Şimşek: En son ÖTV artışı 31 Aralık 2009'da yapıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2012 19:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünlerinde, ocak 2005'ten Kasım 2007'ye kadar vergi artışı yapılmadığını belirterek, en son ÖTV artışının 31 Aralık 2009'da yapılmadığını, o tarihten bu yana tek kuruşluk vergi artışı yapılmadığını kaydetti.

Şimşek, son 6 yılda akaryakıt ürünlerinden 219,5 milyar lira ÖTV ve KDV alındığını bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda, Danışma Kurulu'nun; internet kullanımı, çocukların internetin zararlarından korunmasına ilişkin araştırma önergelerinin birleştirilerek bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Emekliler arasındaki maaş farklılıklarının giderilmesine ilişkin tasarının Meclis'te görüşüldüğünü ifade eden Şimşek, kıymetli taşların teslimlerinin KDV'den istisna olduğunu ancak bu malların ithali veya imalatçılar tarafından teslimi aşamasında yüzde 20 oranında ÖTV alındığını bildirdi. Şimşek, ''Dünya ve AB uygulamalarında kıymetli taş ve mücevherat teslimleri KDV'ye tabi olup ÖTV'ye tabi değildir. Ülkemizde böyle bir sistem oturtulmuş. Bunun nedenini soruşturdum. Zamanında sektör böyle bir talepte bulunmuş ve bu çerçevede düzenleme yapılmış. Kıymetli taşlarla donatılmış veya donatılmamış şahsi kullanıma mahsus ziynet eşyası ile bunların aksam ve parçaları ÖTV'nin kapsamına girmemektedir'' dedi.

Şimşek, ücretlilerin, işçi-memur ayırımı olmaksızın artan oranlı vergi tarifesi uygulanmak suretiyle vergilendirildiğini söyledi.

Kamu personeline ödenen tazminatlar ve ek ödeme gibi bazı ödemelerin, gelir vergisinden istisna edilmesi nedeniyle ücretlerin vergilenmesinde farklılıklar ortaya çıktığını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, kamuda memur ya da işçi ücretleri belirlenirken ödenen net ücretlerin esas alındığını ve böylece vergi farklılığının telafi edildiğini kaydetti. Şimşek, ücret gelirlerinin vergilendirilmesindeki farklılıkların, Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazımı çalışmalarında değerlendirilebileceğini bildirdi.

''Akaryakıt ürünlerinden alınan'' vergilere ilişkin soruları da yanıtlayan Şimşek, şöyle konuştu:

''Bir çok ülkede ve özellikle AB ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de akaryakıt ürünlerinden ÖTV ve KDV alınmaktadır. Petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan özel tüketim vergisinde, 2002'den 2005 başına kadar otomatik olarak enflasyon oranında aylık artış yapılırken, 2005 yılı başından itibaren maktu vergiye geçilmiştir. Ocak 2005'ten Kasım 2007'ye kadar, akaryakıt ürünlerinde herhangi bir vergi artışı yapılmamıştır. En son ÖTV artışı, 31 Aralık 2009'da olup, o tarihten bu yana tek kuruşluk vergi artışı yapılmamıştır. Bu çerçevede, 100 liralık benzin fiyatının içerisinde KDV ve ÖTV dahil, toplam vergi yükü 2002 sonunda 70,2 lira iken; 2012 Ocak ayı itibariyle 58,5 liraya düşmüştür. 100 liralık motorinde ise 2002'de vergi yükü 59,2 lira iken, 2012 Ocak ayı itibariyle 48,3 liraya düşmüştür. AK Parti Hükümetleri, diğer vergilerde olduğu gibi akaryakıt ürünlerinde de vergi yükünü aşağı çekmiştir.

İzmir limanı, İstanbul Salıpazarı ve Derince limanları özelleştirilecek

Devri gerçekleşmeyen elektrik dağıtım bölgeleri, elektrik üretim tesisleri ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesine devam edileceğini kaydeden Şimşek, ''Köprü ve otoyollar, Başkent Doğalgaz, İzmir limanı ile İstanbul Salıpazarı ve Derince limanlarının özelleştirmesi gündemimizdedir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber