Huzurevine gitmeyene karne yok

Haber Giriş : 17 Ocak 2005 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yarıyıl tatiline erken giren öğrenciler, karnelerinin sol tarafında yer alan Türkçe, matematik, fen bilgisi gibi ders notlarına göre takdir ya da uyarı aldı.

Karnenin sağ tarafında yer alan davranış notları her zaman olduğu gibi veliler ve öğretmenler tarafından dikkate alınmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ilköğretim ve lise öğrencilerinin toplumun sorunlarına duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla uygulamaya koyduğu Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği bu alışkanlığı değiştirecek. Yeni düzenlemeyle, öğrenciler, ?yaşlı ve fakirlere yardım, huzurevi ziyareti, engelli ve sokakta yaşayan çocuklara destek olma ve küçük sınıflara ders çalıştırma' gibi zorunlu ?toplum hizmeti' yapacak. Bu çalışmalar karnelere de yansıyacak. Ancak ?sosyal etkinlik' kapsamındaki bu çalışmalar notla değerlendirilmeyecek. Karnelerin sağ tarafında oluşturulacak bölüme, ?tamamlandı? ya da ?tamamlanmadı? diye yazılacak. Etkinliklere katılmayan öğrenciye karnesi verilmeyecek. Öğrencilere, ilköğretim okullarının 1, 2 ve 3. sınıflarında yılda 15 saat, 4-8'inci sınıflarında 20, liselerde ise 25 saat toplum hizmeti yapmak zorunluluğu getiriliyor. İlk uygulama önümüzdeki yarıyıl başlıyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, daha önce eğitsel kol çalışmalarında işlenen bu tip konuların çoğunlukla okulun içinde kaldığına dikkat çekti. Öğrencinin iyi alışkanlıkları bizzat yapacağını kaydeden Çelik, ?Hep öğretim yapılıyor, eğitim yok deniliyordu. Bu sistemle eğitim de işin içine giriyor. Ayrıca öğrenci, topluma faydalı bir iş yaparak kendini ispatlıyor ve kendine güveni geliyor.? dedi.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk da karnenin sağ tarafında yer alan ?davranışlar' bölümünü öğretmenlerin ve velilerin pek önemsemediğini düşünüyor. Selçuk, sosyal etkinliğe katılacak öğrencilerin bunu bir ev ödevi şeklinde değil bir proje olarak yapacağını kaydediyor. Selçuk, ikinci dönemin bu uygulamalar için bir geçiş dönemi olacağını, esas uygulamanın ise yeni öğretim yılından itibaren başlayacağını kaydetti.

Yeni sistem öğrencilerin, ?yaş ve bilgi seviyesine uygun olarak her türlü toplum ve çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla' en az bir ?toplum hizmeti' yapmasını öngörüyor. Danışman öğretmenler gözetiminde toplum hizmeti olarak yapılabilecek çalışmalar arasında şunlar yer alıyor: ?Alt ve diğer sınıflardaki öğrencilerin ders, ödev ve proje çalışmalarına yardımcı olmak. Kitap okuma alışkanlığını kazandırmaya yönelik çalışmalar. Çevreyi korumak, güzelleştirmek, parklar oluşturmak. Tarihî ve kültürel değerleri koruma ve yaşatma faaliyetleri. Toplum kurallarına uyulması için öğrencileri ve halkı bilinçlendirme. Okul bahçesini, çevreyi, boş arazi ve alanları ağaçlandırmak, erozyonla mücadele etmek, yok olmaya yüz tutmuş bitki türlerini korumak ve yetiştirmek üzere projeler geliştirmek.?

Öğrenciler ayrıca ihtiyaç sahibi insanlara yardımcı olacak; çevrelerindeki yaşlı ve bakıma muhtaç insanlara günlük işlerinde destek verecek. Huzurevlerinde ve çocuk yuvalarındaki insanların hayatlarını kolaylaştırıcı, onların toplumla kaynaşmalarını sağlayıcı çalışmalar yapacak. Kimsesiz, engelli ve sokakta yaşayan çocuklara yardımcı olacak. Sosyal hizmet amaçlı sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına destek sağlayacak. Öğrencilerin sosyal etkinlik çalışmalarına ?gönüllü veliler' de katılıp, öğrencilere yardımcı olabilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber