İşte Köşk'e giden 'Askere yargı yolu' raporu

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 07 Temmuz 2009 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin askere sivil yargı yolu açan düzenlemeye ilişkin Çankaya Köşkü'ne gönderdiği raporun ayrıntıları netleşti. Raporda, düzenlemenin içtüzüğe aykırı olduğu iddiaları reddediliyor. Oylamanın öngörülen çoğunlukla yapıldığına ilişkin itiraz bulunmadığına dikkat çekilen raporda, herhangi bir usule aykırılık olmadığı konusuna vurgu yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasıyla muhalefetin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi durumunda Yüksek Mahkeme'nin bu konuyla ilgili daha önce verdiği kararlara atıfta bulunuluyor. Bu konuda daha önce Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararlardan ortak içtihatlar göz önünde bulunduruluyor.

Raporda, "Bu içtihada göre suçun Askeri Ceza Yasası'nda açıkça yer almış olması onun askeri suç kapsamına girdiğini göstermez" deniliyor.

Raporda, Avrupa Konseyi ülkeleri arasında sivillerin barış zamanında askeri mahkemelerde yargılanabildiği tek ülke olduğu belirtiliyor.

Bu mahkemelerin bağımsız olamayacağı belirtilerek, AİHM'nin kararlarına atıfta bulunuyor.

Raporda, askerlerin itiraz ettiği bir maddeye de değiniliyor. Asker, katılım ortaklığı belgesinde ya da ilerleme raporunda yer almadığı görüşünü öne sürmüştü.

Ancak 2004 ilerleme raporunda Sivil Asker başlığı altında, 2008 raporunda ise Kısa Sürede Çözülmesi Gereken Sorunlar bölümünde yer aldığı vurgulanıyor.

Askeri mahkemelerin yetkilerinin askeri personelin askerlikle ilgili görevleriyle sınırlandırılması askeri mahkemelerde sivillerin yargılanma yetkilerine yönelik düzenlemelerin ise 1-2 yıl içinde, yani kısa vadede yapılacağı da taahhüt ediliyor.

Raporda düzenlemenin Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olmadığı belirtiliyor. Daraltmanın sadece yasalarla yapılabileceği, yetki genişlemesinin de Anayasa ile yapılacağı dikkat çekiliyor.

Raporda Anayasa'nın 145. maddesi ile ilgili daha önce yapılan düzenlemelerin bu karşı çıkışlar ile onların da Anayasa'ya aykırı olabileceği ifade ediliyor.

Hükümet, raporda böyle daraltmanın daha önce 145. maddede yapılan benzer bir düzenlemenin Anaysa Mahkemesi'nden dönmediğine dikkat çekerek bunun da aynı kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber