SBS'de her 3 öğrenciden biri yerleşecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Temmuz 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul sayısı ve kontenjanların önemli ölçüde artırılması, sınavla öğrenci alan okullara yerleşme şansını da artırdı. Her 3 öğrenciden biri merkezi sistemle öğrenci alan bu okullara yerleşebilecek

Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının sayısı ve kontenjanları önemli ölçüde artış gösterdi. Fen liseleri daha önceki yıllarda yalnızca il merkezlerine açılırken şimdi büyük ilçelere de açılmaya başladı. Anadolu lisesi sayısı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hedefi doğrultusunda 391 genel lisenin Anadolu lisesine dönüştürülmesiyle 1401'e, kontenjanları ise 55 bin 620 artarak 177 bin 670'e yükseldi. Diğer okullarda da artışlar meydana geldi.

Sonuç olarak 277 bin olan toplam kontenjan bu yıl 355 bine yükseltildi. Sınava giren her 3 öğrenciden birisi herhangi bir liseye, sınava giren her 5 öğrenciden birisi Anadolu, fen ve öğretmen lisesine yerleşebilecek.

Özellerin kriteri SBS

Anadolu, fen, Anadolu öğretmen liseleri gibi merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okullar Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na göre öğrenci alacaklar. Ancak aralarında pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen Amerikan Robert, Üsküdar Amerikan gibi okulların da bulunduğu Türk ve yabancı özel okullar, öğrencilerini 8'nci sınıf SBS sonuçlarına göre seçecek. Bu okullar öncelikle taban puan ilan edecek ve ön kayıt ardından kesin kayıt yoluyla öğrenci alacak.

Öncelikle okullar kendi taban puanlarını belirleyecekler. Ardından kendilerini tercih eden ve puanı yeterli olan öğrencilere ön kayıt yapılacak ve kontenjanlarına göre kayıt hakkı kazanan öğrencilerini belirleyecekler.

Uğur Dershanesi ÖSYS Koordinatörü Turgay Polat, Türk ve özel okullardaki sistemin nasıl işleyeceğini anlattı:

- Tüm öğrencilerin 8'inci sınıf SBS'de aldıkları puanlar okullara ulaştırılacak. Okullar kendi taban puanlarını belirleyecek ve ilan edecek.

- Öğrenciler her kayıt döneminde okulların ilan ettiği taban puanlara bakacak ve puanlarının yettiği tüm okullardan istediklerine ön kayıt yaptırabilecek.

- Okullar her kayıt döneminde kendilerine ön kayıt yaptıran öğrencileri puan sırasına göre dizecek ve kontenjanları kadar öğrenciye kesin kayıt hakkı kazandığını ilan edecek.

- Öğrenci birden fazla okula puanının yetmesi durumunda ön kayıt yaptırabileceği gibi birden fazla okula kesin kayıt hakkını da kazanabilecek. Bir okula kesin kayıt hakkı kazanan öğrenci istiyorsa bu okula kesin kayıt yaptırabilecek. Aynı zamanda daha fazla istediği okullar varsa sonraki kayıt dönemlerinde bu okullara da ön kayıt yaptırabilecek.

- Bir okula kesin kayıt yaptıran öğrenci daha sonra hak kazandığı takdirde bu okuldan kaydını alıp başka bir okula kayıt yaptırabilir. Ancak bu öğrenci daha sonra karar değiştirip daha önce kesin kayıt yaptırdığı okula dönmek isterse böyle bir hakkı olmaz.

- Her kayıt dönemi Anadolu ve fen liseleri yerleştirme dönemlerine uygun olarak ayarlanacak.

- Özel okullarda 3 ön kayıt dönemi olacak. Bu dönemler tamamlandıktan sonra sınav komisyonu serbest kayıt döneminde yapılacak kayıtlarla ilgili esasları okullara ve velilere duyuracak.

SORULARINIZI YANITLIYORUZ

Çocuğum önümüzdeki yıl 6. sınıfa başlayacak. SBS için dershaneye göndermem gerekir mi?

MEB tarafından Seviye Belirleme Sınavı'nın 6. ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılması kararı alındı. SBS sadece 8. sınıfta gerçekleştirilecek. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrenciler sınava girmeyecekler. Bu öğrenciler 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler. Dolayısıyla öğrencilerin önünde gireceği 8. sınıf SBS'sine hazırlanmak kalıyor. Bu durumda dershane kararı tamamen size kalmış bir durum. Öğrencinin tekrar yapma problemi var mı, sınıfta konuları anlamakta zorlanıyor mu, test tekniği konusunda bilgisi nasıl gibi sorulardan yola çıkarak buna karar verebilirsiniz.

Neden tek tür puan hesaplanıyor?

OKS döneminde öğrencilerin her birinin MF (Matematik-Fen) ve TM (Türkçe-Matematik) ağırlıklı puanları hesaplanıyordu. Okul türlerinde de geçerli olan puan türleri değişiyordu. Örneğin Fen Liseleri MF puan türü ile öğrenci alırken; Anadolu Liseleri TM puan türü ile öğrenci alıyordu. SBS dönemi ile beraber tek puan türü uygulaması başladı. Her okul/okul türü aynı puanla öğrenci alıyor. Bu nedenle de tek puan türü hesaplanıyor. Üniversiteye girişte farklı puan türü uygulaması var; çünkü, öğrenciler liselerde alanlara ayrılıyor ve müfredatları dahilinde aldıkları dersler değişiyor. Ancak İlköğretimde böyle bir uygulama söz konusu değil, dolayısıyla tek puan türü uygulanıyor.

SBS' nin sınıf geçmeye etkisi var mı?

Öğrencilerin SBS'lerde aldığı puanlar ya da Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'nın (OYP) sınıf geçmeye herhangi bir etki ya da katkısı yok. Sınıf geçmek için öğrencilerin okul sınavlarında yeterli notu alması gerekiyor. Yeni sistemle beraber sadece 8. sınıfın sonunda girilecek olan SBS ise sadece sınavla öğrenci alan okullara giriş için kullanılacak.

Birinci yerleştirme sonucuna göre kayıt yaptıran öğrencinin ikinci yerleştirmeye gitmesi durumunda açıkta kalma riski var mı?

Birinci yerleştirme sonucuna göre herhangi bir okula yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olan öğrencilerin kayıtları, 2. yerleştirmeye başvurmaları durumunda korunacak. Eğer öğrenci ikinci yerleştirme sonucunda tercihlerinden birisine giremezse, ilk yerleştirmede kayıt yaptırdığı okuldaki kayıdı devam edecek.

Ancak öğrenci ikinci yerleştirme sonucunda tercihlerinden birine girerse, ilk yerleştirmedeki kayıt yaptırdığı okuldan kayıdı silinecek. Öğrencinin bu durumda ikinci yerleştirme durumuna göre kazandığı okula kayıt yaptırması gerekiyor.

Kişiye özel tercih

HEDEF HAYATA HAZIRLAMAK

Elif Posos Devrani

İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Stratejik İletişim Sorumlusu

Okul seçimi, çok boyutlu olarak ele alınması gereken bir karardır. Bir aday okul seçerken, puanı yüksek okulu değil, kendisi için en iyi okulu seçmeye odaklanmalıdır. Bir okulun puanının geçtiğimiz yıllarda çok yüksek olması, o okulun her aday için en iyi okul olduğu anlamına gelmez. Her okulun kendine özgü bir kimliği, kültürü ve gelişim dinamikleri vardır. Öğrenci ve veliler, okulların akademik başarısının yanı sıra, kurumların kültürüne, sosyal olanaklarına ve yetiştirmeyi amaçladığı toplumsal birey profiline de dikkat etmelidir.

Lise seçimi, karmaşık bir süreç. Adaylar önce seçmeleri gereken lise türüne karar vermeliler. Bu yıl yeni uygulamaya konan üniversiteye yerleştirme sisteminin, meslek liseli öğrenciler açısından olumlu bir seçenek haline geldiğini görüyoruz. Mesleki eğitimin güçlendirilmesi konusuna Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği önem gittikçe artmakta. Birçok adayın, yeni oluşan bu koşulu göz önünde bulundurmasında fayda var. Ayrıca, Anadolu öğretmen liseleri de, hem öğretmenlik programlarına başvuruda ek puan sağlaması, hem de 4 yıllık lisans programı tercihlerinde puan kesintisine sebep olmaması nedeniyle ön plana çıkan lise türlerinden.

Lise türüne karar vermenin yanında, adaylar hangi lisenin kendisi için daha uygun olduğuna karar vermeliler. Tercih etmeyi düşündükleri okulun yabancı dil eğitimini, öğretim kadrosunun yetkinliğini, eğitime destek veren fiziksel imkanların niteliğini, okulun öğrenciyi geleceğe ve meslek hayatına hangi destek mekanizmaları ile hazırladığını ve önceki yıllardaki mezunların üniversitelere ve yüksek okullara girişteki başarısını mutlaka sorgulamalılar.

Okul tercihinde adayları ve velileri bekleyen bir başka yol ayrımı, özel okul ve devlet okulu tercihi olmaktadır.

Tercih Yaparken...

Adaylar, bu büyük karar öncesinde sakin bir şekilde, kendi gerçekçi hedefleri doğrultusunda seçmeyi düşündükleri tüm okullar hakkında ayrıntılı bilgi edinmeye odaklanmalı, okulların kendilerine sağlayacakları imkanları ve kendi gelecek hedefleri arasında en fazla uyum olan okullara özellikle öncelik vermeliler. Mümkünse, tercih etmeyi düşündükleri okulları gezmeleri, okul yöneticilerinden okulla ilgili doğrudan bilgi almaları, internet sitelerini ziyaret etmeleri, bu zorlu kararı verirken adaylara büyük destek olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber