Vetolu Anayasa değişikliği aynen kabul edildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2005 22:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen RTÜK ile ilgili anayasa değişikliği, TBMM Anayasa Komisyonu'nda üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan yeniden kabul edildi. Bu düzenlemenin, TBMM Genel Kurulu'nda Perşembe günü oylanması bekleniyor.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile ilgili anayasa değişikliği yeniden görüşülerek, aynen kabul edildi.

TBMM Anayasa Komisyonu, akşam saat 19.00'da toplanarak Cumhurbaşkanı Sezer'in, üyelerinin siyasal partiler tarafından belirlenmesinin özerklik ve tarafsızlığını bozacağı gerekçesiyle geri gönderdiği RTÜK ile ilgili anayasa değişikliğini yeniden görüştü.

Görüşmede, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesinin isabetli olduğunu, ABD ile bazı Avrupa ülkelerinde de benzer kurulların üyelerinin belli oranlarda parlamentolar tarafından belirlendiğini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Ziya Yergök de, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto gerekçelerini haklı, hukuki ve ikna edici bulduğunu bildirdi. Yergök, üyelerin siyasi parti kontenjanlarından seçilmesinin Üst Kurul'un tarafsız olması ve kamu yararı ile bağdaşmayacağı görüşünü savundu. AK Parti Erzurum Milletvekili Nuri Akbulut ise, "Cumhurbaşkanının gerekçeleri Meclis'in saygınlığına gölge düşürecek niteliktedir" şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, anayasa değişikliği ile getirilen sistemin Türkiye'de 10 yılı aşkın bir süredir uygulandığını belirterek, "Meclis'in seçtiği kimin siyasi yandaşı olacak. Önemli olan atamanın şekli değil, oraya getirilen insanların liyakatidir" dedi.

Bu görüşmelerin ardından Anayasa değişikliği üzerinde değişiklik yapılmadan tekrar kabul edildi. Bu düzenlemeye göre, radyo ve televizyon faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 9 üyeden oluşacak. Yasada olduğu gibi üyeler yine, siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle TBMM Genel Kurulu tarafından seçilecek. RTÜK'ün kuruluşu, görev ve yetkileri, üyelerinin nitelikleri, seçim usulleri ve görev süreleri yasayla düzenlenecek. Anayasa değişikliğinin Genel Kurul'da 16 Haziran Perşembe günü oylanması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber