Araştırma görevlisinin geri dönüşü

Profesör, doçent ve yardımcı doçent kadroları, "öğretim üyesi" olarak adlandırılmaktadır. Bu kadrolar dışında kalan diğer akademik kadrolara nasıl atama yapılacağı YÖK tarafından yürürlüğe konulan bir yönetmelik tarafından düzenlenmiştir. Söz konusu yönetmelikte bugün ÖYP programları bağlamında bir değişiklik yapılmıştır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2010 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESKİ HÜKÜM

Muafiyet
MADDE 14 ? (1) Doktorasını tamamlamış olanlar, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.

YENİ HÜKÜM

"MADDE 14 ? (1) Doktorasını tamamlamış olanlar, 29/6/2009 tarihli ve 2009/15153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi kapsamında, Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı ile belirlenen araştırma görevlisi kontenjanlarına yapılacak başvurular ile meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularında ise yabancı dil şartı aranmaz."

"GEÇİCİ MADDE 2 ? (1) Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi kapsamında Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı ile belirlenen kontenjanlara başvuran adayların, araştırma görevlisi kadrolarına, istekleri halinde ilgili Yükseköğretim Kurumlarının Senato Kararı ile lisans genel not ortalamasının % 35'i, ALES puanının %50'si, varsa yabancı dil puanının %15'i esas alınarak, atama yapılabilir."

YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN ANLAMI

Yapılan değişiklik temel olarak, Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi kapsamında, Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı ile belirlenen araştırma görevlisi kontenjanlarına yapılacak başvurularda yabancı dil şartı aranmayacağına ilişkindir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NASIL GERİ DÖNER

Daha önce bir yükseköğretim kurumunda araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, okutman olarak çalışanların, üniversitedeki görevlerinden ayrılmaları halinde nasıl geri dönebileceklecekleri "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin" 14. maddesinde düzenlenmiştir. Yukarıda, metnine yer verilen 14. madde hükmüne göre dört grup personelde, merkezi sınav şartı aranmamaktadır.

Merkezi sınavdan muaf olanlar

a-Doktorasını tamamlamış olanlar,
b- 29/6/2009 tarihli ve 2009/15153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar,
c- meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar,
d- yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurular,

Bu hüküm gereğince örneğin bir üniversitede daha önce araştırma görevlisi olarak çalışmış olanlar için, ilan edilmiş bir araştırma görevlisi kadrosuna başvuruda merkezi sınava girmiş olma şartı aranmamaktadır. Bir başka deyişle daha önce araştırma görevlisi olarak çalışmış olanların, istifa ettikten sonra yeniden araştırma görevlisi kadrosuna dönüşlerinde, ALES'e girmiş olması gerekmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber