Türk Tabibler Birliği: "Hekim ve sağlık çalışanlarının iş güvencesini doğrudan ortadan kaldıran bir yasa çıkarılmak isteniyor"

Haber Giriş : 07 Temmuz 2003 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabibler Birliği: "Hekim ve sağlık çalışanlarının iş güvencesini doğrudan ortadan kaldıran bir yasa çıkarılmak isteniyor"

BASIN AÇIKLAMASI
MESLEKİ BAĞIMSIZLIĞI VE NİTELİĞİ TAHRİP ETME PAHASINA HEKİMLERİN İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALDIRILMAKTADIR.

Hekim ve sağlık çalışanlarının iş güvencesini doğrudan ortadan kaldıran, sağlık hizmetlerinin hizmet satın alınması yoluyla gördürülmesini sağlayan bir yasa çıkarılmak isteniyor.

?Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı?nın temel gerekçesi kamuoyuna Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile kalkınmada öncelikli toplam 26 ile özendirici tedbirlerle sağlık personelinin temini olarak yansıtıldı.

Oysa; tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 26 il yerine tüm ülkeyi kapsayacak şekilde değiştirilerek kamuoyuna yansıtılan gerekçe de ortadan kaldırıldı.

Zaten, tasarının Genel Gerekçe bölümünde yer verildiği gibi, Sağlık Bakanlığı mevcut Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde söz konusu bölgelere yönelik öncelikli düzenlemeler zaten söz konusu olduğu için yansıtılan bu gerekçenin geçerli olmadığı ortada idi.

ESAS GEREKÇE:

Tasarının Genel Gerekçe bölümünde açıkça ifade edilmektedir.

?Yılda yaklaşık 7.000-8.000 (5000 pratisyen, 3000 uzman) hekimin atamalarının yapılması ... yükümlülüğü yerine getirmemiz mümkün olamayacağı gibi, ... kamuda personel istihdamını azaltmaya yönelik hükümet politikaları ile çelişmektedir.?

(Tüm hükümetlerin son yıllarda ısrarla tıp fakülte sayısı ve kontenjanlarını arttırma çabaları hatırlanmalıdır.)

Bu Yasa Girişiminin Olası Sonuçları:

1- Bundan sonra mezun olacak hekimlerin iş güvencesi ortadan kaldırılacaktır.

(Bilindiği gibi Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nda kamuda görevli hekimlerin sözleşmeli personel olması öngörülmektedir.)

2-Sağlığın bir hak ve dolayısı ile kamusal hizmet olmaktan çıkarılması sonucu hekimler ?ucuz işgücü? ortamının unsurlarına dönüştürülüyor.

3-?Ucuz işgücü? ortamının unsuru olacak hekimlerin mesleğimizin ön koşulu olan mesleki bağımsızlıkları büyük tehdit altına alınacaktır.

(Dahası madde 5'te uyulacak mesleki ve etik kuralların hizmet sözleşmesinde belirtileceği ifade edilmektedir.)

4-?Ucuz işgücü? ortamının unsuru olacak hekimlerin tasarıda belirtilen bireysel hizmet sözleşmeleri ile iş güvenceleri ortadan kalkacaktır.

-Bir yıllık sözleşmelerin sürdürülmesi ?sicil ve disiplin amirlerinin? keyfiyetine kalacaktır.

-Çalışma saatleri dışında çalışmak zorunda olup bunun karşılığı bir ek ücret ödenmeyecektir.

-?Ödül? adı altındaki uygulamaların (yılda en fazla 2 aylık ücret) sicil ve disiplin amirlerinin keyfiyetine bağlanması ile çalışma barışı bozulacaktır.

-Zorunluluklar da olsa tayin talebi ortadan kaldırılmaktadır.

-İzinler mevcut iş yasasına göre bile kısalmaktadır (örneğin doğum izni doğumdan önce 3 hafta, doğumdan sonra 6 hafta).

-30 güne kadar ki raporlu hastalık hallerinde yarım ücretin alınacağı, 30 günden fazla hastalık hallerinde ise sözleşmenin feshinin gerçekleşebilirliği hükme bağlanmaktadır.

-Sözleşmeli personel kazanç getirici başka bir iş yapmayacaktır.

-Emeklilik esas olarak düşünülmemektedir.

-Çalışma hukukunda iş güvencesiz işçi statüsü, hak arama araçlarına Toplu Sözleşme hakkı olmayan Memur Sendikası zorunlu tutulmaktadır.

Hekimlerin 5 milyar ücret alacağı demogojisi ile hekim ve kamuoyu aldatılmak istenmektedir. Yapılabilecek hiçbir hesaplama kamuoyuna açıklanan rakama yaklaşmamaktadır.

5-Tasarının 11.maddesinde yer alan ?sağlık hizmetlerinin ... bedeli döner sermaye gelirlerinden ödenmek kaydıyla, ... hizmet satın alınması yoluyla gördürülür? ifadeleri ise fiilen yaşanmakta olan sağlığın bir hak olma dolayısı ile kamusal bir hizmetin esas alınması anlayışının terkedilmesinin yasal belgesi olarak görülmelidir.

SONUÇ OLARAK

Mecburi hizmetin kaldırılması, hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne sağlık personeli istihdamının arttırılması gibi her biri yıllardır Türk Tabipleri Birliği'nin öncelikli konuları ve uğraşları olan son derece önemli gerekçeler kullanılarak;

-Bu sorunların çözümü için gereken ciddiyette hiçbir tercihte bulunmayan,

-Dahası bu sorunların ağırlaşmasına yol açan politikaların sürdürülmesinde ısrar ederek; sağlığın bir hak ve dolayısı ile kamusal hizmet olmaktan çıkarılması ve aslında Sağlık Bakanlığı olarak kamu sağlığının tasfiye memurluğunun, bizce talihsizlik olarak üstlenilmesi,

-Hekimlerin mesleki bağımsızlık ve niteliğini tahrip ederek tüm özlük haklarını ortadan kaldırmaya dönük,

Söz konusu çabaların hekimler, hastalar ve ülkemiz için durdurulması hayati bir öneme dönüşmüştür.

Bu öneme denk düşen, tüm halkın katılımını da önceleyerek Türk Tabipleri Birliği programı önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber