Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeli yargıya taşınıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2011 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Hakları Derneği Polatlı Şube Başkanlığı, elektrik faturalarında yer alan kayıp kaçak bedelini yargıya taşıyor.

1 Nisan 2011 tarihiden itibaren elektrik faturalarında yer almaya başlayan uygulama ile abonelerin tüketmiş oldukları elektrik miktarı üzerine yüzde 10 oranında kayıp kaçak bedeli ekleniyor. Bazı vatandaşların şikayetleri üzerine harekete geçen Tüketici Hakları Derneği Polatlı Şubesi uygulamayı yargıya taşıyacağını açıkladı.

Tüketici Hakları Derneği Polatlı Şube Başkanı Hasan Akman, elektrik kurumlarının özelleştirilirken kullanılan sloganlardan birisi olan kayıp, kaçakların önlenmesi konusu olduğunu hatırlatarak, halka yüklenen yeni uygulamanın, özelleştirme konusunun tekrar sorgulanması gerektiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Akman, "Kayıp, kaçak bedelinin, kayıp kaçakta hiçbir günahı olmayan dürüst tüketicilere yüklenmesi hiç adil değildir. Sistemdeki aksaklıkların, hataların, hatların eskimesinin, donanım eksikliklerinin halkın sırtına yüklenmesi doğru mudur? Kayıp, kaçak vatandaşın sorumluluğunda değildir. Bu konuda yetkililer duyarlı olmak ve bir an önce bu sorunu çözmek zorundadır." dedi.

Kayıpların santrallerin ürettiği elektriği konut ve işyerlerine ulaştıran şehir içi hatların eski ve bakımsız olmasından, kaçakların da parasını ödemediği kaçak yollardan elektrik kullananların yol açtığı bir sorun olduğuna dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği Polatlı Şube Başkanı Hasan Akman, "Dolayısıyla her ikisi de dürüst vatandaşı ilgilendirmiyor. Her ay faturalara ortalama 5 lira eklenmesi, bir tür vergi salma uygulamasıdır. Sistemin bozukluğundan dolayı, özel şirketlerin hatalarını, işlerini yapmamalarının bedelini biz ödemek zorunda değiliz." diye konuştu.

2010 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye'de 20 milyon elektrik abonesi bulunduğunu ifade eden Tüketici Hakları Derneği Polatlı Şube Başkanı Hasan Akman, ortalama her aboneden 5 TL, kayıp, kaçak elektrik ücretinin alınmasının ayda 100 milyon, yılda ise 1 milyar 200 milyon TL gibi bir rakamla tüketicinin soyulduğunu vurguladı.

Akman, devletin ülke genelindeki tüm kayıp ve kaçakları bir havuzda toplayıp, tüketicilere eşit yansıtmasının sosyal hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını, 2015 yılında bu uygulamayı bölgesel bazda yürütmesinin de sorunu çözmeyeceğine dikkat çekti.

Son dönemlerde faturalara yansıyan kayıp kaçak bedelinin faturanın yaklaşık yüzde 10'u nispetinde kullanılan elektrik miktarı üzerine eklenen kayıp kaçak kullanım bedeli olduğunu belirten Hasan Akman, haksız olarak tüketiciden alınan kayıp, kaçak bedel uygulamasını yargıya taşıyacaklarını duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber