Çiçek: Anlaşılıyor ki referanduma gideceğiz

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 25 Mart 2010 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişiklik paketi taslak metni görüşmeleri için Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu'nu (TUSKON) ziyaret eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Anlaşılıyor ki bu iş eğer 367'yi bulamazsak referanduma gidecek.Biz millet adına yetki kullanıyoruz. Asilin kendisine gideriz. Asilin de böyle yanlış cevap verenlere vereceği tarihi cevap olacaktır" dedi.

Şişli'deki merkez binasında gerçekleşen görüşme sonrası ilk açıklamayı TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral yaptı. Meral ?TUSKON olarak hükümetimizin mevcut anayasada değişiklik yapma girişimini destekliyoruz. Ülkemizin yeni ve sivil ve demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Mevcut anayasa günümüz Türkiye'sinin ihtiyaçlarına cevap veremiyor. İktidar üzerine düşeni yapmıştır. Anayasa değişikliği mercinin TBMM olduğunu düşünüyoruz. Mevcut meclisin bu yetkiyi kullanmasında hiçbir engel olmaz" dedi. Uzmanlarıyla taslağı tartıştıklarını belirten Meral, taslağı tasvip ettiklerini söyleyerek, değişiklik önerilerini Ak Parti heyetine sundu.

BU ANAYASA TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ TIKIYOR

Anayasa değişikliğinin toplumsal bir talep olduğunu belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise konuşmasında, "Sadece akademisyenlerin ve entelektüel çevrelerin tartıştığı konu olmaktan çıkmıştır. Toplumun çok büyük kesimini değişiklik talep ettiği bir konuda siyaset kurumunun bunu görmezden gelmesi doğru ve mümkün değil. Halkın böyle bir talebi dile getirmiş olması ülkede Anayasa sorunu olduğunu ortaya koyuyor. Bu sorunun varlığı 28 yıldır kabul ediliyor. Tüm siyasi partiler, akademi dünyası, entelektüel çevreler anayasanın değişmesiyle ilgili sayısız makale, sempozyum düzenlemiştir. Artık bu haliyle bu anayasanın varlığını sürdürmesi mümkün gözükmemektedir. Bu, Türkiye'nin önünü tıkıyor" dedi. Çiçek, kendi arzularının anayasanın bütün olarak değişmez maddeler dışında değiştirilmesi olduğunu, ancak bunun mümkün olamayacağı demeçlerden ve temaslardan anlaşıldığını kaydetti.

28 YILLIK İŞ NASIL ACELEYE GETİRİLİYOR

"Bu iş aceleye getiriliyor" değerlendirmesini eleştiren Çiçek, "Bir konu 28 senedir tartışılıyor ise bu iş aceleye geliyor demek ne kadar doğrudur. Bu iş gerçekten geç kalmıştır. Ne kadar erken bu değişiklikler yapılırsa Türkiye anayasadan kaynaklanana anayasal sorunlar gündeminden çıkaracaktır. Ümit ediyorum bu süreç milletimizin hayrına olacaktır. En geniş çapta uzlaşı arıyoruz. Ama bu bizim tek başımıza başaracağımız bir husus değil. Herkesin siyasi söylem yerine getirilen metin içeriğine tenkitlerini, şu tarzda bir düzenlemeyapılırsa daha sağlıklı olur tarzındaki her türlü teklife hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Komisyon müzakerelerinde hatta genel kurul çalışmasında da bu değişikliklere hazırız" diye konuştu.

SIRF UZLAŞI ADINA MECLİSTEN ÜYE KOYMADIK

Çiçek, "2007 yılında Prof. Ergün Özbudun başkanlığında bir heyete taslak hazırlattınız. O taslakla bugünkü taslak arasında farklar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna "O taslakta HSYK'ya parlamentodan da üye seçilmesi isteniyor. Doğru olanı budur. HSYK gibi bu kurumda yürütmeden, yargıdan seçim yapıp üçerkten biri olan yasamayı dışlayan bir tasarruf, düzenleme AB müktesebatına uymuyor. Ama son günlerde 'Yargı kuşatılıyor','Sivil darbe' gibi içi boş laflar söyleniyor. Bunlar karşılığı olmayan laflar. Ama biz ciddiye aldık Televizyonlarda anayasa hukukçuları parlamentodan bir iki kişinin seçilmemesini bir eksiklik olarak görüyor. Sırf uzlaşı adına, yerli yersiz tartışmalarla bu önemli süreç baltalanmasın diye parlamentodan üye vermeyi kendi taslağımıza koymadık. Doğru olanı 2007'de gündeme gelen taslaktır. Niye vazgeçtik? Yanlış olduğundan değil. Uzlaşı arayışımızın samimi bir göstergesi olarak taslağa koymadık. Aksi halde istismar konusu olmaya devam edecekti?

MİLLET NE DERSE BAŞIMIZIN ÜSTÜNDEDİR

CHP'nin ?Taslağı Anayasa Mahkemesine götüreceğiz" sözlerini değerlendiren Çiçek, "Taslağın uluslararası hukuka, anayasaya uygun olduğu kanaatindeyiz. Hiç tereddüdümüz yok. Götürmek istiyorlarsa anayasadaki şartlar gerçekleştirdiğinde götürebilirler. Başvuru hakkı vardır. Bütün milletimiz bizim söylediğimizi, muhalefetin söylediğini takip ediyor Demokrasilerde nihai kararı millet verir. Anlaşılıyor ki bu iş referanduma gidecek eğer 367'yi bulamazsak.Biz millet adına yetki kullanıyoruz. Asilin kendisine gideriz. Asilin de böyle yanlış cevap verenlere vereceği tarihi cevap olacaktır. Ben milletimize güveniyorum. Milletimiz her dönem kendisini yöneten siyasetçilerden çok önde olmuştur. Millet ne karar verirse başımız üstündedir" dedi.Çiçek, referandumun hükümete yönelik güven oylaması olarak değerlendirilmesinin işin çarpıtılması olduğunu belirterek, güven oylamasının genel seçim olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber