Depremin vurduğu Van'a sağlık ordusu gitti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2011 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye sağlık ordusu gönderildi. 60 medikal kurtarma aracı, 220 medikal kurtarma personelinin ardından 201 kara ambulansı depremzedelerin imdadına koştu. 6 helikopter, 2 uçak ambulans ise saat başı çevre illere ve Ankara'ya yaralı taşıyor. Bölgedeki hastanelerde bin 500 yatak depremzedeler için boş bekletiliyor. Bulaşıcı hastalık riskine karşı bölgeye aşı, serum ve antibiyotik takviyesi yapıldı.

Sağlık Bakanlığı'nda kurulan Sağlık Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi (SAKOM) bölgedeki sağlık ordusunu yönlendiriyor. Kriz masasında görevli Sağlık Bakanlığı Acil Afet Hizmetleri Daire Başkanı Fazıl İnan, Van ve Erciş'teki depremzedelere yönelik sağlık yardımlarını anlattı. SAKOM'daki deprem monitörüne dün 13.41'de Van depreminin düştüğünü söyleyen İnan, bu bilginin ardından bölgeye ambulans ve sağlık ekiplerini sevk ettiklerini belirtti. Kara ambulansları, helikopter ambulansları, uçak ambulansları yola çıkardıklarını ifade eden İnan, 60 medikal kurtarma aracıyla birlikte, 220 medikal kurtarma personeli depremin yaşandığı bölgeye ilk saatlerde ulaştığını vurguladı.

201 kara ambulansının da Van'da görev yaptığını dile getiren İnan, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Adana illerindeki helikopter ambulansların deprem bölgesine konuşlandırıldığını kaydetti. 6 helikopterin görev yaptığını, 2 uçak ambulansın sürekli Van'a gidip yaralıları alıp diğer illere yaralıları getirdiğine işaret eden Başkan İnan, "Ankara'ya 17 yaralı getirildi. Ambulans uçakla nakledildi. Ağrı, Erzurum Van, Iğdır'a Diyarbakır'daki hastanelere helikopter ve kara ambulansıyla nakli devam ediyor." diye konuştu.

VAN VE ERÇİŞ'E 4 SAHRA HASTANE KURULDU

Büyük depremle sarsılan Van ve Erciş'e 2'şer tane olmak üzere toplam 4 sahra hastanesi kurulduğunu vurgulayan İnan, yaralıların ilk tedavilerinin burada yapıldıktan sonra çevre illere gönderildiğini belirtti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki hastanelerin yatak kapasiteleri gözden geçirilerek hastaların yönlendirildiğini belirten İnan, bin 500 yatağın depremzedeler için boş tutulduğunu vurguladı.

BEBEK DEPREMZEDE ANKARA'YA GETİRİLDİ

Depremin yıktığı binalardan arama kurtarma ekiplerinin yaralı çıkardığı yaralılardan ağır olanların Ankara'ya getirildiği bilgisini veren İnan, "Şu ana kadar bir bebek depremzede uçak ambulansla getirilerek Ankara Sami Ulus Çocuk Hastanesi'ne yatırdık. 16 büyük yaralı da Ankara'daki çeşitli hastanelere yatırıldı." şeklinde konuştu.

BULAŞICI HASTALIĞA KARŞI SERUM VE ANTİBİYOTİK

"Bulaşıcı ve salgın hastalık beklemiyoruz. Gereken tüm tedbirler alındı. Suların kontrolleri, atıkların kontrolleri, çadır kamp bölgeleri için tedbirlerimizi aldık." diyen İnan, depremin vurduğu Van ve ilçelerine acil müdahale ilaçları, serumlar gönderildiğini belirtti. Erzurum, Diyarbakır, Elazığ serum aşı ve antibiyotik, ağrı kesici acil müdahale ilaçları gönderildiğini belirten İnan, "Helikopter ve uçak ambulanslar sürekli yaralı nakli yapıyor." dedi.

ENKAZDAN 4 YARALI ÇIKARILDI

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Nihat Tosun başkanlığında faaliyetlerini yürüten SAKOM'da Temel Sağlık, Tedavi Hizmetleri genel müdürlerinin, ilgili daire başkanlıkları, çevre sağlığı, bulaşıcı hastalıklardan uzmanların görev yaptığına dikkat çeken İnan, haberleşme sisteminin de uzun mesafe telsiz görüşmesi imkanı tanıyan uydu telefon sistemiyle yapıldığını vurguladı. İnan, Diyarbakır ve Erzurum'dan iki mobil komuta aracıyla sürekli irtabat halinde olduklarını söyledi. İnan ile röportaj sırasında enkaz altından 4 yaralının çıkarıldığı haberi Van'dan kriz masasına düştü.

YARALI DEPREMZEDELER, UÇAK VE HELİKOPTER AMBULANSLARLA ÇEVRE İLLERE TAŞINIYOR

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye gönderilen helikopter ve uçak ambulanslar, yaralı vatandaşları diğer illere taşıyor. 201 kara ambulansının sahra hastanelere yönlendirdiği depremzedeleri hava ambulanslarına teslim ediyor. 6 helikopter, 2 uçak ambulans ise saat başı çevre illere ve Ankara'ya yaralı taşıyor.

Sağlık Bakanlığı'nda kurulan Sağlık Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi (SAKOM) bölgedeki sağlık ordusunu yönlendiriyor. Van'daki yaralı depremzedelerin taşınmasında en hayati görevi helikopter ve uçak ambulanslar yürütüyor. Arama kurtarma ekiplerinin yıkıntılar altından çıkardığı depremzedeler hastanelere en kısa sürede ulaştırılıyor.

UÇAK AMBULANSI DEPREMZEDE BEBEĞİ ANKARA'YA GETİRDİ

Van'da enkaz altından yaralı çıkarılan 17 yaralının Ankara'ya sevki de helikopter ve uçak ambulanslarla yapıldı. Depremzede bir bebek uçak ambulansla Ankara'ya getirilerek Sami Ulus Çocuk Hastanesi'ne yatırıldı. Kuvözde getirilen bebek, hastanede tedavi altına alındı.

Deprem bölgesine kan gönderildi

Türk Kızılayı'nın, depremin yaşandığı Van'a toplam bin 500 ünite kan gönderildiği, stoklarda hazır bulunan muhtelif kan gruplarından 18 bin ünite kanın da ihtiyaçlar doğrultusunda hazır bekletildiğini belirtildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem sonucu yaralanan ve enkaz altından çıkarılan afetzedelerin en yakın hastane ve sağlık merkezlerinde tedavi altına alındığı anımsatıldı.

Türk Kızılayı'nın da afetzedeler için ortaya çıkabilecek kan ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye en yakın kan merkezlerini alarm durumuna geçirdiği ifade edilen açıklamada, ''Depremin meydana geldiği bölgeye yakın olan Türk Kızılayı Kan Merkezleri'nden yaralılar için gerekli kan ürünleri ilgili hastanelere ulaştırılıyor. İlk etapta sağlık kurumlarına Erzurum, İzmir ve Ankara Bölge Kan Merkezleri'nden toplam bin 500 ünite kan gönderildi. Gönderilen kanların içinde negatif kan sıkıntısı bulunmuyor. Türk Kızılayı stoklarında hazır bulunan muhtelif kan gruplarından 18 bin ünite kan da ihtiyaçlar doğrultusunda hazır olarak bekletiliyor'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber