Maden şirketinin 125 dönüm daha arazi talebine sert tepki

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Karaayıt köyünde faaliyet gösteren maden şirketinin 125 dönüm daha alan istediği ortaya çıktı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2012 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İGM Tarım Komisyonu Üyesi CHP'li İsmet Koçyiğit, "Köylü, meralar ve Hazine arazilerini kendi namusu bilir, paylaşmak istemez" dedi.

Ayvalık Karaayıt köyünde faaliyet gösteren demir cevheri zenginleştirme tesisi için 125 dönüm arazi talebinde bulunuldu. Daha önce mera alanları maden şirketine verilen Karaayıt köylüsü, son talep karşısında isyan ediyor. Maden yüzünden hem fiziksel hem de ruh sağlıklarının bozulduğunu söyleyen Karaayıtlı keçi çobanı Ümmet Kocakanat, "Korkarım yakında bize tası tarağı toplayıp yaban ellere gitmek düşecek" dedi. Balıkesir İGM Tarım Komisyonu Üyesi CHP'li İsmet Koçyiğit, komisyon olarak 2010 yılında Karaayıt'ta incelemede bulunup çevre kirliliğine dikkat çeken bir rapor hazırladıklarını belirterek, "Maden tesisinin, Dikili'den Gömeç'e kadar sulama sahası bulunan Madra Barajı'na çok yakın ve maden tarafına eğimli olduğuna, çevre ve insan sağlığına zarar verebileceğine yönelik bir tutanak hazırlayıp, Valilik'e sunduk" dedi.

ÇED raporunun 250 dönüm üzerinden verildiğini anımsatan Koçyiğit, "Zaten köylünün hayvanlarını otlattığı 125 dönüm mera alanı vasfı değiştirilip daha önce maden şirketine verildi. Şimdi sıra Hazine arazilerine geldi. Maden şirketinin Altınova beldesine doğru olan kısımda 125 dönüm daha Hazine arazisi talebinde bulunduğu bilgisine ulaştık. Biz CHP olarak madenlerin çıkarılmasına değil, insan ve çevre sağlığının hiçe sayılmasına karşıyız" diye konuştu.

"KÖYLÜ TAŞ MI YİYECEK?"

Muhtardan aldığı bilgiye göre, köyden 15 kişinin ayda 800 lira maaşla madende çalıştığını dile getiren CHP'li Koçyiğit, " Hükümetin tarım politikaları ortada. Köylünün kalanı da hayvancılıkla geçiniyor. Meralarının tamamı giderse Karaayıt'taki fakir köylümüz taş mı yiyecek? "diye sordu.

Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer ise, madencinin gözünün doymak bilmediğini ifade ederek, " 20 yıllık ömrü olduğu söylenen Karaayıt'taki rezerv tükenince biz yörede yaşayanlar çevre felaketiyle baş başa kalacağız. Madra Barajı sulama havzasındaki madenin zararları belki de yüzyıl sürecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber