Şimşek: İşsizlik yüzde 12'lere kadar düştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2010 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsizlikte önemli bir mesafe kaydetmeye baladıklarını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Biz son 1 yıl içinde 1,8 milyon vatandaşımıza iş bulduk ve işsizlik oranı yüzde 15'lerden yüzde 12'lere kadar düştü'' dedi.

Şimşek, Şahinbey Belediyesi'nin Nikah Salonu'nda düzenlediği ''Oto Sanayi Sitesi'' tanıtım toplantısında, Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan birinin işsizlik olduğunu söyledi.

İşsizlikte önemli bir mesafe kaydetmeye, istihdam yaratmaya başladıklarını, dünyanın birçok ülkesinde ekonomiler büyüse de istihdam yaratamadığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

''Basit bir örnek vereyim, şu son 12 ay içerisinde Türkiye ekonomisi 1,8 milyon vatandaşımıza iş imkanı yarattı. Yani biz son 1 yıl içinde 1,8 milyon vatandaşımıza iş bulduk ve işsizlik oranı yüzde 15'lerden yüzde 12'lere kadar düştü. Şu 1,8 milyon net bazda Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin tamamında yaratılan iş imkanından daha fazla. Avrupa'da sadece Almanya iş yaratmış, o da toplamda 1,3 milyon ama birçok diğer ülkede hala işsizlik arttığı için net bazda baktığımız zaman Türkiye'de son bir yılda yaratılan istihdam imkanı Avrupa'da yaratılanın tamamına bedeldir.

Ama tabi ki yüzde 12'lik işsizlik oranı da yüksek bir orandır. Tabi ki onu daha da aşağı çekmek için hep beraber çalışmamız lazım. Bu nedenle iş ve aş üretenlerin önünü açmamız lazım. Bugün İrlanda'da işsizlik oranı yüzde 14'lerde, İspanya'da yüzde 20'lerde, birçok Avrupa ülkesinde yüzde 10'ların üzerinde. Avrupa'nın tamamının ortalaması yüzde 10 civarı Amerika'da da hala yüzde 9,5 civarı. Dolayısıyla sizin yaptığınız işi, aldığınız riski çok önemsiyoruz.''

Şimşek, işsizliğin çok boyutlu olduğunu, bu sorunu çözmek için bir yandan vatandaşa nitelik kazandırmak bir yandan da meslek kazandırmak için çalıştıklarını ifade etti.

Bir program açıkladıklarını, TOBB ile işbirliği yaptıklarını, önümüzdeki birkaç yıl içinde 1 milyon vatandaşı iş sahibi yapmaya çalışacaklarını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

''1 milyon vatandaşımıza vereceğimiz maaş, ödeyeceğimiz sosyal güvenlik primi devlet olarak, bir de tabi ki TOBB'un iş yerlerinde bunları staj imkanına kavuşturacak. Biz bu 1 milyon vatandaşımızı bu tür bir kurs sürecinden geçirerek iş sahibi yapmaya çalışacağız.''

-BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ-

Şimşek, bölgesel kalkınma projelerinin son hızıyla devam ettiğini söyledi. Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, geçen hafta temellerini atmaya başladıkları Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Projesi'nin amacının daha fazla iş ve aş yaratmak olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları anlattı:

''Eğitim her şeyin başında geliyor. Bugün bir esnaf olarak kendinizi değiştirmeniz, değişen şartlara uyum sağlamanız, dönüşümü sağlamanız, rekabet şartlarına uyum sağlamanız rekabet koşullarına ayak uydurmanız için eğitim çok önemlidir. Onun için biz hükümet olarak geldiğimiz günden beri hakikaten her yönüyle vatandaşımızın refah seviyesini nasıl yükseltiriz, esnafımızın yükünü nasıl aşağı çekeriz bunun peşindeyiz.''

Şimşek, dünyada artan rekabet şartları nedeniyle sıkıntıya düşen esnafın yanında olduklarını ve bundan sonraki dönemde de nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Bu çalışmanın krediye ulaşmadan, kümelenmeye kadar birçok konuda tedbiri kapsayan 7 ana başlık adı altında 30 tane tedbiri kapsayan çok kapsamlı bir çalışma olduğunu belirten Şimşek, şunları anlattı:

''Bu çalışma tabi Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın koordinatörlüğünde yapıldı. Ama biz Maliye Bakanlığı olarak diğer ilgili bütün bakanlıklar bu çalışmaya önemli ölçüde destek verdi. Çok kapsamlı bir çalışma bu. Çalışmanın tabi ki şu anda uygulanmaya konması aşamasındayız. Dünya şartları eskisi gibi değil. Gerek ülkeler arasında gerek sektörler arasında hatta ülke içinde değişik işletmeler, sektörler arasında çok yoğun bir rekabet yaşanıyor.

Sürekli bir şekilde kendimizi yenilememiz lazım, değişen koşullara ayak uydurmamız lazım bu da kolay değil çünkü bunun için kaynak lazım destek lazım. İşte hükümetimizin yaptığı şey de bu. Mesela Halk Bankası esnafa kredi veriyor ve bu krediyi verirken biz hükümet olarak yüzde 50 faizde sübvansiyon veriyoruz, yani faizi yüzde 50 indirimli yapmak üzere bütçeye para koyuyoruz. Halk Bankası'nın verdiği kredi faiz oranlarını yüzde 50 sübvanse ediyoruz.''

-''KREDİ MİKTARI ARTTI, FAİZ ORANLARI DÜŞTÜ''-

Şimşek, 2002 yılında esnafın Halk Bankası'ndan kredi alırken yüzde 47 ile kredi aldığını, bugün faiz oranının yüzde 6,5'a kadar düştüğünü belirterek, ''2002 yılında sadece ve o günün parasıyla 154 trilyon liralık kredi kullandırılıyordu. Bugünkü parayla 154 milyon liralık toplam kredi hacmi vardı. 2009 yılında bu rakam 3,3 milyar lira yani eski parayla 3,3 katrilyona çıktı, faiz neredeyse 7-8 kat azaldı ama kredi miktarı 21 kat arttı'' dedi.

KOSGEB'in 2003-2009 yılı döneminde 7 milyar lira destek sağladığını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

''Oto sanayicilerin hepsi bir yere taşınacak, bir kümelenme olacak. İşbirliğiyle beraber olmak, güç birliği önemli. Kümelenme birleşmeler, birleşme olmasa bile kendi aranızda işbirliği son derece önemli. Bu adım buna zemin hazırlayacak. Sizler hepiniz zor şartlarda kendinize ve beraberinizde çalışanlara istihdam imkanı sağlıyorsunuz.''

Anayasa paketiyle ilgili de bilgi veren Şimşek, Anayasa değişikliği paketiyle yargının kendini hükümetin yerine koymasını önlemeyi amaçladıklarını ifade etti.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da oto sanayi sitesi hakkında bilgi verdi, her zaman esnafın yanında olduklarını kaydetti.

Toplantıya, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Fatma Şahin, Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve esnaf katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber