İyot eksikliği zeka geriliğine neden oluyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 30 Mayıs 2011 18:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eksikliğinde, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin yaşıtlarına göre düşük olması ve öğrenme güçlüğünü de beraberinde getiriyor.

Vücutta çok az miktarda bulunan, büyüme ve gelişme için gerekli olan iyot, eksikliğinde ise çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin yaşıtlara göre düşük olması, öğrenme güçlüğü ve okul başarısında azalma gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Prof. Dr. Birsel Kavaklı, "1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası" öncesinde, iyot eksikliğine bağlı olarak oluşabilecek sorunlar hakkında bilgi verdi.

İyot, vücuda; besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Normal şartlarda vücudumuzda 15-20 mg iyot bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 1.5 milyar kişi ya da dünya nüfusunun yüzde 29'u iyot yetersizliğinin olduğu riskli bölgelerde yaşamaktadır.

Tahminlere göre, her yıl doğan yaklaşık 40 milyon çocuk, annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması yüzünden farklı ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya...

Hangi Yaş ve Durumda Ne Kadar İyot?

ICCIDD (İyot Yetersizliği Bozukluklarının Kontrolü için Uluslararası Konsey) Ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından önerilen yaşa bağlı günlük iyot alımları şu şekilde:

0-12 Ay: 50 (mcg/gün)

1-6 Yaş: 90 (mcg/gün)

7-12 Yaş: 120 (mcg/gün)

12 Yaş ve Üzeri: 150 (mcg/gün)

Gebe: 200 (mcg/gün)

Laktasyon: 200 (mcg/gün)

Günlük iyot alımlarını artırmak, iyot yetersizliğinin olduğu bölgelerde alınabilecek başlıca önlemlerden...

Özellikle bu önlem, guatr bulgusunun henüz mevcut olmadığı çocuklarda ve erişkinlerde daha etkili olup, iyot alımındaki artış var olan guatrı tedavi etmekten çok, guatrın görülme sıklığının azalmasında etkili olmaktadır. Bazı tiroid hastalarının örneğin graves hastalığı, hashimoto tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.

İyot yetersizliğine bağlı olarak dünyada en sık kullanılan yöntem tuzun iyotlanmasıdır. Bunun dışında aşağıda verilen örnekler gibi sık tükettiğiniz besinlerin iyot açısından zengin olmasına dikkat ederek iyot yetersizliğinizin önüne geçebilirsiniz.

Ekmeğe iyot katılması İyot tabletleri kullanılması İyotlu yağ enjeksiyonu ya da iyotlu yağ kapsülleri kullanılması İçme suyunun iyotlanması İyot Eksikliğine Neden Olan Yiyecekler...

Yiyeceklerde bulunan guatrojenler denen antitroid bileşiklerinin tiroid bezinde iyot taşınmasını engelleyerek iyot yetersizliğinin oluşmasında rolü olduğu biliniyor.

Antitiroid bileşiklerinin en önemlileri; lahana, karnıbahar, brüksel lahanası, şalgam, turp vb. sebzelerde bulunan guatrojen maddelerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber