Uygulanan sistem, eczacı olmayanları tasfiye edecek

Haber Giriş : 24 Şubat 2005 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı MehmetDomaç, dünden itibaren SSK eczanelerinin de kapandığını, böylece raporluların ve kurum hekiminin yazdığı reçeteli ilaçlan da anlaşmalı serbest eczanelerin vereceğini belirtti. Domaç, eczacının, devletin ilaç parasını ödemesinde mağdur olmayacağını, bunu için çalışma yürüttüklerini belirterek "Yeni sistemle, eczacının diplomasıyla eczacılık yapanlar da tasfiye edilecek" dedi. Domaç, yaşanan sorunların en geç bir ay içinde aşılacağını söyledi.

TEB Genel Başkanı Meh met Domaç, yurttaşların ilaç alımında yaşadıkları sorunları gazetemize değerlendirdi. Domaç, Türkiye geInelindeki 22 bin eczanenin
15 bininin sözleşme yaptığını anımsatarak sözleşme yapmayan eczacının anlaşla yapacağını, başka seçeneği olmadığını belirtti.

AKP hükümetinin, sosyal güvenlik kurumlarını birleştirme istemi Boğrultusunda ilaç alım sisteminin le buna uygun hale getirmek için lu uygulamaya geçildiğini belirterek "Devlet, SSK'nin ilaç sanayi üreticileri ve TEB ile yüzde 10 iskonto alınarak yapılan anlaşma sonuç unda 1 katrilyon liraya yakın ilaca da

Hastalar dertli, Reçete onay sırası sorun oldu

Yaklaşık l O gün önce başlayan, SSK'lilerin serbest eczanelerden ilaç alımı uygulaması, SSK hastanelerinde yaşanan kuyrukları tam bir karmaşaya dönüştürdü. Hastanın serbest eczaneden ilacını alabilmesi için, reçetesinin, SSK hastanesi başhekiminin kaşesi ve mührü ile onaylanması gerekiyor. Ancak, uygulamanın başlamasıyla yurttaşlar, "Reçete onay sırası" beklemeye başladılar. Saat 06.00'da hastaneye geldiğini anlatan Zarife Gümüş, "Saat dokuz buçukta muayene olabildim. Saat 12 oldu ama ben hâlâ reçete onay sırası bekliyorum'' dedi. Yüksek tansiyon hastası olduğunu belirten Cemil Aydoğan ise "Ben düzenli olarak bu ilacı kullanmak zorundayım, bugün ilacım bitti. Eğer bu reçeteyi onayla tamazsam ben ilacı para verip alacağım, başka çarem yok" diye konuştu. Mide kanseri babasının ilaçlarını almak için SSK eczane deposu önünde bekleyen Vedat Ofluoğlu, şöyle devam etti: "Babam 20 günde bir kemoterapi görüyor. Anlaşmadan önce ilaçlarını çok rahat alıyorduk ama şimdi ilacı serbest eczaneden mi alacağız yoksa hastane eczanesinden mi belli değil.

Bizi iyice deneme tahtasına döndürdüler,"ha az para ödeyecek. Bu uygulamayla, Emekli Sandığı, BağKur, Yeşilkart ve konsolide bütçeye tabi kurumlarda çalışan memurların serbest eczaneden ilaç alınılan tek bir sistem haline getirildi" diye konuştu.

SSK ile anlaşma yapmayan eczacılar, "Devletin geri ödemesine güvenmedikleri için anlaşma yapmadıklarını, bu sorunun geçmişte yaşandığını" belirtirken bazı eczacılar da "protokolün yerine oturmasını beklediklerini" anlattılar. TEB Başkanı Domaç, Türkiye genelinde bulunan 22 bin serbest eczanenin şu anda 15 bininin SSK ile anlaştığım anımsatarak yapmayanların da en geç ay sonuna dek anlaşma yapacağını, kuyruklardaki sorunların da çözümleneceğini savundu. Eczacıların bilgisayar sistemlerini ve yetişmiş elemanlarını koşullara uyarlamak gerektiğine dikkat çeken Mehmet Domaç, Türkiye her SSK'linin reçetesinin ödendiğini, bu anlamda bir sorun bulunmadığını, yeni sisteme geçişte yaşanacak zorlukların asgariye indirilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

TEB olarak bankalarla çalışarak eczacıların ödeme zorluklarını ortadan kaldıraJ çak bir çalışma yaptıklarını belirten Domaç, "Sektörün tüm birleşenlerinin içinde bulunacağı bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Yani eczacılar, ilaç üreticileri ve depocular bu sistemin içinde bulunacak. Eczacılar parasını alamazsa depoculara, onlar alamazsa üreticilere yansıyacak Bu zinciri bozmamak gere kir" diye konuştu.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber