Bayındırlık Bakanlığı, taşradaki müdürlere zorunlu yer değişikliği getirdi

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, 26 Şubat 2010 tarihi itibariyle, yer değiştirme yönetmeliğini değiştirdi. Yapılan değişilik ile bir ilde uzun yıllar yönetici olarak çalışmanın yarattığı olumsuz sonuçları elemine edebilmek amacıyla, bazı kıstaslar dahilinde, Bayındırlık ve İskân Müdürü, Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürlerine, zorunlu olarak yer değişikliği uygulanacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Şubat 2010 18:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan değişiklikler şu şekildedir:

MÜDÜRLER KAPSAMA ALINDI

Yönetmeliğin kapsam maddesine Bakanlığın taşra teşkilatında görev yapan Bayındırlık ve İskân Müdürü, Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürü unvanları eklenmiştir.

MÜDÜRLERE BÖLGELERDE ÇALIŞMA SÜRESİ ŞARTI GETİRİLDİ

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, hizmet bölgeleri Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı ve Tekniker için 6 olarak belirlenirken; buna ek olarak Bayındırlık ve İskân Müdürü, Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürleri için 3 hizmet bölgesi tespit edilmiş ve bu bölgeler için çalışma süreleri belirlenmiştir.

Yöneticiler için birinci hizmet bölgesinde 5, ikinci hizmet bölgesinde 4 ve üçüncü hizmet bölgesinde 3 yıl çalışmış olma şartı getirilmiştir.

BECAYİŞ İÇİN DÜZENLEME

Yapılan düzenleme şu şekildedir:

Madde 7- ?(5) Üst hizmet bölgelerinden alt hizmet bölgelerine atanmada bölge sıra takibi uygulanmaz. Diğer atama şartlarını haiz olmak kaydıyla, aynı hizmet bölgesinde görevli olup aynı unvanda bulunan personelin karşılıklı yer değiştirme talepleri, hizmet süresi şartı aranmaksızın ve atama dönemi beklenmeksizin yerine getirilebilir.?

Daha önce aynı hizmet bölgesinde aynı unvanda olan personelin yer değişikliği yapılmamaktaydı. Bu yeni değişiklik ile buna imkan verilmiştir. Ancak düzenlemenin son cümlesi "yerine getirilebilir" şeklinde yazılarak, idareye takdir hakkı verilmiştirki, bu yanlış olmuştur. Zira hükümet şuan 657'de değişiklik yaparak becayişteki takdire izin veren düzenlemeyi değiştirmeyi gündemine almışken, bu takdir hakkının hala yönetmelik ile korunması uygun olmamıştır.

ADAYLIK SÜRESİ KADAR ÇALIŞAN BİR ALT BÖLGEYE NAKİL İSTEYEBİLECEK

İlgili düzenleme şu şekildedir:

?(7) Bulunduğu hizmet bölgesinde adaylık süresi kadar hizmeti bulunan personel bulunduğu hizmet bölgesinden daha alt hizmet bölgesine nakil talebinde bulunabilir.?

SAĞLIK ÖZRÜNDEN NAKİLDE DEĞİŞİKLİK

Önceki düzenlemede "eşi ve çocukları haricindeki bakmakla yükümlü olduğu diğer kimselerden birinin bakıma muhtaç olduğunun tespiti" sağlık nedeniyle özür tayini için yeterliydi. yeni düzenlemede buna ilave olarak "memurun bulunduğu yerde tedavisinin mümkün olmadığının" şartı da getirilmiştir.

Buna göre örneğin anneye bakmakla yükümlü olan bir memur, 1- bakıma muhtaç olduğu tespitini yaptırmalı, 2- bulunduğu yerde tedavinin mümkün olmadığını, ispatlamalıdır.

YÖNETİCİ PERSONELİN ZORUNLU ÇALIŞMA SÜRESİNİ DOLDURULMASI

Yönetmeliğe 19. madde eklenmiştir. Buna göre Bayındırlık ve İskân Müdürü, Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürleri;

1- Personelden görevli bulunduğu bölgede yılın ilk günü itibarı ile zorunlu hizmet süresini dolduranlar, ocak ve şubat ayları içerisinde yer değişikliği talebinde bulunabilir.

2- Zorunlu hizmet süresini tamamlayan personelin yeni görev yerleri, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-3 Personel Değerlendirme Formunda belirtilen şekilde puanlama yapılarak tespit edilir.

3- Üçüncü hizmet bölgesine atanan yönetici personel, görevleri süresince bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen özür durumundan dolayı nakil hükümlerden yararlanamaz.

GÖREVDEN ALINAN BAKANLIK YÖNETİCİ DE ZORUNLU ÇALIŞMA SÜRESİNE TABİ OLACAK

Yönetmeliğin daha önceki halinde 5 grup personelin zorunlu çalışma süresine ve yer değiştirme suretiyle atama dönemlerine tabi olmayacağı belirtilmiştir. Ancak bu grup personelden birisi olan "Bakanlık yönetici kadrolarında çalışmakta iken görevinden ayrılan veya istifa edenler", ilgili maddeden çıkarılmıştır.

YÖNETİCİ YER DEĞİŞTİRMELERİ HEMEN BAŞLIYOR

26 Şubat 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre yönetici atamalarındaki değişiklik hemen başlamaktadır. İlgili düzenleme şu şekildedir:

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 1 inci madde eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 1 ? (1) 26/2/2010 tarihinden önceki çalışma süreleri, yönetici personelin yer değiştirilmesinde göz önünde bulundurulur. Yönetici personel, isteğe bağlı yer değiştirme talebini bu Yönetmeliğin 19/A maddesinde yer alan hükümlere tabi olmaksızın, bir defaya mahsus olmak üzere 15/3/2010 tarihine kadar yapabilir.

(2) 15/5/2010 tarihine kadar aynı hizmet alanında Bayındırlık ve İskân Müdürü kadrolarında bulunup beş yıldan, Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı kadrolarında bulunup on yıldan fazla fiili hizmeti bulunan personelin görev yeri değişikliği işlemleri bir defaya mahsus olmak üzere bu Yönetmeliğin 19/B maddesine tabi olmadan yer değiştirme dönemi beklenmeksizin yapılır.?

KISTASLAR

Yöneticilerin yer değiştirme suretiyle atanmalarında 10 maddelik bir kıstas getirilmiştir. İlgili kıstaslar şu şekildedir:

1- Öğrenim durumu (En son öğrenim durumu esas alınacaktır.)
2- 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süresinin (İşçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen hizmetler hariç)(1 sayılı cetvele göre) NOT: Bu bölümden en fazla 30 puan alınabilir
3- Son üç yıllık sicil notu aritmetik ortalaması 60-100 arasında olanların 1/10'u (Üç yıllık ortalama sonucu kesirli olması halinde tam sayıya tamamlandıktan sonra hesaplanacaktır.)
4- İlgili Mevzuat uyarınca alınmış olan takdirname ve ödül. ( Birden fazla takdirname veya ödül varsa yalnızca biri değerlendirmeye alınacaktır.)
5- Katıldığı her bir eğitim programından (Her yıl için adayın katıldığı en çok süreli olan bir eğitim programı değerlendirilecektir.)
6- Katıldığı eğitim programlarından aldığı sertifikalar. ( Her bir sertifika için 4 puan. En fazla iki sertifika dikkate alınacaktır. )
7- Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında alınan geçerli not (375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirme yapılacaktır.)
8- Aldığı her disiplin cezasından;
9- Bulunduğu hizmet alanında, görev yaptığı süre zarfında kamu yatırımlarının (ödenek durumu dikkate alınarak) gerçekleştirilme oranına göre başarı puanı. (Bu bölüm sadece il müdürleri için doldurulacaktır.)
10- Bakanlık tarafından yürütülen hizmetlerin yerine getirilmesindeki verimliliği (en çok 20 puan) (Bu bölüm sadece il müdürleri için doldurulacaktır.)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber