9. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi toplandı/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2012 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'nin, millet iradesinin buluşma ve uzlaşma noktası olduğunu belirterek, ''Demokrasinin kalbi burada atar. Ülkemizdeki hiçbir güç ve kurum, TBMM'nin üzerinde değildir'' dedi.

Çiçek, 9. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi özel birleşiminin açılışında konuştu. Gençlerin, ülkenin ve toplumun sorunlarına bakış açılarıyla çözüm üretmelerini amaçlayan projenin, bugüne kadar geniş kesimlerden yankı bulduğunu ifade eden Çiçek, çoğulcu demokrasi kültürünün ilk ve ortaokul düzeyinden başlamak üzere tüm toplumda yerleşmesi için başlatılan bu proje kapsamında bugüne kadar önemli amaçlara ulaşıldığını ifade etti.

Kendilerinin kırklı yaşlarda edindiği tecrübeyi öğrencilerin bu süreçte yaşadığını söyleyen Çiçek, ''Böylece aday seçmen ilişkisini de yaşayarak öğrendiniz. Zorlu seçimleri kazanarak, her birinizi demokrasinin süzgecinden geçerek buraya kadar geldiniz. Böylece 81 ilin rengi, deseni ve sesi olmak için Ankara'da buluştunuz'' diye konuştu.

Öğrencilerin, geldikleri şehir ve okulların umudu ve heyecanını TBMM'ye taşıdıklarını belirten Çiçek, ''Bir göreve aday olmanın güçlüğünü yaşayarak öğrendiniz. Edindiğiniz bu tecrübe gelecekte karşınıza çıkacak engelleri de bilme ya da tahmin etme imkanını sizlere kazandırdı. Bugüne kadar gösterdiğiniz sabır, olgunluk ve başarı nedeniyle hepinizi kutluyorum'' dedi.

-''sizlere inanıyor ve güveniyoruz''-

Çiçek, konuşmasında gençlere şöyle seslendi:

''Gelecek sizlerin idealleriyle şekillenecek. Bütün temennim yaşayacağınız her türlü güçlüğe karşılık ideallerinizden vazgeçmemenizdir. Bunun için başarma azim ve kararlılığınız hiç kaybolmasın. Demokrasi haklar ve ödevler rejimidir. Hukukun üstünlüğü esastır. Temel hak ve özgürlükler kanun teminatı altındadır. Demokrasilerde aynı zamanda katılım ve çok seslilik esastır. Kanunlar önünde bütün vatandaşlar eşittir. Dinamik bir yönetim biçimi olması nedeniyle, sürekli kendini yenileme kabiliyetine sahiptir. Toplumun geçirdiği aşamalardan kendi tecrübelerini edinir, sevgi ve saygıla beslenir, sağduyu, uzlaşma ve rekabetle olgunlaşır. Sizler de ülkemiz demokrasisine değerler kattınız ve katıyorsunuz.

Ülkemizde genel ve yerel seçimlerden sonra en büyük seçim olan Türkiye Öğrenci Meclisi seçimlerinde önemli bir tecrübeden edindiniz, bir nevi demokrasi pratiği yaşadınız. Bu nedenle, yaşadığınız tecrübenin sizlerin geleceğine önemli bir ışık tutacağı inancındayım.

Bizler sizlere inanıyor ve güveniyoruz. Geçirdiğiniz bu süreçte kazandığınız tecrübe, gelecek yıllarda sizlere yol gösterici olacaktır. Bu aşamaya gelene kadar edindiğiniz deneyimler, sizlere birlikte karar almayı, tartışarak fikirleri olgunlaştırmayı öğretti. Bu süreçte birlikte karar almanın zorluğunu yaşadınız. Birbirinizi ikna etmenin güçlüğünü gördünüz. Farklı düşünce ve inanışların ortak amaçlar için bir araya gelebileceği fikrine ulaştınız. Böylece kavga etmeden tartışma, uzlaşarak karar alma kültürünüzü geliştirdiniz.

Gelecek yıllarda bizlerin oturduğu bu koltuklara sizler oturacaksınız. İnanıyorum ki bizlerin geç dönemde edindiğimiz tecrübeleri, genç yaşta edinmiş olmayı kendiniz ve ülkeniz için avantaja dönüştüreceksiniz.

Karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü içinde, kimseyi ötekileştirmeden bir arada yaşama kültürünü kökleştireceksiniz. Böylece, Cumhuriyetimizin 100. yıl hedefine ulaşmamız, sizler gibi pırıl pırıl gençler sayesinde daha kolay olacaktır.''

-''Tek ülke olmanın onurunu yaşıyoruz''-

92 yıl önce Anadolu'nun dört bir yandan işgale uğradığını, işgalin amacının; Türk Milletini Anadolu'da küçük bir coğrafyaya sıkıştırmak ve belirli bir vadede tamamen yok etmek olduğunu belirten Çiçek, çağdaş Anadolu destanının işgal yıllarında yazıldığını söyledi.

Milletin ve temsilcilerinin birlikte yazdığı bu destanın kahramanlarının, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ilk toplantıda milletvekilleri sıfatıyla görev yapanlar olduğunu ve Ulus'taki mütevazı Meclis binasında bu meşalenin yakıldığını anımsatan Çiçek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclis'ten bugüne kadar TBMM'de görev yapanları saygıyla ve şükranla andığını kaydetti.

TBMM'nin o işgal günlerinde açıldığını vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Milletin iradesinin tecelli ettiği TBMM'nin açılışıyla birlikte, milletin istiklalini sağlama yetkisi, milletin temsilcilerine verilmiştir. 23 Nisan 1920 tarihinde ilk toplantılarını yapan o kahramanlar için Anadolu son kale, Ankara son karargahtı. Onların Anadolu'yu kurtarmaktan başka çareleri yoktu. O nedenle, Birinci Meclis, tarihimizde olağanüstü önemli bir mevkiye sahipti. Çünkü, ilk Meclis aynı zamanda kurucu meclis idi. Yani Anayasa yapan, devlet kuran, kanun koyan, ordu kuran, savaş yöneten, hükümet işini yürüten bir meclisti.

Bugün hala, dünyada istiklal savaşı parlamentosu tarafından yönetilen ve başarıya ulaştıran tek ülke olmanın onurunu yaşıyoruz. Milli mücadelemizi yürütmesi ve başarıya ulaştırmasından dolayı 'Gazi' unvanı alan tek Meclis'e sahip olmanın kıvancını taşıyoruz.''

-''Büyük bir milletin evlatları olduğunuzu unutmayın-''

TBMM'nin, millet iradesinin buluşma ve uzlaşma noktası olduğunu ifade eden Çiçek, ''Demokrasinin kalbi burada atar. Ülkemizdeki hiçbir güç ve kurum, TBMM'nin üzerinde değildir. Burası milletimizin çare kapısıdır. Burada, ülkemizin bütün renkleri, desenleri ve sesleri buluşur. Milletin işleri burada görüşülür'' diye konuştu.

Meclis'e sahip çıkmanın, özgürlüklere ve bağımsızlığa, hukuka sahip çıkmak olduğunu dile getiren Çiçek, ''Hukuku koruduğumuz müddetçe aramızda çözemeyeceğimiz sorun yoktur'' dedi. Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Zaman zaman ara dönemler yaşansa, kesintiye uğrasa da ülkemiz demokrasiyi özümsemiştir. Cumhuriyetimiz, modernleşme yolculuğunu demokrasi ile yapmış, toplumsal gelişimin önünü açmış, çevresindeki ülkelere demokrasisi ile örnek olmuştur.

Bugün geldiğimiz aşamayı, Cumhuriyetimizin 100. yılında daha ileri taşımak temel hedefimizdir. Bu hedefimize demokrasimizi kurumsallaştırarak ulaşacağız. Bu konuda en büyük güvencemiz siz gençlersiniz.

Artık küresel hale gelen rekabette, gelişmiş ülkelerdeki akranlarınızla yarıştığınızın bilincinde olduğunuzu ve dünyadaki gelişmeleri takip ettiğinizi biliyorum.

Ülke ve dünya barışı, insanlığın huzuru ve refahı, özgürlük ve adaletin yaygınlaşması temel idealiniz olacaktır.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizin gençlerin omuzlarında yükseleceğine olan inancını defalarca vurgulamıştı. Benim de siz gençlere olan inancım tamdır. Ülkemizi ve toplumumuzu, bizlerin getirdiği bu aşamanın çok daha ilerisine götüreceğinizden en küçük bir şüphem yok. Yeter ki bunun için kendinize güvenin. Tarihi, kültürü, medeniyeti büyük bir milletin evlatları olduğunuzu asla unutmayın.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber