Bakanlıklara AB için check-up yapılacak

Haber Giriş : 18 Ocak 2005 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, tüm bakanlıkların 3 Ekim'e kadar kendi içlerinde tarama faaliyetlerini tamamlayacaklarını ve Avrupa Birliği (AB) müktesabatıyla Türkiye'deki mevzuat arasındaki farkların ortadan kaldırılacağını bildirdi. Çiçek, baş müzakereci konusunun en son karar verilecek husus olduğunu açıkladı. Çiçek ayrıca, 2005 yılında kamuya 48 bin personel alınacağını bildirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, toplantıda 2005 yılında kamuya alınacak personelle ilgili değerlendirme yaptıklarını belirtti. 2005 yılında kamuya 48 bin personel alınacağını ifade eden Çiçek, her bakanın kendi ihtiyaçlarını dile getirdiğini kaydetti.

Toplantının ağırlıklı bölümünün AB müzakereleriyle ilgili geçtiğini söyleyen Çiçek, bütün yönleriyle AB konusunu ele aldıklarını ifade etti.

Kurban Bayramı'ndan sonra bu konuda bir toplantı daha yapacaklarını anlatan Çiçek, AB konusunun bütün Bakanlar Kurulu toplantılarında gündemde tutulduğunu, konunun ikinci plana atılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Çiçek, "AB konusu hepimizin çok önem verdiği, aynı kararlılıklı sürdürmemiz gereken bir konudur. Bu konuda bir rehavet içinde değiliz. Bundan sonraki süreç daha kapsamlı, daha yorucu bir süreçtir" diye konuştu.

3 Ekim'de 31 başlıkta müzakerelerin açılacağına işaret eden Çiçek, pek çok alanda çok yorucu bir mücadelenin sergileneceği müzakere süreceğine girileceğini belirtti.

Çiçek, bundan sonraki Bakanlar Kurulu'nun da büyük ölçüde bu konuya ayrılacağını belirtti. Müzakereler başladığında bir tarama sürecine de girilmiş olacağını ifade eden Bakan Çiçek, 3 Ekim'e kadar geçecek süreçte Türkiye'deki mevzuatın bir defa daha değerlendirilmesi ile ilgili olarak her bakanlığın tarama faaliyetlerine devam etmesi, gözden kaçan noktaların tamamlanması ile ilgili çalışmalar yapması kararına varıldığını söyledi. Her bakanlıkta bir AB Genel Müdürlüğü bulunduğuna işaret eden Bakan Çiçek, "Türkiye'deki mevzuatın bir 'check-up'ı yapıldıktan sonra AB müktesebatıyla Türkiye'deki yasal mevzuat arasında ne farklar var, bunlar nasıl giderilecek ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

Toplantıda müzakereleri yürütecek heyet üzerinde durulmadığını açıklayan Çiçek, bunun en son karar verilecek husus olduğunu belirtti. Çiçek, isim noktasında bir değerlendirme yapılmadığını belirtti.

Önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Türkiye'nin atacağı adımlarla ilgili kapsamlı bir brifing vereceğini ifade eden Çiçek, AB'nin toplumsal değişimi ve dönüşümü sağlayan bir proje olması dolayısıyla Türkiye'de yaygın bir eğitimi gerektirdiğini anlattı. Çiçek şunları söyledi:

"Türkiye olarak bir taraftan AB'yi arzu ediyoruz; ama bir taraftan da zaman zaman bu mentaliteyle bağdaşmayan beyanlarımız, kararlarımız olabiliyor.

Vatandaşlarımızın da bu konuda bir eğitime, bir bilgilendirmeye ihtiyacı var. Belli zamanlarda bu konularda televizyonlarda açık oturumlar yapılıyor; ama bunların yetmediği kanaatindeyiz. Hem bizim, hem Türkiye'nin tanıtım açısından böyle bir bilgilendirmeye ihtiyacı olduğu bugün dile getirilen konulardan biri.

Önümüzdeki haftalarda bu konuda atacağımız adımları size daha net bir şekilde açıklama imkanımız olacak."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber