Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı bürokrasiyi arttıracak

Haber Giriş : 20 Temmuz 2003 22:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı bürokrasiyi arttıracak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, bir kısmı Meclis'ten geçen, bir kısmı da Meclis gündeminde bulunan sosyal güvenlik alanındaki mevzuat düzenlemeleri AK Parti milletvekillerinin içine sinmedi.

Sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerin zaruri olduğuna dikkat çeken milletvekilleri, Bakanlık tarafından getirilen tasarıların parti programına aykırı olarak bürokrasiyi daha da güçlendireceğini söylediler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sosyal güvenlik alanında hazırladığı tasarıları içine sindiremeyen ve parti programına aykırı olduğunu söyleyen AK Parti Ankara Milletvekili M. Zekai Özcan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda SSK Yasa tasarısı ile ilgili kurulan alt komisyon başkanlığından çekildi. Çekilme gerekçesini Zaman'a anlatan Özcan, partisi ve bakanla bir probleminin olmadığını, toplumun büyük kesimine hizmet eden kurumların yasalarının daha iyi çıkması için gayret ettiğini bildirdi. Özcan, bakanın iyi niyetli olduğunu; ancak Meclis gündemine gelen tasarıların bürokrasiyi ve israfı daha da artıracağını öne sürdü.

Parti programındaki bürokrasideki kademelerin azaltılacağı vaadine dikkat çeken Özcan, sosyal güvenlik ile ilgili tasarılarda hem 8 tane kademenin korunduğunu hem de gereksiz kurumların getirildiğini belirtti. Meclis'ten yasası çıkan Sosyal Güvenlik Kuruluşları Başkanlığı'na gerek olmadığını ifade eden Özcan, SSK'nın da iki ayrı genel müdürlüğe bölünmesinin hantallığı artıracağını ileri sürdü. Özcan, işçi, emekli ve işveren temsilcilerinin geçmişte karşı çıktığı Okuyan tasarılarının aynen yasalaşmakta olduğunu dile getirdi. Sosyal güvenlik ile ilgili tasarıları içine sindiremeyen AK Parti milletvekillerinden Ersönmez Yarbay ise eleştirilerini dört noktada topladı. Yarbay, eleştirilerini şöyle sıraladı:

?Birincisi, tasarılar bürokrasiyi artırıyor. AK Parti kamu reformu tasarısıyla ara kademeleri kaldırmayı hedefliyor, ancak bu tasarılar ara kademeleri muhafaza ediyor. İkincisi, tasarılarla yeni döner sermayeler oluşturuluyor. Bu kanunsuz vergi toplamak anlamına geliyor. Sayıştay denetiminden çıkmak için döner sermaye kuruluyor. Sayıştay denetiminden kaçmak yolsuzlukların kapısını açmak demektir. Üçüncüsü, her tasarıyla memurlara yeni bir ayrıcalık getiriliyor. Hükümet çalışanlar arasındaki ücret farklılığını gidermeye çalışırken 657 sayılı yasanın bütünlüğü bozuluyor. Son olarak ise, düzenlemelerle kurumların idari ve mali özerklikleri sınırlanıyor.?
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber