Flaş! Albay Dursun Çiçek tahliye edildi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Temmuz 2009 19:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurmay Albay Dursun Çiçek, tutuklanmasının üzerinden 24 saat geçmeden serbest bırakıldı.

'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın altında imzası olduğu iddia edilen, Askeri Savcılığın hakkında 'kavuşturmaya gerek yok' kararı verdiği Çiçek, dün, 8 albay ile Ergenekon savcılarına ifade vermiş ve geceyarısında nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Albayın avukatlarının bugün aynı mahkemeye; 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundukları itiraz dilekçesi, 3 hakim tarafından karara bağlandı ve Dursun Çiçek tahliye edildi. Mahkeme, dün geceki tutuklama kararını ise tek hakimle almıştı.

Tahliye kararının ardından Albay Dursun Çiçek özel otomobille Hasdal Cezaevi'nden ayrıldı.

"HUKUK İÇİNDE HOŞ BİR GELİŞME"

Kurmay Albay Dursun'un tahliye kararını NTV'ye değerlendiren Ceza Hukuçusu Doç. Yılmaz Yazıcıoğlu, 'gelişmler size ne düşündürüyor? sorusuna şu yanıtı verdi:

Netice itibarıyla, hukuğun işlediğini söyleyebiliriz. Hukukta yeri olmayan bir kararın kaldırılabileceğini gördük. Merak ettiğim konu, tutuklama kararını veren yargıcın bugün ne dediğidir. Delil karartma ya da kaçma şüpheleri yeterli görülmemiş olacak ki, tahliye kararı verildi. Ben bu durumu, hukuğun içinde hoş bir gelişme olarak değerlendiriyorum."

"BAŞBUĞ'UN ELİ GÜÇLENDİ"

NTV Siyaset Danışmanı Ruşen Çakır ise, 'Birbirinin zıttı gelişmeler yaşanıyor, siyaseten nasıl yorumlarsınız?' sorusuna, "Kamuoyu, her ne kadar yargı bağımsız ise de, bu işte bir siyasi parmak arayacaktır. MGK'da ve sonrasında yapılan mini zirvede ne konuşulduğunu bilmiyoruz. Bu durum hükümetin geri adımı olarak algılanabilir. Hukuk politize edildi ve kamuoyu hukuğu politik olarak algılıyor; bu önemlidir.

Albayın tutuklanması, İlker Bağbuğ'un söylediği birçok şeyi geçersiz kılmıştı. 'Kağıt parçası', 'yeni deliller çıkarsa yine askeri mahkemede görülür' gibi saptamaları, tutuklama kararı ile geçersiz kılınmıştı. Tahliye ise, Başbuğ'un elini güçlendirecek diyebiliriz. Bir günlük tutuklama asker-sivil ilişkilerinde yara açmış durumda" yanıtını verdi.

"HEPSİ RUTİN İŞLEM"

Eski Askeri Yargıtay Üyesi Ali fahir Kayacan da, NTV'ye yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

"Tüm yaşananlar yargı faaliyetleri içerisinde rutin işlemlerdir; tutuklama kararı, itiraz, 3 kişilik heyet tarafından inceleme ve tahliye kararı... Soruşturma dosyası ve ileride açılabilecek dava dikkate alındığında, yargı erkini etkileme yönünde spekülasyon olmaması gerekir. Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın verdiği kararla ilgili dosyaya ek bir delil girmediyse, iki hukukçu, o delillerin albay Çiçek'in örgüt üyeliğini kanıtladığı kararında iken, diğer 3 hakim ve askeri hakimler tersi kanaatte. Buradan, aksi düşüncede olan hakimler haklıdır sonucu çıkmaz ama, demek ki mevcut kanıtların örgüt üyeliği yönünden kuvvetli suç şüphesine kanıt olmadığı kanaatine varıldı.

Yeniden tutuklama talep etmek, yeni delil elde edilmesi halinde teorik ve yasal olarak mümkündür. Ama yeni delil şarttır. Bu olmadan yeniden yapılacak tutuklama talebini görüşülmez. Zaten savcı da, yeni delil elde etmeden tutuklama talebinde bulunmaz."

MAHKEMEDEN TEPKİ

Öte yandan, Beşiktaş Adliyesi'ndeki başka bir süreç de hakimlerin rahatsızlığı oldu. 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde atanan yeni üyenin basında yer alması hakimleri rahatsız etti. Dursun Çiçek davasının görüleceği mahkeme üyelerinin rahatsızlıklarını adliye önündeki gazetecilere sezdirdiği belirtildi.

Ayrıca alınan bilgiye göre, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir üyesinin izinli olması nedeniyle hakim Faik Saban'ı, bu mahkemede hafta başından itibaren geçici üye olarak görevlendirdi.

NTV

"Ergenekon" soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcılarınca ifadesi alındıktan sonra mahkemeye sevkedilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek tutuklandı.

Dursun Çiçek, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde savcılık ifadesinin ardından sevkedildiği İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargıç karşısına çıktı.

Mahkeme, Çiçek'in tutuklanmasına karar verdi. Tutuklama kararının ardından Çiçek, adliyeden çıkarıldı.

Öte yandan, bir kısmı için savcılıkça adli kontrol uygulaması istendiği belirtilen diğer muvazzaf subayların ise serbest bırakıldıkları öğrenildi.


Tutuklanan Albay Çiçek Hasdal Cezaevi'ne kondu

'AKP'yi ve Gülen'i bitirme planı' belgesinin altında imzası bulunduğu öne sürülen ve Beşiktaş Adliyesi'nde Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından yapılan sorgusunun ardından tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, Hasdal Cezaevi'ne götürüldü.

Tutuklanmasının ardından Beşiktaş Adliyesi'nden Beşiktaş'taki İstanbul Merkez Komutanlığı'ndan götürülen Albay Dursun Çiçek, daha sonra sağlık raporu almak için Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'ne götürüldü. Burada sağlık kontrolünden geçirilen Albay Çiçek, alınan güvenlik önlemleri eşliğinde Hasdal Askeri Cezaevi'ne götürüldü.


Ergenekon savcılarının ifadesini aldığı Albay Çiçek sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Çiçek, Karargah'tan tutuklanan ilk muvazzaf oldu. 4 albaya ise adli denetim şartı getirildi

HELİN ŞAHİN, BÜNYAMİN DEMİRKAN İSTANBUL

Türkiye günlerdir ?Demokrasiye Müdahale Eylem Planı'nın altında imzası olan Genelkurmay Harekat Başkanlığı 3. Destek Şube Müdürü Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in ifade vermeye gelip gelmeyeceğine kilitlenmişti. Dün sabah saatlerinde Poyrazköy Cephaneliği ve Levent Göktaş'la bağlantıları nedeniyle ifadeye çağrılan ve önceki gün gelmeyen 8 Kurmay Albay, öğle saatlerinde ise Albay Çiçek İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

ALBAY ÇİÇEK TEK BAŞINA GETİRİLDİ

Ergenekon kapsamında ifade vermeye çağrılan kurmay albaylar Genelkurmay Karargahı'nda görevli Dora Sungunay, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda görevli Muharrem Nuri Alacalı, Aksaz Deniz Üssü'nde Şafak Yürekli ve İ. Koray Özyurt, Deniz Harp Akademisi'nde görevli Mert Yanık, Deniz Eğitim Komutanlığı'nda görevli Levent Görgec, Gölcük Harp Filosu Grup Koutanlığı'nda Tayfun Duman ve Emekli Deniz Albay Aydın Ortabası sabahın erken saatlerinde adliyeye getirildi.

SAVCILIKTA NEDEN FARKLI İMZA VERDİN?

Albay Çiçek'e, ?Demokrasiye Müdahale Planı'nı hazırlayıp hazırlamadığı ve imzanın kendisine ait olup olmadığı soruldu. Çiçek ?Ben hazırlamadım' deyince askeri savcılıkta sorulmasına gerek görülmeyen ?O zaman askeri savcılıkta neden farklı imza verdiniz' sorusu yöneltildi. Çiçek bu soruya cevap veremezken, skandal planı emirle hazırlayıp hazırlamadığı ve başkalarına servis edip etmediği de soruldu. Çiçek iddiaları reddetti.

HASDAL ASKERİ CEZAEVİ'NE GÖNDERİLDİ

?Örgüt üyeliği ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs suçları'ndan tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilen Albay Çiçek tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Diğer 8 albay ise savcılıktan serbest bırakıldı, yalnız 4'üne ?adli denetim şartı' getirildi. Ergenekon soruşturmasında bugüne kadar Albay Çiçek'le birlikte 19 muvazzaf tutuklandı.

Askeri savcılık: Kovuşturmaya gerek yok

Askeri savcılık, ?Demokrasiye Müdahale Planı'nda imzası bulunmasına rağmen Albay Dursun Çiçek hakkında kovuşturmaya gerek görmemişti.

Başbuğ ?kağıt parçası' dedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ise düzenlediği basın toplantısında Albay Çiçek imzalı belge için ?kağıt parçası' ifadesini kullanmıştı.

Albaylar, adliyeye yemekhane kapısından alınırken polisler çuvallarla belge getirdi.

Askeri savcılıkta ifade alınmamış

Albay Dursun Çiçek'in dışındaki biri emekli 8 albayın düne kadar askeri savcılıkta sorgulanmadıkları ortaya çıktı. 5 Haziran günü ikametleri ve askeri birliklerdeki ofislerinde Ergenekon kapsamında arama yapılan albayların, askeri savcılık tarafından sorgulanmadığı belirtildi. Albay Dursun Çiçek'in ise Askeri Savcılıkta ifade verdiği öğrenildi.

51 NOLU DVD VE İKİNCİ EKİP

Sekiz albaya Ergenekon savcılarının, bazı Ergenekon zanlılarını tanıyıp tanımadıkları, sanıklarda

yakalanan bazı belgelerden haberlerinin olup olmadığı, emekli Albay Mustafa Levent Göktaş'tan çıkan 51 Nolu DVD, Poyrazköy'de bulunan silahlar ve emekli Binbaşı Levent Bektaş'tan çıkan DVD ile ilgili sorular yönelttikleri öğrenildi.

MGK: Kurumlar yıpratılmasın

Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığında dün toplanan Milli Güvenlik Kurulu 7 saat 40 dakika sürdü. 9 saat süren 28 Şubat 1997'den sonraki en uzun MGK'da Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un talebi üzerine ?Demokrasiyle Mücadele Eylem Planı'nı belgesi konuşuldu. Toplantının ardından yayınlanan bildiride, belge konusunda, ?Devletin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınların ülkemize bir fayda sağlayamayacağı' vurgusu yapıldı. MGK toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Orgeneral Başbuğ bir saati aşkın daha toplantı yaptı. Bu toplantıda Gül'ün askerlerin sivil mehkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa hakkında bilgi aldığı öğrenildi. n ANKARA STAR

?İç tehlike' Ergenekon'a atıf mı

Dört maddelik MGK bildirisinin ilk maddesinde, ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmelere dikkat çekilerek, ?ülkenin bütünlüğü, milletin birliği ve huzurunu bozmaya yönelik her türlü faaliyete karşı yürütülen mücadelenin halkın güven ve desteği ile sürdürüleceği' ifadesine yer verildi. Ardından ikinci madde, ilk maddeye ?ayrıca' ile bağlanarak ?belge'ye ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. ?Ayrıca, devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş, bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber