MEB, çoçuklara yönelik Kızılhaç örgütü destekli filme soğuk bakıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2005 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Cumali Demirtaş'ın, Türk Kızılay Derneği'nin (TKD) ABD Kızılhaç örgütünce finanse edilerek çocuklar için hazırlattığı 'İlk yardım' çizgi filmindeki karakter ve oyuncu isminin yabancı olmasının çocuklar açısından sakıncalı bulması, MEB ile Kızılay yöneticilerini fikir ayrılığına düşürdü.

Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda dün Türk Kızılay Derneği'nin, 6-14 yaş grubu çocuklara yönelik 'Güvenli Davranış ve İlkyardım Eğitimi' isimli projenin tanıtımı gerçekleştirilerek projeye MEB'den destek istendi. Kızılay Başkanı Tekin Küçükali başkanlığında Kızılay yöneticileriyle ABD Kızılhaç'ın Türkiye çalışanlarının katıldığı toplantıda projede çocukların görsel eğitimi için hazırlanan bir animasyon filmi, MEB tarafından sakıncalı bulunarak Kızılay yetkililerine anında iletildi.

'Kızılay ile Güvenli Yaşam Öğreniyorum' ismiyle okullarda eğitim metaryali olarak kullanılması düşünülen filmde karakterleri kız, erkek ve bir hayvan oluşturuyor. Kızın ismi 'Tülin', erkek oyuncununki de 'Tolga' olan animasyon filminde hayvan karakterini 'Turbo' isimli bir kanguru canlandırıyor. Film, felaket ve kaza sonrasında ilk yardımda 'insanlara nasıl ve nelerin yapılması' gerektiği konusunda bilgiler içeriyor. 6-14 yaş grubu çocuklara hitabeden animasyon filminde ilk yardım müdahalesi işleniyor.

Filmde baş rolde 'Turbo' isimli kangurunun yer alması ise çocuklar için kültürel açıdan sakıncalı bulundu. MEB Müsteşar Yardımcısı Cumali Demirtaş, "Filmde oyuncunun ismi 'Turbo' yerine 'Karabaş' da konulabilir. Çocukların konuyu ve oyuncuları daha kolay içselleştirebilmesi için kendi kültüründe geçen ve çevresinde bulunan karakterlerin ve isimlerin kullanılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum" diyerek filme onay vermedi.

Kızılay yöneticileri ise, bu tip filmlerde ABD Kızılhaç örgütünün, tüm dünyada kullandığı standartlardan bahsederek, "Bizler 3 karakterin ismi konusunda kız ve erkek karakterlerin isimlerini Türkçe'ye çevirdik. Tülin ve Tolga koyduk. Turbo ismi de T ile başladığı ve bir hareket ve ivme anlamında uyum olması nedeniyle ve de standart olarak kullanıldığı için bu ismi kullandık" diyerek, filmdeki isimlerin tekrar değiştirilmesinin prodüksiyon anlamında maliyetinin artacağını dile getirdi. Müsteşar Yardımcısı Demirtaş, filmin bu halde okullarda eğitim materyali olarak gösteriminin yapılamayacağını, ayrıca izin için Talim ve Terbiye Kurulu'ndan (TTK) onay gerektiğini söyleyerek, TTK'nın filme bu haliyle onay vermeyeceğini düşündüğünü söyledi.

MEB FİLM DIŞINDA KIZILAY'IN PROJESİNE DESTEK VERDİ

Milli Eğitim Bakanlığı, Kızılay'ın ilk yardım projesi 'Güvenli Davranış ve İlkyardım Eğitimi' animasyon filmi dışında işbirliğine tam destek verdi. Türk Kızılay Derneği ve ABD Kızılhaçı'yla birlikte yürütülen proje ilköğretim öğrencilerini (6-14 yaş grubunu) kapsıyor. Projede amaç öğrencilerde ilk yardım bilincini geliştirmek. İlk etapta projeye Ankara, İstanbul, İzmir ve Düzce illeriyle İstanbul'un Pendik İlçesi'ndeki 10 ilköğretim okulu ile Ankara'da görme ve işitme engelli ilköğretim okullarında başlandı. Öğretmen ve öğrencilere yönelik ilk yardım el kitabı hazırlanıp TTK'dan onay alınarak dağıtıldı. Öğretmen ve öğrencilere yönelik hazırlanan ve ilk yardım bilincinin işlendiği kitaplarda muhtemel bir felaket veya kaza sonrasında ilk yardımın nasıl yapılacağı konusu anlatılıyor. Kitap görsel ve uygulamaya yönelik 'öğrenci merkezli' eğitim sistemine göre hazırlandı. MEB'de düzenlenen toplantıda Türkiye'de meydana gelen 9 bin trafik kazasında 200 bin çocuğun yaralandığı, zehirlenme vakalarında ölümle sonuçlanan olaylarda 0-4 yaş grubu çocukların daha fazla yer aldığı bildirildiği kaydedildi. Projenin hedef kitlesi arasında 6-14 yaş grubu çocukların yanı sıra öğretmenler, veliler ve öğrencileri taşıyan servis şoförleri de bulunuyor. Velilere pilot illerde 40'ar saatlik bilgilendirme seminerleri uygulamalı olarak düzenlenecek.

Türk Kızılay Derneği, ilk yardım projesi 'Güvenli Davranış ve İlkyardım Eğitimi'nin uygulandığı pilot illerde her 6 ayda bir uygulama sonuçlarına ve geri dönüşlerine bakılarak, eksik ve aksayan yönler tespit edilip yeniden düzenleme yoluna gidilecek. Ayrıca, ilk yardımın okullarda ders olarak verilip öğretilmesini isteyen Kızılay yetkilileri, bu önerilerini MEB bürokratlarına kabul ettiremedi. MEB Müsteşar Yardımcısı Demirtaş, Kzılay'ın bu önerisiyle ilgili olarak, "Türkiye'de her sorunla ilgili olarak okullarda ders konulamaz. Biz zaten Hayat Bilgisi ve diğer derslerde ilk yardım konularına programda yer veriyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber