Yurt Dışı Geçici Görevlendirmelerdeki Sınırlamalar Kaldırıldı

Haber Giriş : 27 Haziran 2003 14:48, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:38
Yurt Dışı Geçici Görevlendirmelerdeki Sınırlamalar Kaldırıldı

Yurt Dışı Geçici Görevlendirmelerdeki Sınırlamalar Kaldırıldı

27.6.2003 tarihli resmi gazetede yayımlanan 2003/39 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile 2002/45 sayılı Başbakanlık Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bugün yayımlanan genelgenin en önemli yönü Başbakan'ın yetki devrinde bulunmuş olmasıdır. Buna göre daha önce; yurt dışı geçici görevlendirmeler, demirbaş malzeme alımları, temsil, tören ve ağırlama giderleri, reklam, ilan ve tanıtım vb. konularda aranan Başbakanlık izinleri kaldırılmış bunun yerine ilgili ve/veya ilişkili bakanın izni getirilmiştir. Bu hususlar dışında kalan diğer tüm hususlar bir istisna haricinde 2002/45 sayılı Başbakanlık Genelgesinde tekrar edilmiştir. İstisna olan husus ise yurt dışı geçici görevlendirmelerde bir önceki genelge ile aranan; planlama yapılması, ek ödenek talebinde bulunulmaması, uluslararası toplantılara yabancı dil bilen kişilerin gönderilmesi, inceleme, araştırma ve sertifa programları için KPDS'den 70 veya TOEFL'dan 190 puan aranması, yabancı dil kursu için görevlendirme yapılmaması gibi hususların yeni Genelgede yer almamış olmasıdır. Liyakat ilkelerine daha uygun olan bu hususların yeni genelge ile kaldırılmış olması başta Başbakanlık personeli olmak üzere bir çok kişinin yurt dışına gönderilmesi için gerekli imkanı sağlamaktadır. Bu çerçevede, daha önceki genelgedeki neredeyse tüm hususların yeni genelgede tekrar edilmesine rağmen belirttiğimiz hususların çıkarılmış olması yeni hükümetin bir çok bürokratının yurt dışına gitmek için bu düzenlemeyi çıkardığı izlenimi oluşturmaktadır.

2002/45 sayılı Genelgede yer alan konuya ilişkin hususlar aşağıdaki gibidir

YURT DIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER
Yurt dışı geçici görevlendirmeler ile ilgili olarak aşağıdaki hususlara uyulacaktır:
Yurt dışı geçici görevlendirmeler zorunlu hallerde yapılacak, görevin süresi ve görevli sayısı en az düzeyde tutulacaktır. Görevlendirmeler; bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda (Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, T.C.Merkez Bankası hariç) bakanlığın önerisi üzerine Başbakanlıktan, yükseköğretim kurumlarında ise, YÖK Başkanlığından izin alınmak suretiyle yapılacaktır.

Dış seyahat harcamalarının tamamını kendi imkanlarıyla karşılayan veya harcamaları yurt dışı kuruluşlar tarafından karşılanan ve kendilerine kurumlarınca herhangi bir ödeme yapılmayan görevliler için (ticari davetler hariç) görevlendirmelerde ita amirinin onayı yeterli olacaktır. Ancak, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde gerekli olan koordinasyonun etkin bir biçimde sürdürülebilmesini temin etmek üzere, müsteşar, müsteşar yardımcısı, yönetim kurulu başkanı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, bağımsız kurum ve kurul başkanı ve yardımcıları her ne maksatla olursa olsun yurt dışına görevli olarak gönderilmeleri halinde Başbakanlıktan izin alacaklardır.

Kurumlar, yıl içinde yapacakları tüm yurt dışı geçici görevlendirmeleri, önceden öngörülmesi mümkün olmayan veya beklenilmeyen yurt dışı faaliyetlerini de dikkate alarak planlayacaklar ve hiçbir nedenle ek ödenek talebinde bulunmayacaklardır. Bütçe ile belirlenen yurt dışı görevlendirmelerle ilgili bütçe başlangıç ödeneklerine hiçbir şekilde aktarma yapılmayacaktır.

Uluslararası kuruluşlarla veya ilgili hükümetlerle yapılacak resmi toplantılar, esas itibarıyla yurt dışı temsilciliklerimizde görevli kişilerce yürütülecek, zaruri hallerde merkezden görevlendirme yapılacaktır.

Uluslararası toplantı ve müzakerelere katılacak personelin yabancı dil bilen kişiler arasından seçilmesine dikkat edilecektir.

Geçici görev ile yabancı ülkelere gönderilenlere, özel anlaşmaları gereğince yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı taktirde bu ödemeler gündeliklerinden indirilecektir. Masraflarının özel sektörce karşılandığı ve sonunda ticari bağlantıların söz konusu olduğu yurt dışı geçici görevlendirmelere icabet edilmeyecektir.

Ülkemizin yurt dışı tanıtımının yapılacağı veya sonunda ticari bağlantıların söz konusu olduğu etkinlikler haricinde sergi, fuar ve açılış gibi yurt dışı faaliyetler için personel görevlendirilmeyecektir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 78 ve 79 uncu maddeleri çerçevesinde lisansüstü eğitim (master, doktora) amacıyla yurt dışına gönderilecek kamu görevlilileri için ilgili mevzuatları gereği aranan şartlara ilave olarak, bütçe uygulama talimatları ile getirilen esas ve usullere uyulacak, yurt dışı eğitim kurumlarından alınacak kesin kabul belgesi ile yabancı dil seviyesini gösteren belgeler de istenecektir.

Yine aynı Kanunun ilgili maddeleri çerçevesinde lisansüstü eğitim (master, doktora) dışında inceleme ve araştırma yapmak veya sertifika programlarına katılmak üzere yurt dışına gönderilen kamu görevlileri için:

Eğitim dillerinin İngilizce olması halinde, TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sınavından en az 190 veya IELTS (International English Language Testing System) sınavından en az 5.5 veya Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavından (KPDS) en az (70) düzeyinde puan almaları,

Eğitim dillerinin diğer dillerden olması durumunda izleyecekleri eğitim programını takip edecek düzeyde bildiklerine ilişkin belge almaları veya Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavından en az (70) düzeyinde puan almaları gerekmektedir.

Mevzuatları gereği inceleme ve araştırma yapmak, bilgi ve görgü artırmak üzere yurt dışına gönderilen personelden, yukarıda belirtilen yabancı dil seviyelerini gösteren belgeler ile birlikte, yapacakları inceleme ve araştırma programına ilişkin olarak ilgili ülke veya uluslararası kuruluşların makamlarından alınmış olan belgeler görevlendirme tekliflerine eklenecektir.

İnceleme ve araştırma çalışmalarını belli bir programa dayandırmayanlar kesinlikle yurt dışına gönderilmeyecektir.

Yabancı dil kursu amaçlı görevlendirmeler yapılmayacaktır.

Yurt dışı geçici görevlendirme talep yazılarının, seyahat başlangıç tarihinden en az beş gün, en çok iki ay önce Başbakanlığa gönderilmesi gerekmektedir. Geçerli bir gerekçe olmaksızın geç müracaat edilmesi veya belgelerde eksiklik bulunması halinde söz konusu talepler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Lisansüstü eğitim, inceleme ve araştırma yapmak veya bilgi görgü artırma amacıyla gönderilenlerin katıldıkları programlar ile ilgili seyahat sonuç raporları üç ay içerisinde Başbakanlığa gönderilecektir. Bunun dışındaki yurt dışı geçici görevlendirmelere ilişkin yurt dışı seyahat sonuç raporları ilgili kuruma teslim edilecektir.

Kamu iktisadi teşebbüslerinde geçici görevlendirmeler her üç ayda bir yönetim kurulu tarafından onaylanarak Hazine Müsteşarlığına bildirilecek ve görevlendirmelerle ilgili olarak yönetim kurullarınca yetki devri yapılmayacaktır.


27.06.2003 tarihli resmi gazetede yer alan konuya ilişkin hususlar

3-Yurt dışı geçici görevlendirmeler zorunlu hallerde yapılacak, görevin süresi ve görevli sayısı en az düzeyde tutulacaktır. Görevlendirmeler; bakanlıklar ile bağlı, ilgili veya ilişkili kurum, kurul/üst kurul ve kuruluşlarda (MİT Müsteşarlığı ile T.C. Merkez Bankası hariç) Bakan, üniversitelerde rektör onayıyla yapılacaktır.

Konsolide bütçeye dahil kurum ve kuruluşlar yurt dışı geçici görev yollukları ile ilgili harcama kalemlerine yapılacak aktarma işlemlerinde yılı bütçe kanununda yer alan hükümlere uyacaklardır. Genelge kapsamındaki diğer kurum ve kuruluşlar ise, ilgili bütçe başlangıç ödeneklerine aktarma yapmayacaklardır.

Lisansüstü eğitim, inceleme ve araştırma yapmak veya bilgi ve görgü artırma amacıyla gönderilenlerin katıldıkları programlar ile ilgili seyahat sonuç raporları üç ay içerisinde Başbakanlığa gönderilecektir. Bunun dışındaki yurt dışı geçici görevlendirmelere ilişkin yurt dışı seyahat sonuç raporları ilgili kurumlara teslim edilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber