İŞKUR Kanununa Plan ve Bütçe Komisyonunun Karşı Çıkmasına Rağmen Ek Ödeme Konuldu

Haber Giriş : 26 Haziran 2003 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞKUR Kanununa Plan ve Bütçe Komisyonunun Karşı Çıkmasına Rağmen Ek Ödeme Konuldu

58 ve 59. hükümet dönemlerinde memurlar arasında açık ayrımcılık sayılabilecek Kanuni düzenlemeler TBMM'den geçirilmeye devam ediliyor. Sanayi Bakanlığı ile başlayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile devam eden uygulamada son olarak İŞKUR personeline de ek ödeme verilmesi konusunda TBMM'de verilen önerge Plan ve Bütçe Komisyonunun itirazlarına rağmen kabul edildi. İŞKUR personeline "en çok ben sahip çıkıyorum" anlaşıyışıyla hareket eden iktidar ve muhalefet partilerinin çabaları sonucu güç sahibi olan kurum personelinin mali hakları düzelmeye devam ederken geri kalan memur kitlesini ise kimsenin düşündüğü yok. "Eşit işe eşit ücret ilkesine" uygun olduğu düşünülmeden TBMM gösterilen bu çabalar memurlar arasındaki uçurumu artıracak, adaletsizlikleri genişletecek ve memurların ek ödemesi olan kurumlara geçme yönündeki taleplerini arttıracaktır. Yapılan düzenleme ile İŞKUR personeline maaşlara ek olarak 488 milyon liraya varan ek ödemede bulunulabilecektir. Ayrıntılar için tıklayın.

Aşağıdaki düzenleme TBMM'de verilen önerge ile kabul edilmiştir.
"4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinin son fıkrası uyarınca Kuruma aktarılan idarî para cezaları hariç olmak üzere Kurum gelirlerinden, Kurumda fiilen çalışan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında görevlendirilenler dahil kadrolu personele görev unvanı, çalışma verimi ve hizmetlerin rasyonelliğini sağlayacak ilkeler göz önünde bulundurularak Yönetim Kurulunca uygun görülen ve Bakanlıkça onaylanan oran ve miktarda ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının yüzde 150'sini geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz. Ek ödemeye ilişkin usul ve esaslar çıkarılacak bir yönetmelikle tespit edilir."

Aşağıdaki hüküm Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından TBMM Genel Kuruluna önerilen metindir
Madde 15
.....
"Fazla çalışma gerektiren her türlü Kurum işleri için çalışma saatleri dışında görevlendirilecek Kurum personeline (l, 2 ve 3 üncü derece yönetici kadrolarında bulunanlar dahil) fazla çalışma yaptırılabilir. Fazla çalışma ücreti ve fazla çalışmanın yaptırılması ile ilgili diğer hususlar, Yönetim Kurulunun kararı ve Bakanlığın önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir.

Kurumda fiilen çalışan personele, her yıl asgari ücretten az olmamak kaydıyla kendi aylıkları tutarında (ek gösterge dahil) iki ikramiye verilir. İkramiyenin tarihlerini belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir."


Konuya ilişkin olarak İktidar ve Muhalefet partilerinin TBMM'de ifade ettikleri ve tutanağa geçen kayıtlari se aşağoıdaki gibidir

"MADDE 15. - Kurum personeli hakkında bu Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

Kurum, her türlü dava ve icra takipleri için Genel Hükümlere göre vekalet akdi ile lüzum görülecek sayıda avukat çalıştırabilir. Hukuk Müşavirlerine, kadrolu Avukatlara ve Hukuk servislerinde fiilen görev yapan personele 02.02.1929 tarihli ve 1389 sayılı Devlet Davalarını İntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekalet Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.

Kurum, görevlerini etkin olarak yerine getirmek amacıyla İstihdam ve Meslek Uzmanı çalıştırabilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartlara sahip, sınav tarihi itibarıyla 30 yaşını doldurmamış ve Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Eğitim, İletişim Fakülteleri ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi veya yurtdışında en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakülte veya yüksek okulların Kurumun ihtiyaç duyduğu alanlardaki bölümlerinden mezun olanlar arasında yapılacak özel yarışma sınavı sonucunda başarılı bulunanlar, İstihdam ve Meslek Uzman Yardımcısı kadrolarına atanırlar. İstihdam ve Meslek Uzman Yardımcılığına atananlar, bu görevde en az üç yıl fiilen çalışmak, olumsuz sicil almamak kaydıyla açılacak yeterlilik sınavında başarılı olmaları halinde İstihdam ve Meslek Uzmanı kadrosuna atanırlar. Yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınava girmeyenler, üst üste iki defa yapılacak sınavda başarılı olamayanlar veya olumsuz sicil alanlar bu unvanlarını kaybederler ve durumlarına uygun başka kadrolara nakledilirler.

Fazla çalışma gerektiren her türlü Kurum işleri için çalışma saatleri dışında görevlendirilecek Kurum personeline (l, 2 ve 3 üncü derece yönetici kadrolarında bulunanlar dahil) fazla çalışma yaptırılabilir. Fazla çalışma ücreti ve fazla çalışmanın yaptırılması ile ilgili diğer hususlar, Yönetim Kurulunun kararı ve Bakanlığın önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir.

Kurumda fiilen çalışan personele, her yıl asgari ücretten az olmamak kaydıyla kendi aylıkları tutarında (ek gösterge dahil) iki ikramiye verilir. İkramiyenin tarihlerini belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir. "

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Madde üzerinde üç adet önerge vardır.

Önergeleri, önce geliş sırasına göre okutup, sonra aykırılık derecesine göre işleme alacağım.

İlk önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan Türkiye İş Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun dördüncü bölümündeki personel statüsü başlıklı 15 inci maddesinin ikramiyelerle ilgili bendinin aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmesini arz ve teklif ederiz.

Oğuz Oyan Cevdet Selvi Ali Kemal Deveciler

İzmir Eskişehir Balıkesir

Enis Tütüncü Bayram Meral Enver Öktem

Tekirdağ Ankara İzmir

"Kurumda fiilen çalışan personele, her yıl asgari ücretten az olmamak üzere (gösterge, ek gösterge, özel hizmet tazminatı, taban aylığı ve kıdem aylığı dahil) kendi aylıkları tutarında iki ikramiye verilir. İkramiyelerin ödeme tarihlerini belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir."

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

İkinci önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan Türkiye İş Kurumu Kanunu Tasarısının 15 inci maddesine aşağıdaki fıkranın eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Haluk İpek Murat Yıldırım Mehmet Ceylan

Ankara Çorum Karabük

Nusret Bayraktar Yahya Baş

İstanbul İstanbul

"4857 sayılı İş Kanunun 30 uncu maddesinin son fıkrası uyarınca Kuruma aktarılan idarî para cezaları hariç olmak üzere Kurum gelirlerinden, Kurumda fiilen çalışan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında görevlendirilenler dahil kadrolu personele görev unvanı, çalışma verimi ve hizmetlerin rasyonelliğini sağlayacak ilkeler gözönünde bulundurularak Yönetim Kurulunca uygun görülen ve Bakanlıkça onaylanan oran ve miktarda ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının yüzde 150'sini geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz. Ek ödemeye ilişkin usul ve esaslar çıkarılacak bir yönetmelikle tespit edilir."

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Sayın milletvekilleri, şimdi okutacağımız önerge, en aykırı önergedir; okuduktan sonra işleme alacağız.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan Türkiye İş Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun dördüncü bölümündeki personel statüsü başlıklı 15 inci maddesine aşağıdaki fıkranın eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Oğuz Oyan Cevdet Selvi Ali Kemal Deveciler

İzmir Eskişehir Balıkesir

Enis Tütüncü Bayram Meral Enver Öktem

Tekirdağ Ankara İzmir

--------------------------------------------------------------------------------

"Bu Kanunun 16 ncı maddesinde belirtilen Kurum gelirlerinden Kurumda fiilen çalışan personele çalışma verimi ve hizmetlerin rasyonelliğini sağlayacak ilkeler gözönünde bulundurularak ödeme usul ve esasları Yönetim Kurulunca belirlenecek miktarlarda ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek devlet memurları aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının yüzde 200'ünü geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz. Ek ödemeye ilişkin usul ve esaslar çıkarılacak bir yönetmelikle tespit edilir."

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Komisyon önergeye katılıyor mu efendim?

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI SAİT AÇBA (Afyon) - Katılamıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükümet?..

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK (Van) - Katılmıyoruz efendim.

BAŞKAN - Söz mü istiyorsunuz, gerekçeyi mi okutalım efendim?

ENİS TÜTÜNCÜ (Tekirdağ) - Söz istiyorum Sayın Başkan.

BAŞKAN - Buyurun Sayın Tütüncü.

ENİS TÜTÜNCÜ (Tekirdağ) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu önergemizle, kurum faaliyet gelirlerinden çalışanlarımıza bir tazminat ödenmesi amaçlanmaktadır.

Şu anda, üzülerek belirtmeliyiz ki, çalışanların -yani, İş ve İşçi Bulma Kurumunda çalışanların- ortalama maaşları 450 000 000-500 000 000 Türk Lirası civarındadır.

Bizim önergemiz, aslında, ödeme usul ve esaslarını yönetim kurulunun belirlemesine bırakmaktadır. Biz, getirdiğimiz ya da olurlarınıza sunduğumuz bu önergeyle tazminatın üst sınırını belirliyoruz; yani "brüt tutarın yüzde 200'ünü geçemez" derken, üst sınırını belirliyoruz, yüzde 150 de olabilir -ki, benzer bir önerge "yüzde 150'sini geçemez" şeklinde, Adalet ve Kalkınma Partili sayın milletvekilleri tarafından verilmiştir- biz, yüzde 200'ünü geçemez demişiz; ama, yüzde 150'sini de geçemeyebilir, yüzde 100'ünü de geçemeyebilir; yani, biz, bu tazminatın ödeme usul ve esaslarını yönetim kurulunun belirlemesine bırakıyoruz.

Bu düzenlemeyle, İŞKUR çalışanları, Sosyal Sigortalar Kurumunda ve Emekli Sandığında çalışanların yıllar önce elde etmiş oldukları hakları elde etmiş olacaklardır; yani, kurumlar arasındaki mevcut dengesizliği, adaletsizliği de bu önergemizle gidermiş olacağız.

Gerekçeyi okumaya gerek dahi duymuyorum; ama şu kadarını söyleyeyim: Gerçekten, kurum personeline maaşları dışında ek ödeme yapılması, çalışanların motivasyonu açısından önemli olmasının ötesinde, çok ötesinde, günümüzün ekonomik koşulları içerisinde, son derece zor geçim şartlarında çalışan kurum personelini rahatlatacaktır ve az önce söylediğimi bir daha yinelemek istiyorum; İŞKUR çalışanları, Sosyal Sigortalar Kurumunda çalışanların ve Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığında çalışanların, yıllar öncesinde edinmiş olduğu, elde etmiş olduğu haklara, bu önergemizle kavuşturulmuş olacaklardır.

Umuyorum, bu önergemize, Adalet ve Kalkınma Partili sayın milletvekillerimiz ilgi gösterirler.

Bu duygu ve düşüncelerle saygılarımı sunarım. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Tütüncü.

Komisyon ve Hükümetin katılmadığı önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Teşekkür ederim. Kabul etmeyenler... Teşekkür ederim. Önerge kabul edilmemiştir.

2 nci önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan Türkiye İş Kurumu Kanunu Tasarısının 15 inci maddesine aşağıdaki fıkranın eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Haluk İpek (Ankara) ve arkadaşları

"4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinin son fıkrası uyarınca Kuruma aktarılan idarî para cezaları hariç olmak üzere Kurum gelirlerinden, Kurumda fiilen çalışan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında görevlendirilenler dahil kadrolu personele görev unvanı, çalışma verimi ve hizmetlerin rasyonelliğini sağlayacak ilkeler göz önünde bulundurularak Yönetim Kurulunca uygun görülen ve Bakanlıkça onaylanan oran ve miktarda ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının yüzde 150'sini geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz. Ek ödemeye ilişkin usul ve esaslar çıkarılacak bir yönetmelikle tespit edilir."

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Komisyon önergeye katılıyor mu?

--------------------------------------------------------------------------------

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI SAİT AÇBA (Afyon) - Katılamıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükümet?..

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI MURAT BAŞESGİOĞLU (İstanbul) - Katılıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Komisyonun katılamadığı, Hükümetin katıldığı önergenin gerekçesini okutuyorum:

Gerekçe:

Maddede, kurum personeline benzer kamu kuruluşlarındaki gibi ek ödeme verilmesi esası getirilerek, kurumla aynı statüdeki kuruluşların bazılarının personeli hakkında kendilerine özgü mevzuat düzenlemeleriyle tanınan malî hakkın kurum personeli için de sağlanması gerekli görülmektedir.

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Teşekkür ederim. Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Son önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan Türkiye İş Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun dördüncü bölümündeki personel statüsü başlıklı 15 inci maddesinin ikramiyelerle ilgili bendinin aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmesini arz ve teklif ederiz.

Oğuz Oyan ve arkadaşları

"Kurumda fiilen çalışan personele, her yıl asgari ücretten az olmamak üzere (gösterge, ek gösterge, özel hizmet tazminatı, taban aylığı ve kıdem aylığı dahil) kendi aylıkları tutarında iki ikramiye verilir. İkramiyelerin ödeme tarihlerini belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir."

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Komisyon önergeye katılıyor mu?

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI SAİT AÇBA (Afyon) - Katılamıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükümet?..

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI MURAT BAŞESGİOĞLU (İstanbul) - Katılmıyoruz Sayın Başkan.

ENİS TÜTÜNCÜ (Tekirdağ) - Sayın Başkan, söz istiyorum.

BAŞKAN - Sayın Tütüncü, buyurun.

ENİS TÜTÜNCÜ (Tekirdağ) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlarım; büyük bir olasılıkla reddedilecek bir önerge üzerinde kısa bir açıklama yapma ihtiyacını hissediyorum.

Şu anda, zaten, kurumda iki adet ikramiye ödemesi var; eğer yanılıyorsam, Sayın Bakan beni lütfen uyarsınlar. Şu anda, kurumda 2 adet ikramiye ödemesi yapılıyor; ancak, bu ödemeler, asgarî ücret düzeyinde. Asgarî ücret düzeyinde bir ikramiyeyi, ikramiye olarak kabul etmek, bizim, Cumhuriyet Halk Partisi olarak anlamakta güçlük çektiğimiz bir olaydır. Yani, mevcut uygulama, efendim, işte, ikramiye var ya; asgarî ücret, işte, ne olacak filan şeklinde olmaması gerekiyor. İkramiye verilecekse, ikramiye, çalışanın net maaşı üzerinden verilmelidir. Bu, şu açıdan önemli: Bakınız, istihdam kurumu -İş ve İşçi Bulma Kurumu demiyorum- gerçekten, nitelikli personele her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyacak. Ben çok iyi biliyorum ki, şu anda İş ve İşçi Bulma Kurumunda bir personel kanaması var, nitelikli personel kanaması var. Nitelikli personel, İş ve İşçi Bulma Kurumunda çalışmıyor; başka bir yerde daha güzel ücretle, daha iyi koşullarda bir iş bulduğunda ayrılıyor. Şimdi, biz, İş ve İşçi Bulma Kurumunu yeniden yapılandırarak çağdaş bir istihdam kurumu haline getiriyorsak, en azından, bu nitelikli personel kanamasını durdurmamız lazım. Bu nedenle, halen, asgarî ücret düzeyinde verilmekte olan bu iki ikramiyenin net ücret düzeyine çıkarılmasının yararlı olacağına inanıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinize başarılar diliyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Tütüncü.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Teşekkür ederim. Kabul etmeyenler... Teşekkür ederim. Önerge kabul edilmemiştir.

Kabul edilen önerge doğrultusunda maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Teşekkür ederim. Kabul etmeyenler... Teşekkür ederim. Madde kabul edilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber