MEB; Eylül ayında da özür durumu yer değiştirmesi yapmış

Dün yayınladığımız haberde, MEB'in Kasım ayında istek üzerine nakil yaptığını belirtmiştik. Habere gelen bir yorumda, bu türden 61 atama yapıldığı belirtilmektedir. Bu derece doğru bir rakamdır bilmiyoruz ama bugün bizlere ulaştırılan bir belge, Kasım ayı tayininin tek olmadığını göstermektedir. Bizlere ulaştırılan kararnameye göre, MEB Ağustos ayında özür durumu nakil işlemlerini sonuçlandırmasına rağmen, buna başvurmayan bir hakimin eşini, Eylül ayında eş durumundan atamıştır. Bu işlem de göstermektedirki: Eş eğer hakim ise eğitim öğretim aksamamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Aralık 2011 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı 2011 Yılı Yaz Dönemi Özür Grubu Yer Değiştirme Sonuçlarını http://atama.meb.gov.tr/?islemID=88 adresinden 15/08/2011 tarihinde açıklamıştır. Bu sonuçlara göre özür durumu başvurusu yapmayan Eşi Askeri Hakim olan bir öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 12/09/2011 tarihli, 61903 sayılı kararnamesi ile Kars ilinden, Trabzon iline yer değiştirmesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız.

14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Personele İlişkin Hükümler? başlıklı 7.bölümü, ?Atama? başlıklı 37. maddesi, 3. fıkrasındaki ?(3) Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yaz tatillerinde yapılır.? hükümlerine göre artık özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler yaz tatillerinde yapılacaktır.

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik Değiştirilecektir

Özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikle düzenlenmektedir. Bu yönetmelikte 652 sayılı KHK'ye paralel düzenlemeler yapılacaktır.

Özür Grubu Yer Değiştirmelerin Sadece Yaz Tatillerinde Yapılması Anayasa'ya Aykırıdır

Özür gruplarına bağlı yer değiştirmelerin 652 sayılı KHK'den önce nasıl yapıldığına ve özür grubu yer değiştirmelerin sadece yaz tatillerinde yapılmasının Anayasa'ya aykırı olduğuna dair ?MEB'de özür durumu tayinleri ne zaman yapılıyordu, şimdi nasıl olacak?? başlıklı haberimiz için tıklayınız.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in TRT Haber'e yaptığı açıklamalarda özetle, Öğretmenlerin fedakârlık yapmasını, 3?5 ay daha beklemelerini, özür grubu yer değiştirmelerin yaz tatiline alınmasının gerekçesinin öğrencileri öğretmensiz bırakmamak, öğrencilerin öğretmenini değiştirmemek olduğunu ifade etmiştir.

Sayın Bakan öğretmensiz bırakmamak, her yıl çocukların öğretmenini değiştirmemek isteğinde samimi ise; sayın bakanın 150 bin öğretmen açığımız var açıklamasına, bu 150 bin öğretmen açığındaki sınıf öğretmeni açığı derhal atama yapılarak kapatılmalıdır.

Öğrencilerin öğretmen sorununu özür durumundan dolayı yer değiştiren öğretmenler meydana getirmemektedirler. Öğretmen atamayıp bunların yerine 10 binlerce ücretli öğretmen görevlendiren bakanlık yapmaktadır.

Her yıl öğrencilere binlerce ücretli öğretmenler görevlendirilmektedir. Esasında her yıl değil her ay ücretli öğretmenin biri gidip diğeri gelmektedir. Basına yansıyan bilgilere göre hayvan yetiştiriciliği yüksek okulu mezunu bir genç sınıf öğretmeni olarak görevlendirilmiştir. Öğretmen açığı had safhadadır.

Meclis açılıp Kanun yapılması beklenmeden KHK ile özür gruplarına bağlı yer değiştirmelerin yaz tatillerinde yapılması düzenlenmiş fakat öğretmenlere ?3?5 ay daha sabretsinler? denmiştir.

Yer değişikliği 31 Ağustos itibari ile yapıldığından eylülden ağustosa 1 yıl vardır. Şubat 2012 de 1,5 yılı dolacak olan özür durumu mağdurları için sabır süreleri 2 yıla uzamıştır.

Sayın Bakan Özür durumundaki değişikliği savunurken; ?Herkese ve size de sesleniyorum.

Her yıl çocuğunuzun öğretmeni değişse hoşunuza gider miydi?

Dönem ortasında, yarıyılda, öğretmeniniz gitse, bırakıp gitse, hoşunuza gider miydi?? soruları ile açıklamasına başlamaktadır.

Peki, biz şu soruları soralım o zaman;

1000 km ötedeki eşini ve çocuğunu düşünen öğretmen mi öğrencisine faydalı olacaktır?

Hafta sonu 1000 km yol yapıp eşini ve çocuğunun görüp görevine geri dönen öğretmen mi? öğrencisine faydalı olacak yoksa eşin ve çocuğunun yanında olan öğretmen mi öğrencisine faydalı olacaktır?

Sağlık sorunlarıyla boğuşan veya aile birlikteliği sağlamaya çalışan öğretmenler mi öğrencisine faydalı olacaktır?

Sağlık, eş ve eğitim özründen kaynaklı mutsuz edilen öğretmenler mi öğrencisine faydalı olacaktır?

Kanser teşhisi konulan öğretmen bulunduğu yerde tedavisi mümkün değilse bulunduğu yerde mi öğrencisine faydalı olacaktır? Yoksa tedavisin yapıldığı yerde mi öğrencisine faydalı olacaktır? Bu şekilde bir öğretmen hayatını kaybederse bunun vebalini kim ödeyecektir?

Sınıf öğretmenimi öğrencisine faydalı olacaktır, yoksa hayvan yetiştiriciliği mezunu mu öğrencisine faydalı olacaktır?

Öğretmen şubatta özür durumu yer değiştirmedi, yaz tatilinde yer değiştirdi. Yerine kim ücretli öğretmen olarak görevlendirilecek? Hayvan yetiştiriciliği mezunumu, Veteriner mi İnşaat Mühendisi mi, kim?

Bu soruların cevabını hepimiz biliyoruz.

Şimdi diyeceksiniz ki Şubat'ta yer değiştirse yine yukarıdaki örnekler ve benzerleri görevlendirilecek çözümü basit atayın tüm sınıf öğretmenlerini biz yazmaktan, siz; maliye kadro vermiyor, bütçe yok demekten kurtulun.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in TRT Haber'e yaptığı açıklamalarda özetle, Öğretmenlerin fedakârlık yapmasını, 3?5 ay daha beklemelerini, özür grubu yer değiştirmelerin yaz tatiline alınmasının gerekçesinin öğrencileri öğretmensiz bırakmamak, öğrencilerin öğretmenini değiştirmemek olduğunu ifade etmesine rağmen aşağıda yer verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 12/09/2011 tarihli, 61903 sayılı kararnamelerine göre bir öğretmenin Kars ilinden, Trabzon iline yer değiştirmesi gerçekleştirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı 2011 Yılı Yaz Dönemi Özür Grubu Yer Değiştirme Sonuçlarını http://atama.meb.gov.tr/?islemID=88 adresinden 15/08/2011 tarihinde açıklamıştır. Bu sonuçlara göre bu öğretmenimizin özür durumu başvurusu bulunmamaktadır.

Yaptığımız araştırmada; Kars ilinden, Trabzon iline yer değiştirmesi gerçekleştirilen öğretmenin eşinin ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi tutulan kamu personelinin Askeri Hâkim olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

MEB; Eylül Ayında da Ay Özür Durumu Yer Değiştirmesi Yapmış

14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre artık özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler yaz tatillerinde yapılacaktır.

İlginç olan Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 11/11/2011 tarihli, 75570 sayılı kararnamesinde ?Atama Nedeni/Biçimi? bölümünde ?Özür Durumu-(Eş)) ? notunun düşülmesidir.

Tabiî ki biz öğretmenimizin yer değiştirmesine karşı değiliz. Çünkü Bakanlık öğretmen eşinin ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi tutulan kamu personeli olması ve bunların yer değiştirmeleri halinde öğretmeni de o personelin atandığı yeni yere yer değiştirmesini yapmak zorundadır.

Önceden yılda iki kez özür durumuna bağlı yer değiştirmeler ve ihtiyaç duyulduğu zaman olağanüstü durulara bağlı yer değiştirmeler yapıldığı için bu gibi durumlar sorun çıkarmıyordu.

Sadece zorunlu yer değiştirmeye tâbi tutulan kamu personelinin 2010 yılı yer değiştirmelerinde kararnamelerinin gecikmesi sebebiyle yaz dönemi özür grubuna yetiştirilememiş bu nedenle eşlerin atandığı illere bu öğretmenlerin görevlendirmeleri yapılarak sorun çözülmüş, Şubat 2011 döneminde ise normal yer değiştirmeleri yapılmıştı.

?MEB, eş durumu sorununu, il emrine görevlendirmeyle çözdü? haberimizde bu konuya yer vermiştik.

Milli Eğitim Bakanlığı KHK ile özür gruplarına bağlı yer değiştirmelerin yaz tatillerinde yapılacağını belirleyerek kendisini bağlamış, Fakat ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi tutulan kamu personelinin yer değiştirmesinin ardından öğretmen eşinin nasıl yer değiştireceğini öngöremediğinden duyuru yapmadan özür durumu atamaları yaparak sorunu çözmeye çalışmıştır. Yukarıda belirdiğimiz gibi bu uygulama KHK'ye aykırıdır.

Eşi; ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi tutulan kamu personeli olmayan yüzlerce öğretmen ailesine kavuşmayı beklemektedir. Dolayısıyla MEB özür durumu yer değiştirmelerini yılda iki defa yapmaya mecburdur.

Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber