Geçici görevlendirilen hastane müdür yardımcısının ek ödeme katsayısına dair mahkeme karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Nisan 2010 18:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçici görevlendirme ile görevlendirilen hastane müdür yardımcılarının müdür yardımcılığı kat sayısından ek ödeme alması gerektiğine ilişkin mahkeme kararı

T.C.
SİVAS
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2009/1172
KARAR NO : 2010/104

DAVACI : AHMET ÇAKMAK'I TEMSİLEN SAĞLIK VE SOSYAL
HİZMET ÇALIŞANLARI SENDİKASI

VEKİLİ : AV. HAŞİM ÖZDAL
Çarşıbaşı Mah. Ziyabey Sok.Yuvam Apt Kat:2 Daire :5, SİVAS

DAVALI : SİVAS VALİLİĞİ

DAVANIN ÖZETİ : Sivas İli Zara Devlet Hastanesinde ayniyat saymanlığı kadrosunda görev yapan ve Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü işlemi ile Hastane müdür yardımcısı olarak görevlendirilen davacının, döner sermaye ödemesi hesaplamasının genel idare hizmetleri sınıfı unvan katsayısı olan (0,25) katsayı yerine müdür yardımcısı unvan katsayısı olan (0,60) katsayı üzerinden hesaplanması yönündeki başvurusunun reddine dair 06.10.2009 tarih ve 1074 sayılı işlemin; müdür yardımcısı olarak görev yaptığı ve döner sermayeye bu görev üzerinden katkı sağladığı, görevlendirmenin Bakanlık oluru ile yapıldığı, hastane müdür yardımcılığı kadrosunun tüm şartlarını taşıdığı ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Sağlık Bakanlığına Bağlık Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik ve 27.03.2008 tarihli ve 915 sayılı 2008/22 No'lu Genelge çerçevesinde davacıya hastane müdür yardımcılığı kadro, unvan katsayısı üzerinden ek ödeme yapılmasının mümkün olmadığı, anılan personele genel idari hizmetler sınıfı personeli için öngörülen 0,25 hizmet alanı kadro unvan katsayısı üzerinden ek ödeme yapılması gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Sivas İdare Mahkemesi'nce gereği görüşüldü:

Dava; Sivas İli Zara Devlet Hastanesinde ayniyat saymanlığı kadrosunda görev yapan ve Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü işlemi ile Hastane müdür yardımcısı olarak görevlendirilen davacının, döner sermaye ödemesi hesaplamasının genel idare hizmetleri sınıfı unvan katsayısı olan (0,25) katsayı yerine müdür yardımcısı unvan katsayısı olan (0,60) katsayı üzerinden hesaplanması yönündeki başvurusunun reddine dair 06.10.2009 tarih ve 1074 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 8. maddesinin (c) bendinde "Yukarıdaki fıkralarda yazılı bütün memurların lüzumu halinde il içinde nakil ve tahvilleri mensup olduğu il idare şube başkanlarının inhası üzerine valiler tarafından icra edilmekle beraber mensup oldukları Bakanlıklar veya genel müdürlüklere sebepleriyle bildirilir" hükmüne yer verilmiştir.

209 sayılı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun'un 5. maddesinin 3. Fıkrasında "Personelin katsayısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden, döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli olan memurlar ile bu kurum ve kuruluşlarda 10.07.2003 tarihli ve 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilen sağlık personeline ve 13.12.1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığı'nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3. maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personele mesai içi veya mesai dışı ayrımı yapılmaksızın ek ödeme yapılabilir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında Bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri de dikkate alınmak suretiyle, bu ödemenin oranı ile esas ve usulleri; personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı performansı, serbest çalışıp çalışmaması ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Yasa hükmü uyarınca 12.05.2006 günlü ve 26166 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürleğe konulan Sağlık Bakanlığına Bağlık Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 5. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinde "Bu Yönetmelik kapsamındaki sağlık kurum ve kuruluşlarının, sağlık hizmetlerinden elde edilen gelirlerinin tamamı döner sermayeye gelir kaydedilir. İlgili kurum ve kuruluşun o dönemde elde ettiği gayrisafi hasılattan öncelikle Hazine payı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu payı ve Bakanlık merkez payı ayrıldıktan sonra kalan miktarın kurumlarda asgari %50'si, kuruluşlarda ise %35'i, 2/9/1961 tarihli ve 10896 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki 209 Sayılı Kanun Gereğince İşletme, İdare ve Muhasebe İşlerine Dair Yönetmelik hükümleri doğrultusunda kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarının karşılanması ve vadesi gelen borçların ödenmesi için ayrılır. Kalan kısım personele ek ödeme olarak dağıtılabilir." hükmüne, (b) bendinde "Ek ödeme, personelin kurum ve kuruluşa fiilen katkı sağladığı sürece verilebilir. Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden, o kurumda görevli personele yapılabilecek ek ödeme toplamı, (ilgili kurum veya kuruluşun o dönemdeki) döner sermaye gelirinden, Hazine payı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu payı ve Bakanlık merkez payı ayrıldıktan sonra kalan miktarın kurumlarda %50'sini, kuruluşlarda ise %65'ini aşamaz. " hükmüne, aynı maddenin (2) numaralı fıkrasında
"Vekâleten atanan veya ikinci görevle görevlendirilen personele;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Bakanlık personelinden bir göreve vekâleten atananlara;
1)Vekâletin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesine istinaden yapılması ve bu hususun onayda belirtilmiş olması,
2) Vekâletin, müşterek karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi,
3) Vekillerin, genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dâhil, Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Kadro Standartları Yönetmeliği ile Baştabip ve Baştabip Yardımcılığı görevleri için Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde öngörülen şartlar hariç) bir arada taşımaları kaydıyla, vekâlet görevine başlanıldığı tarihten itibaren vekâlet ettikleri kadro veya görevler için öngörülen "Tavan Ek Ödeme Katsayısı" ile "Hizmet Alanı Kadro-Unvan Katsayısı" esas alınmak suretiyle ek ödeme yapılır.
B) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Bakanlık personelinden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesine göre ikinci görevle görevlendirilen personele, görevlendirmenin müşterek karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından yapılması kaydıyla, ikinci görev için öngörülen "Tavan Ek Ödeme Katsayısı" ile "Hizmet Alanı Kadro-Unvan Katsayısı" esas alınmak suretiyle ek ödeme yapılır.
C) Bu fıkra uyarınca vekâleten veya ikinci görevle görevlendirilen personele yapılacak ek ödemede, ek ödeme matrahı olarak personelin asıl kadrosuna ait bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dâhil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) tutarının toplamı esas alınır." hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Yönetmeliğe Ekli II ve III sayılı Tablolarda döner sermaye ek ödemesi açısından hastane müdürü olarak görevini yürüten personel için kadro/unvan katsayısı 1.00; hastane müdür yardımcısı olarak görevini yürüten personel için kadro/unvan katsayısı ise 0.60 olarak öngörülmüştür.
26.03.2008 günlü ve 26828 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik'in 4. maddesinde "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlıkça veya Valilikçe ilgili mevzuatı uyarınca vekâleten veya ikinci görevle görevlendirilen personele (bu görevlendirilmeleri onaylarında belirtilmemiş olsa da) yapılmış olan ve bu görevleri devam ettiği süre içinde yapılacak olan ek ödemelerde, 5 inci maddenin ikinci fıkrasında öngörülen şartlar aranmaz." hükmüne, 5. maddesinde ise "Maliye Bakanlığı ile Sayıştayın görüşleri alınarak hazırlanan bu Yönetmelik 1/9/2007 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer." hükmüne yer verilerek, 12.05.2006 günlü ve 26166 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürleğe konulan Sağlık Bakanlığına Bağlık Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik'te (Geçici 4. maddesi de dahil olmak üzere) değişiklik yapılmış ve bu değişikliğin 01.09.2007 tarihinden itibaren geçerli olacağı hüküm altına alınmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının Sivas İli Zara İlçesi Devlet Hastanesinde ayniyat saymanlığı kadrosunda görev yapmakta iken 28.04.2008 tarih ve 3908 sayılı Valilik oluru ve 20.08.2009 tarih ve 11720 sayılı Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü işlemi ile Hastane müdür yardımcılığı görevini yürütmek üzere görevlendirildiği, 14.09.2009 tarihli dilekçesi ile Zara Devlet Hastanesi Baştabipliğine başvurarak, döner sermaye ödemesi hesaplamasının genel idare hizmetleri sınıfı unvan katsayısı olan (0,25) katsayı yerine, müdür yardımcısı unvan katsayısı olan (0,60) katsayı üzerinden hesaplanmasını istediği, anılan talebin dava konusu işlemle reddedilmesi üzerine görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

26.03.2008 günlü ve 26828 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik'in 4. maddesi ile, 01.09.2007 tarihinden sonra Bakanlıkça veya Valilikçe ilgili mevzuatı uyarınca vekâleten veya geçici görevle görevlendirilen personele (bu görevlendirilmeleri onaylarında belirtilmemiş olsa da) yapılmış olan ve bu görevleri devam ettiği süre içinde yapılacak olan döner sermaye ek ödemelerinde, vekaleten veya geçici görevlendirmelerde aranılan şartlar tam olarak gerçekleşmemiş olsa bile, fiilen yapılan unvan/kadro karşılığına denk gelen döner sermaye ödeme katsayısının esas alınması gerektiğine kurala bağlanmıştır.Bir başka deyişle 01.09.2007 tarihinden itibaren Valilik veya Bakanlık tarafından gerçekleştirilen vekaleten atamalarda veya geçici görevlendirmelerde döner sermaye ödemesi bakımından, geçici görevlendirmenin veya vekaleten atamanın Bakanlıkça ya da Valilikçe yapılması ve ilgilinin fiilen çalışması yeterli görülmüş bunun dışında bir şart aranmamıştır.

Döner sermaye ödemesinin, döner sermaye gelirine fiilen katkı yapılmasının karşılığı olması ve davacının Sivas İli Zara İlçesi Devlet Hastanesine yapılan geçici görevlendirmesinin Bakanlık ve Valilik Olurları ile gerçekleştirildiği ve fiilen de müdür yardımcısı olarak görevli olduğu gözönüne alındığında davacıya, müdür yardımcısı olarak görevli bulunduğu dönemde yapılacak olan döner sermaye ödemesi hesabında müdür yardımcılığı görevine karşılık gelen 0.60 katsayısının esas alınması gerektiğinden, 0.25 katsayısı üzerinden döner sermaye hesaplaması yapılacağına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve hakkaniyete uyarlık görülmemiştir..
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 53,90 TL yargılama gideri ile 500,00 TL avukatlık ücretinin davalı idarece davacıya verilmesine, artan posta avansının isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 27/01/2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Üye Üye
RECEP YILMAZ KEMAL YEMİŞEN TAHSİN YILMAZ
KORKMAZ 37989 94881
37790

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber