Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Yaz Öğretimi Yönetmeliği

Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 21:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak

Amaç

Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı; Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu eğitim-öğretim yılının normal iki döneminin (yarıyılın) dışında kalan ve yaz tatili ayları içinde uygulanan yaz öğretimini düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 ? Bu Yönetmelik, Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu yaz öğretiminde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 ? Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Yaz Öğretiminin Amaçları ve Temel Esasları

Yaz öğretiminin amaçları

Madde 4 ? Yaz öğretiminin amaçları şunlardır;

a) Meslek Yüksekokulunun eğitim-öğretim olanaklarını, yaz aylarında da değerlendirmek.

b) Öğrencilerin normal dönemlerinde alıp başarısız oldukları derslerden başarılı olmalarına veya başarılı oldukları dersleri tekrar alarak notlarını yükseltmek isteyenlere olanak sağlamak.

c) Bölümlerde meydana gelen öğrenci yığılmalarını gidermek ve eğitim-öğretim verimini arttırmak.

d) Öğrencilerin, eğitim-öğretimlerini uzamadan tamamlamalarını sağlamak.

e) Öğrencilerin hiç almadıkları dersleri alarak daha kısa sürede mezun olmalarına olanak tanımak.

Yaz öğretiminin temel esasları

Madde 5 ? Yaz öğretiminin temel esasları şunlardır:

a) Yaz öğretiminin başlangıç tarihi; bahar yarıyılı sonundaki yarıyıl sonu sınavlarının tamamlanmasından en az iki hafta sonra olacak şekilde, Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Yaz öğretiminin eğitim-öğretim süresi sekiz haftadır. Bu süre, yaz öğretiminde yapılacak sınavları da kapsar. Yaz öğretiminde açılan her ders için normal dönemde yapılan toplam ders saati kadar ders yapılır.

b) Yaz öğretiminde açılması öngörülen önlisans eğitim-öğretim dersleri, bu dersleri planlayan bölüm başkanlıklarınca belirlenir. Yaz öğretimi, belirlenen bu dersler esas alınarak ilgili bölüm başkanlarının önerisi ve Meslek Yüksekokul Kurulu Kararından sonra, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenir ve öğrencilere duyurulur.

c) Yaz öğretiminde ders alacak öğrenci, kesin ders kayıt işlemlerini yaz öğretimi başlamadan önce, Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunca belirlenecek tarihler arasında tamamlar. Bir öğrenci yaz öğretiminde en çok üç ders alabilir. Yaz öğretiminde ders ekleme-çıkarma ve dersten çekilme uygulanmaz. Bütün önlisans eğitim-öğretimlerinde yer alan zorunlu derslerin, verilmeleri gereken yarıyıllarda açılması gerekir ve bu derslerin yaz öğretimine ertelenmesi mümkün değildir.

d) Yaz öğretiminde yer alan derslerin açılabilmesi için gerekli olan en az öğrenci sayısı, ilgili bölüm başkanlıklarınca belirlenir. Kesin ders kayıtları sonunda, öğrenci sayıları tespit edilir ve dersin açılıp açılmayacağına ilgili bölüm başkanlığı karar verir.

Başarı değerlendirmesi

Madde 6 ? Yaz öğretiminde başarı değerlendirmesi; 8/1/2005 tarihli ve 25694 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"nin ilgili hükümlerine göre yapılır.

Yaz öğretiminde sınavlar

Madde 7 ? Yaz öğretiminde her ders için; en az bir ara sınav ve bir final sınavı, ara sınav veya final sınavı yapılması mümkün olmayan ders ve uygulamalar için ise ders ve uygulamanın niteliğine göre bir değerlendirme yapılır.

Yaz öğretiminde notlar

Madde 8 ? Yaz öğretimi derslerinden alınan tüm notlar; transkriptlerde "Yaz Öğretimi" adı altında açılacak bir bölümde gösterilir ve söz konusu dersin bölüm programında belirtilen yere yazılarak genel not ortalamasının hesabında kullanılır. Ders tekrarı halinde; yaz öğretiminde alınan harf notu, dersin en son alındığı yarıyıldaki harf notu olarak göz önüne alınır ve bu yarıyılla ilgili ders geçme durumu buna göre yeniden değerlendirilir.

Yaz öğretiminde ek süre

Madde 9 ? Önlisans eğitim-öğretimlerinin son döneminde olan ve Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 5 inci maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesi kapsamına giren öğrenciler; ek öğrenim süresi hakkı elde ettikleri ders ya da dersleri yaz öğretiminde alarak mezuniyet için gereken koşulları sağlayabilirler.

Yaz öğretiminde alınan derslerden dolayı ayrıca ek öğrenim süresi hakkı kullanılamaz.

Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 29 uncu maddesi kapsamına giren öğrenciler, yaz öğretimine katılarak gereken dersleri yeterli genel not ortalaması ile tamamladıkları takdirde yaz öğretimi sonunda mezun olabilirler.

Normal yarıyıllar sonunda ilişiği kesilmiş olan öğrenciler yaz öğretiminden yararlanamazlar. İlişik kesme işleminden önce ön kayıt işlemi yapılmış ise bu işlem iptal edilir.

Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 15 inci maddesi uyarınca ders tekrarı yapma durumunda olan öğrenciler, öncelikle alt yarıyıllardan başlayarak bu dersleri almak zorundadırlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

Madde 10 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 11 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber