Batman Valisi 'İyi şeyler de oluyor' dedirtti

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 31 Ocak 2010 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batman denince akla gelenler: Kadın intiharları, taş atan çocuklar, yoksulluk... Taş atan çocuklara mesleki eğitimden, ücretsiz üniversite hazırlık kurslarına kadar pek çok projeyi yürüten Vali Ahmet Turhan, 'Batman'da yapılacak o kadar çok şey var ki' diyor

UMAY AKTAŞ SALMAN

İSTANBUL - Sokakta yaşayan 200 çocuk meslek kurslarına katıldı, imkanı olmayan 1500 öğrenci kurslarla üniversite sınavına hazırlanıyor, aile içi şiddetin önlenebilmesi için polis eşleri ve öğretmenler evleri ziyaret ediyor. ?Taş atan' çocukların eğitim çağında olanlarının okula, olmayanların kurslarla mesleğe yönlendirilmesi için harekete geçildi. Bunlar Batman'da başlatılan projelerden sadece birkaçı. Sosyal Destek Projesi kapsamında bir önceki yılın iki katı kaynak alan Batman'da kadın ve çocuk ağırlıklı projeler yürüyor.

Batman'da pek çok alanda yürütülen sosyal çalışmalar yeni vali atandıktan sonra da devam etti ve çalışmalara yenileri eklendi. Kayseri Develi Kaymakamlığı'ndan yaklaşık altı ay önce Batman Valiliği'ne atanan 44 yaşındaki Ahmet Turhan, daha önce de Diyarbakır Hani, Mardin Midyat'ta kaymakamlık yaptığı için bölgeyi tanıyordu. Batman'da temel sıkıntının kadın ve çocuklarla ilgili olduğunu söyleyen Turhan işe buradan başladı. Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında 48 olan proje sayısı 67'ye çıkarıldı, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan 11 milyon 120 bin lira ödenek alındı.

Geçen yaz 2 bin öğrenci ?Daha Güzel Yarınlar Projesi' kapsamında dramadan, resime kadar çeşitli kurslara katıldı. Bu yaz 4 bin öğrenci bu programa katılacak. Batman'daki en büyük sıkıntılarından biri olan sokakta çalışan çocuklar için de çalışmalar başladı. 200 çocuk, Emniyet Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler işbirliğiyle toplum merkezinde kültürel faaliyetlerde bulundu, ders çalıştı. 2010 yazında yine sokakta çalışacak çocukları kapsayacak bu kez dört ay sürecek bir çalışma yapılacak.

Kadın intiharlarıyla sık sık gündeme gelen Batman'da aile içi şiddetin önlenmesi için de kollar sıvandı. Polis eşleri ve öğretmenler eğitim aldı.

Aileleri ziyaret ederek, hem bilgilendirme yapıyorlar hem de sorunları dinliyorlar, ailenin ihtiyaçları tespit edilip yetkili kurumlara bildiriliyor. Amaç 8 bin 400 aileye ulaşmak.

?Çocuklar tutuklanmamalı'

Son iki ayda iki büyük toplumsal olayın olduğu, 60 çocuğun gözaltına alındığı kentte, taş atan çocuklara ve ailelere yönelik bir proje de başladı.

Vali Turhan çocukların tutuklanmaması gerektiğini belirterek başlatılan çalışmayı şöyle anlatıyor:

?Gözaltına alınan 60 çocukla saatlerce konuştum. Toplumun onları terörist olarak görmesi çok yanlış. Aileleriyle de görüştük. Ailelerinde, okulda ihmal var. Kimi arkadaşı gitti diye olaylara gidiyor, kimi oyun zannediyor, kimi ?Para verdiler' diyor. Bu çocukların cezaevine girmesi demek örgüte pirim vermek, onların kucağına itmek. Cezaevine soktuğunuzda ıslah etmiyorsunuz, daha bilinçli suçlu haline geliyorsunuz. Biz de uzmanlardan oluşan bir komite oluşturduk. Emniyet görevlisi, psikolog, öğretmen... Ailelerle görüşüyorlar. Ekonomik sebeplerle okumayan kalmayacak. Ailenin başka problemleri varsa onlar da konuşuluyor. Eğitim çağında olmayanlara meslek edindirilecek. Kurslarımızdan yararlanacaklar.?

Üniversiteye girişte 81 il içinde vasat sıralarda yer alan Batman bu konuda da makûs tahilini yenme çalışıyor. Maddi imkânı kısıtlı binlerce öğrenciye üniversiteye ve ortaöğretime geçişte girilen Seviye Belirleme Sınavları'na (SBS) hazırlık kursları verilmeye başlandı. 784 öğrenci dershanelere gönderiliyor, dershaneye gönderilemeyen 400 genç halk eğitim merkezlerinde, 264'ü Mehmetçik dershanesinde üniversiteye hazırlanıyor.

Valiler gelir-gider, proje sürer

Vali Ahmet Turhan ?Doğuda sadece kötü şeylerin olmadığını' vurgularken varolan projeleri devam ettirerek ve onlara yenilerini ekleyerek, çalışmaların valilere göre değişemeyeceğini, bu işin müesseseleştiğini göstermek istediklerini anlattı:

?Devletin ve sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü o kadar güzel çalışmalar var ki, bunların batıyla paylaşılması önemli. Bölge insanı geçmişten beri ciddi sıkıntılar çekmiş. Birkaç projeyle kısa zamanda çözülmesi mümkün değil. Ancak kamu hizmetini en iyi şekilde vatandaşa anlatmak istiyoruz. İdareciler açısından keyif alınacak yer Batman. Yapılacak o kadar çok şey var ki. İnsanlar gerçekten kadirşinas.?

Tekel binalarına kız yurdu

Bölgenin temel probleminin işsizlik ve eğitim olduğunu vurgulayan Batman Valisi Ahmet Turhan, eğitim eksiklerini ve ilk adımını attıkları projeleri anlattı:

?İlköğretimde okullaşma oranı tam. Ancak ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 60. Kızların okullaşmasında sorun var. Ancak geleneksel sebeplerle değil. Ekonomik sebepler ve kalacak pansiyonların olmaması okullaşmayı etkiliyor. Merkezde 180 liseliyi yatılı bölge ilköğretim okulunun pansiyonunda barındırıyoruz. Merkeze üç kız yurdu yaptıracağız. Planımız iki yılda yüzde 60 olan ortaöğretimdeki okullaşma oranını yüzde 80'lere çıkarmak. Ortalama sınıf mevcudu 50, 70 olan okullar da var. Dersliğe ihtiyaç var. Jandarmaya ait 166 dönümlük alan, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tahsis edildi. O alana beş- altı lise, bir ilköğretim, bir spor salonu yapma imkânımız olacak. Tekel binalarımız var. Özeleştirildiği için atıl duruyor. Özelleştirme idaresiyle yazışmalarımız devam ediyor. Bunları kız meslek liselerine ve kız yurtlarına dönüştürmeyi istiyoruz. Okulöncesi eğitimde okullaşma oranı geçen yıl yüzde 38'di. Bugün itibarıyla yüzde 45'lere çıktı. Resmi dairelerin bahçelerine de anasınıfları yapıldı, anaokulu açılışı yaptık üç tane. Üç anaokulu daha yapılacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber