Sözleşmeli statüde geçen hizmet süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeli

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalışanlar memur olduklarında, sözleşmeli statüdeki hizmet süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilecek midir? Bu soru aynı zamanda yıllık izinler açısından da önemlidir. Zira yıllık izindeki "hizmet" kavramı Danıştay kararları gereğince kazanılmış hak aylığına ilişkindir. MEB bu konuyu DPB, SGK ve Maliye olmak üzere 3 yere sormuştur. İşte ayrıntılar...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ocak 2010 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, 01/12/2009 tarihli ve 16611 sayılı yazısıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca sözleşmeli personel olarak görev yapmakta iken kadrolu olarak atamaları yapılan Öğretmenlerin (Diğer personelde bu haktan faydalanacaktır), sözleşmeli olarak geçen hizmet süresinin her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle kazanılmış hak aylığında değerlendirilebileceğini görüş beyan etmiştir.

İŞTE MEB'İN İLLERE GÖNDERDİĞİ YAZI

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin (c) bendinin 6. fıkrasında; ?Bu Kanunun 4. ve 237. maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet sureleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.? hükmüne yer verilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ?İstihdam Şekilleri? başlıklı 4.maddesinin (B) fıkrası 2. paragrafında ise; ?Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen İhtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarı sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvar sanatçılarının; bu Kanuna tabi kamu İdarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.? denildiğinden. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli statüde istihdam edilen öğretmenlerden, daha sonra Bakanlık kadrolarına ilk atama yoluyla (KPSS puan üstünlüğüne göre) kadrolu öğretmen olarak atanmaları halinde bunların, sözleşmeli statüde geçen sürelerinin ödenecek aylık derece ve kademelerinin belirlenmesinde dikkate alınmasının uygun olacağı düşüncesinden hareketle uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması bakımından Milli Eğitim Bakanlığının 21/02/2008 tarihli ve 13216 sayılı yazısı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından görüş istenilmiş, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının 25/04/2008 tarihli ve B.07.1.EMS.0.11.05. 01/XX-657-36 sayılı cevabi yazısında söz konusu personelin sözleşmeli statüde geçen sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesine imkân bulunmadığı belirtildiğinden uygulamanın bu yönde yapılması hususu Millî Eğitim Bakanlığının 16/05/2008 tarihli ve 34028 sayılı yazısı ile 81 il Valiliği ve Merkez Teşkilatı Birimlerine bildirilmişti.

Ancak, konuya ilişkin olarak tekrar Millî Eğitim Bakanlığının 26/10/2009 tarihli ve 84690 sayılı yazısı ile Maliye Bakanlığına görüş sorulmuş, Maliye Bakanlığının 01/12/2009 tarihli ve 16611 sayılı yazısında; 6S7 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca sözleşmeli personel olarak görev yapmakta iken kadrolu olarak atamaları yapılan öğretmenlerin, sözleşmeli olarak geçen hizmet süresinin her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle kazanılmış hak aylığında değerlendirilebileceği bildirilmiştir.

Bu durumda, daha önceki Millî Eğitim Bakanlığının 16/05/2008 tarihli ve 34028 sayılı yazısı dikkate alınmayarak Maliye Bakanlığının 01/12/2009 tarihli ve 16611 sayılı yazısı doğrultusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca sözleşmeli personel olarak görev yapmakta iken kadrolu olarak atamaları yapılan Öğretmenlerin, (Diğer personelde bu haktan faydalanacaktır. Örneğin sözleşmeli sağlık personeli)sözleşmeli olarak geçen hizmet süresinin her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilecektir.

Millî Eğitim Bakanlığı 21/12/2009 tarihli ve 100393 sayılı yazısı ile bu durumu il milli Eğitim müdürlüklerine bildirmiştir. Diğer Bakanlıklarında aynı konuda bildirimde bulunması gerekmektedir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber