Belediyenin kaçak bina yerine yapmaya başladığı 'Kent Meydanı'da kaçak çıktı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde "Ruhsatsız" diye yıkılan alışveriş merkezi binasının yerine yapılan meydan düzenlemesinin de ruhsatsız olarak yapılmaya başlandığı ortaya çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2012 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla'nın Marmaris ilçesinde "Ruhsatsız" diye yıkılan alışveriş merkezi binasının yerine yapılan meydan düzenlemesinin de ruhsatsız olarak yapılmaya başlandığı ortaya çıktı. Olay Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü'nün, Marmaris Kaymakamlığı'na gönderdiği yazı ile gündeme geldi.

Marmaris'te 1997 yılında, dönemin belediyesi tarafından, kentin en merkezi noktasında bir süpermarket zincirine inşa ettirildi. Marmaris'in en büyük süpermarketi olarak açılan binada, 3 katlı otopark, şehirlerarası otobüs bilet satış ofisleri ve bir fast-food zincirinin şubesi bulunuyordu. Dev alışveriş merkezi, uzun bir hukuki süreç sonunda 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. Maddesi uyarınca 30 Ekim 2011 tarihinde miting havasında yapılan törenle yıkıldı. Beş katlı binanın yıkılma nedeni "yapı ruhsatı ve ekli onaylı projelerinin bulunmaması- ruhsatsız ve kaçak yapı olmasıydı.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar 8 yıllık görev süresinde 500'e yakın kaçak yapıda kısmen veya tamamen gerçekleştirdiği yıkımlarla gündeme geldi. Acar, alışveriş merkezi binasını tören düzenleyerek yıkmış, törende yeni bir "Kent Meydanı" müjdesi verip "Çirkinlik abidesi gidiyor, yeşil kent meydanı geliyor" sloganı atılmıştı.

Yıkımının ardından hemen ihalesi yapılıp meydan yapımı başladı. 17.04.2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen, "Meydan alanında inşaa edilen bazı yapıların yapımı için 10 yıl muvakkat yapı izinleri verilmesine karar verildiği; ancak bu yapılara Muvakkat yapı ruhsatı düzenlenmediğinden Kent Meydanı düzenlemesinin ivedilikle durdurulması gerektiğini bildirir yazı belediyeye ulaştı.

Hemen ardından Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bu alanın "Etkileme geçiş alanı" olarak planlama sınırı içersine alındığından birinci derece arkeolojik sit alanı "İyilik Kayalığı Mevkii'nin" çevresinde kurul kararı alınıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılmamasını ve mevcut faaliyetlerin durdurulmasını istedi. Yapılmaya başlanan kent meydanının imar onayı olmadan, ruhsatsız bir şekilde inşaata başlanmış olması, şaşkınlığa sebep oldu.

Marmaris Belediyesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Valiliği'nin meydan inşaatı durdurmasını isteyen yazılarına rağmen inşaata devam ettiği görüldü.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Kent Meydanı projesinin hazırlandığını, onaylandığını, ruhsatlandırıldığını ardından ihalesinin yapıldığını, işe başlanıp yüzde 80'lik kısmının da bittiğini ve sona gelindiğini söyledi. Acar, Marmaris'te yapılan bu güzel projenin siyasi ve kasıtlı olarak engellemeye çalışıldığını sözlerine ekledi.

Marmaris Belediyesi Ak Partili Meclis Üyesi Latif Hıdır Ak Parti İlçe Danışma toplantısında, Kent Meydanına karşı olmadıklarını ancak herkesin kanunlara uyması gerektiğini, 'Ben kanun tanımam yaparım olur' mantığının kabul edilemez olduğunu söyledi. Hıdır, Kent Meydanı İnşaatı'nın durdurulmasını isteyen kurumların siyasi kurumlar olmadığını, bölgenin 5000 yıllık tarihi eserleri barındıran, 1birinci derece Arkeolojik Sit Alanının çevresinde bulunduğunu, bu yüzden Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının beklenmesi gerektiğini belirtti. Hıdır Ayrıca Ruhsatsız diye yıkılan binanın yerine ruhsat alınmadan bir yapı yapılmasına anlam veremediğini de ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber