Belediye Kanunu Tasarısı kabul edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin, şekil yönünden Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiği Belediye Kanunu yerine hazırlanan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurul'da temel yasa olarak 4 bölüm halinde görüşülen yasa, belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenliyor.

Yasaya göre, nüfusu 5 bin ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilecek. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunlu olacak.

İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskun sahası, kurulu bir belediyenin sınırlarına 5 kilometreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamayacak. Belediye sınırları, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile kesinleşecek. Kesinleşen sınırlar, zorunlu olmadıkça 5 yıl süre ile değiştirilemeyecek. Sınır uyuşmazlıklarında İl İdaresi Kanunu hükümleri uygulanacak.

Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerlerin meskun sahalarının, iltihak olunacak beldenin meskun sahasına uzaklığı 5 bin metreden daha fazla olamayacak.

Bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskun sahasının, komşu bir beldenin meskun sahası ile birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin 5 bin metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması halinde katılmak isteyen vatandaşların oyuna başvurulacak. Katılınmak istenen belediye meclisinin uygun görmesi halinde katılım gerçekleşecek.

Büyükşehirlerde birleşme veya katılma işlemleri iltihak olunacak ilçe ve ilk kademe belediye meclislerinin görüşü üzerine büyükşehir belediye meclisince karara bağlanacak.

Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni belde kurulabilecek. Ancak, yeni beldenin kurulabilmesi için belde nüfusunun 100 binden aşağı düşmemesi ve yeni kurulacak beldenin nüfusunun da 50 binden az olmaması koşulları aranacak.

Beldenin adında, belediye meclisi üye tamsayısının en üz dörtte üç çoğunluğunun kararı ve valinin görüşü üzerine İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile değişiklik yapılabilecek.

"Hemşehri Hukuku" uygulaması getiren yasaya göre, herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisi sayılacak. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber