'Askerlik dahil' değişikliğine jet dava

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA

?Yürütmeyi Durdurma Taleplidir?

DAVACI : Türk Eğitim-Sen

(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av. Hatice AYTEKİN-Av. Dilek ATAK ZENGİN

Av. Hilal Kezban DÜZGÜN KILIÇ-Av. Emrah AYTEKİN

Bayındır2 sokak No:46 Kızılay/ANKARA

DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı / ANKARA

T. KONUSU : Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Yılı Öğretmenlerin Yer Değiştirme Kılavuzunun 6. sayfasında ?Başvuruda dikkat edilecek hususlar? başlıklı 2. maddesinde yer alan ?? dahil ...? ibaresinin davalı idarenin savunması beklenmeksizin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali taleplerinden ibarettir.

ÖĞRENME TARİHİ : 25.05.2010

AÇIKLAMALAR : Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Yılı Öğretmenlerin Yer Değiştirme Kılavuzunu 21.05.2010 tarihinde resmi internet sitesinde yayınlamıştır. 06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin uygulanması amacı ile 21.05.2010 tarihinde yayınlanan kılavuzun 6. sayfasında ?Başvuruda dikkat edilecek hususlar? başlıklı 2. maddesinin ilk paragrafı;? Aylıksız izinli olarak, asker öğretmenlik hariç askerlikte geçirilen süreler ile eğitim-öğretim kurumları dışındaki kurumlarda geçirilen geçici süreler il içinde yer değiştirmeye esas olan iki, iller arasında üç yıllık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır.? Şeklinde düzenlenmiştir. Ancak kılavuzda 25.05.2010 tarihinde değiştirilerek ?Başvuruda dikkat edilecek hususlar? başlıklı 2. maddesinin ilk paragrafı;? Aylıksız izinli olarak, asker öğretmenlik dahil askerlikte geçirilen süreler ile eğitim-öğretim kurumları dışındaki kurumlarda geçirilen geçici süreler il içinde yer değiştirmeye esas olan iki, iller arasında üç yıllık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır.? Şeklinde yeniden düzenlenmiştir. Yapılan bu tek kelimelik değişiklik il içi ve iller arasında yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin mağduriyetlerine sebep olmuştur. Davalı idare tarafından yapılan bu değişiklik ile getirilen dava konusu ibarenin iptali hakkaniyet gereğidir. Şöyle ki;

06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler ? başlıklı 31/2. maddesi; ? (2) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görevli iken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılanlardan, askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin askerlik süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılır. ? şeklindedir.

Anılan Yönetmeliğin ?İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler ? başlıklı 26. maddesi; ?(1) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. ? şeklinde düzenlenmiştir.

Davalı idare yukarıda yer verilen Yönetmeliğin 26. maddesinde il içi ve iller arası yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin bulundukları kurumda veya ilde en az 3 yıl çalışmış olması zorunluluğunu hükme bağlamıştır. Bu üç yıllık çalışma süresinin tespitine ilişkin ise herhangi bir hüküm Yönetmelikte düzenlememiştir. Bu üç yıllık sürenin tespitinde fiilen aynı kurumda ya da ilde öğretmen olarak görev yapmanın kriter olarak belirlenebileceği Yönetmelikte yer alan hükümlerin yorumlanmasından çıkarılmaktadır. Çünkü bunun aksi olan bir hüküm Yönetmelikte söz konusu olmadığı gibi bu yorumu destekleyen 31/2. madde düzenlenmiştir. 31/2. madde de asker öğretmen olarak geçirilen süreler zorunlu çalışma yükümlülüğünden sayılacaktır, denilmektedir. Asker öğretmen olarak zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında fiilen görev yapan öğretmenlerimizin bu görev sürelerinin zorunlu çalışma yükümlüğünden sayılması ancak hizmet süresinden sayılmaması hukuken kabul edilemez ve hiçbir hukuk kuralı ile izah edilemez.

Davalı idare, Yönetmelik ile getirmediği bir kısıtlamayı, sınırlamayı normlar hiyerarşisinde Yönetmeliklerin altında olan, sadece Yönetmelikleri açıklamak ve detaylandırmak için çıkardığı Kılavuzlar ile uygulamaya sokamaz. Dava konusu işlem ile yaptığı gibi eğer ki Yönetmelikte olmayan bir hükmü Kılavuzda düzenlemeye kalkarsa normlar hiyerarşisi kuramına aykırı hareket etmiş olur.

İçerisinde bulunduğumuz süreçte 4 Haziran 2010 tarihine kadar il içi ve iller arası isteğe bağlı yer değişiklikleri için Bakanlık tarafından tercihler alınmaktadır. 25.05.2010 tarihinde dava konusu ibare nedeni ile bulunduğu kurumda veya ilde çalışma süresini tamamlamadığından dolayı atama talep edemeyecek olan öğretmenlerimiz mağdur edilmiştir. Bu atama döneminde öğretmenlerimiz adına telafisi güç ve imkansız zararlar doğmuştur. Bu nedenle davalı idarenin savunması beklenmeksizin yürütmeyi durdurma kararının verilmesi için gereken koşullar oluşmuştur.

Bütün bu anlatılan sebeplerden dolayı davamızın kabulünün hak ve adalet gereği olduğu kanaatindeyiz. Takdir şüphesiz makamınızındır.

HUKUKİ SEBEPLER :Anayasa, İYUK, 657 sayılı Yasa ve ilgili tüm yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER : 21.05.2010 tarihinde yayınlanan Kılavuz, 25.05.2010 tarihinde yayınlanan Kılavuz

SONUÇ VE TALEP :Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve yüksek mahkemenin de re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;

1) Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Yılı Öğretmenlerin Yer Değiştirme Kılavuzunun 6. sayfasında ?Başvuruda dikkat edilecek hususlar? başlıklı 2. maddesinde yer alan ?? dahil ...? ibaresinin davalı idarenin savunması beklenmeksizin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptaline,

2) Tüm yargılama harç, masraf ve ücreti vekâletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ile talep ederiz.

Hatice AYTEKİN-Av. Dilek ATAK ZENGİN

Av. Hilal Kezban DÜZGÜN KILIÇ-Av. Emrah AYTEKİN

EK: 1) Onanmış Vekâletname Örneği

2) Deliller bölümünde sayılanlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber