Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Bütçe Kanunu'ndaki hükümlerin yerine hazırlanan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Haber Giriş : 01 Ağustos 2003 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Bütçe Kanunu'ndaki hükümlerin yerine hazırlanan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa Mahkemesi'nin bütçe dışı düzenlemeler içermesi nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı verdiği Bütçe Kanunu'ndaki hükümlerin yerine hazırlanan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda ele alınarak yasalaştırıldı.

Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı'nın veto yetkisi olmayan bütçe kanunlarında, bütçe dışındaki düzenlemeler yapılamıyor. Hükümetlerin bu yönde yaptığı düzenlemeler için Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalar sonucunda genellikle iptal kararları çıkıyor ve hükümetler yeni düzenleme yapmak zorunda kalıyor. Ana muhalefet partisi CHP'nin açtığı davada Yüksek Mahkeme, 17 Temmuz'da 2003 Yılı Bütçe Kanunu'nun bazı maddelerinin yürürlüğü durdurulmuştu. Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğünü durdurduğu ve arasında hükümetin 1 yıl içinde 300 trilyon lira gelir beklediği TBMM lojmanlarının satışına dair düzenlemenin de yer aldığı madde de kanunlaştırılan yasayla Maliye Bakanı'na yetki veriliyor.

YASA NELER GETİRİYOR

Yasaya göre, lojmanların satışı için görevlendirilen Emek İnşaat'a hizmet karşılığı olarak satış bedelinin yüzde 2'sini geçmemek üzere, ödemeye esas oranı belirlemeye, satış işlemleri ile ilgili her türlü gider, masraf ve bedeli bu şirkete yapma yetkisi de Maliye Bakanı'na veriliyor.

Satış bedellerinin tahsil edilen kısımlarından ilgili belediyeye yüzde 2, büyükşehir belediyesine de yüzde 1 pay verilecek. Çalışanların kendi istekleri sonucu yapılan atamalarda yapılacak değişikliklerle, atamalarda harcırah ödenmeyecek. Böylece, memurların göreve başlayacakları yeni yerlerine gidişleri için "görev yolluğu" uygulaması sona erecek. Yüksek Mahkeme'nin yürürlüğünü durdurduğu belediyelere ve il özel idareline genel bütçe gelirlerinden, şubat ayından bu yıl sonuna kadar yüzde 6 yerine yüzde 5 pay verilmesine ilişkin bütçe kanunu hükmü de tasarıda düzenleniyor. Büyükşehir belediyeleri pay oranı yüzde 4.1'den yüzde 3.5'e, emlak vergisi payı da yüzde 5'ten yüzde 4.5'e indiriliyor.

Yasada, Bütçe Kanunu'nda yer alan Türkiye adına yabancı ülke ve kuruluşlara yapılacak savunma ve güvenlik amaçlı hibe ve yardımlarla ilgili düzenlemeyi, dış proje kredisi ve hibe kullanımlarından kaynaklanan katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi karşılığı için kaynağın bulunamaması durumunda, bunları karşılamak üzere yatırım programında revize yapmaya ve çeşitli nedenlerle kullanılamayan ödenekleri ertesi yıl bütçesine devretmeye de Maliye Bakanı yetkili olacak. Milli İstihbarat Teşkilatı'na bu yılın sonuna kadar 150 kişiyi geçmemek üzere ek sözleşmeli personel alımında yasa ile hükme bağlanıyor. Yürürlük ve yürütme dahil toplam 11 maddeden oluşan tasarının yürürlük tarihi ise 22 Temmuz olarak öngörülüyor.

Yine yasayla milletvekili lojmanları da bu kanunun geçici 1. maddesinin hükmü çerçevesince satılacak. Maliye Bakanı'na satış için yetki verilirken, satışı Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü iştikari olan Emek İnşaat yapacak.

TBMM'de görüşülen, yürürlüğü durdurulan bütçe maddeleriyle ilgili yasaya AK Partililer'in verdiği bir önergeyle BDDK tarafından el konulan banka sahipleri ile yakınlarının, ortakları ile yöneticilerinin malvarlıklarına tedbir konulması sonucunu doğuracak bir madde eklendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber