'MEB'in 100 Temel Eser listesi Necip Fazıl ve Mehmet Akif'i de kapsayacak şekilde yenilensin'

Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'in "100 Temel Eser" listesinin Necip Fazıl ve Mehmet Akif'i de kapsayacak şekilde yenilenmesini isteyen TYB Genel Başkanı Deliömeroğlu, "Necip Fazıl ve Mehmet Akif unutulmaz ama, onları unutanlar unutulur" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Deliömeroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim öğrencileri için hazırladığı "100 Temel Eser" listesinde Necip Fazıl Kısakürek'in ve Mehmet Akif Ersoy'un olmamasına sert tepki gösterdi. Konuyu Yeni Şafak'a değerlendiren Deliömeroğlu, Kısakürek ve Ersoy'un Türk gençliğinin önünü aydınlatan en önemli değerlerden olduğuna işaret ederek, "Necip Fazıl ve Mehmet Akif unutulmaz ama, onları unutanlar unutulur" dedi.

Liste yenilensin

Milli Eğitim Bakanlığı'nın temel eser listeleri oluşturarak kitap okumayı teşvik etmesini çok olumlu bulduklarını belirten Deliömeroğlu, "İlköğretim çağı gençlerin fikir temellerinin atıldığı, gelecek hayatlarının şekillendiği bir çağdır. Bu çağda okumanın teşvik edilmesi için bakanlığın iyi niyetinden şüphe duymuyoruz. Ancak okullarda İstiklal Marşı okutup da bu marşın şairinin eserlerine temel eserler arasında yer vermezseniz bir sorgulama yapmanız gerekir. Bunun bir adım ötesinde bazıları çıkıp 'eserlerini temel eser bile saymadığımız birinin marşını artık okumayalım' derse ne yapacağız? Sayın Bakan'a listenin yeniden düzenlenmesi ve bu yanlıştan dönülmesi için çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu. Deliömeroğlu tüm ilköğretim okullarında tavsiye edilecek ve okutulması sağlanacak "100 Temel Eser" listesinin kimler tarafından hazırlandığının da net olması gerektiğini belirterek, "Bir nesle kitap tavsiye edip, 'bu milletin temel eserleri bunlardır' diyorsunuz. Bu önemli işi uzmanlar yaptı deyip geçerseniz 'uzman cahilliği'ne düşersiniz. Her uzmanın ayrı bir beğenisi, takdiri olacaktır. Bu konuda da şeffaf olunmalı ve geniş bir çalışma yapıldığı ortaya konmalıdır" dedi.

Kültürel iktidar faktörü

Siyasi iktidarın yanısıra kültürel bir iktidarın varlığına işaret eden Deliömeroğlu, Necip Fazıl Kısakürek'in ve Mehmet Akif Ersoy'un Milli Eğitim Bakanlığı'nın listesinde olmamasını kültürel iktidarın baskısı ile ilişkilendirerek şöyle dedi: "Türkiye'de siyasi iktidara sahip olmak iktidarın tamamına hakim olmak anlamına gelmiyor. Kültürel iktidara sahip olanlar diğerine hükmediyor. Nazım Hikmet'in bulunduğu bir listede İstiklal Marşı'nın şairi yoksa, Necip Fazıl Kısakürek yoksa bu kültürel olarak belli bir kesimin iktidar olduğu anlamına gelir. Biz bunu Kültür Bakanlığı'nın projelere ayırdığı paralarda sürekli yaşıyoruz. Necip Fazıl'ın 100. doğum yılı için ayrılan para ile diğer projelere ayrılan paraları kıyaslarsanız bu farkı görürsünüz."

"Türk Diktatör" kim?

Bu arada "100 Temel Eser" listesine bir tepki de Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Konçuk'tan geldi. Konçuk, Fransız yazar Antoine de Saint Exupery'in yazdığı 'Küçük Prens' adlı kitabın öğrencilerin kafasını karıştıracak ifadelerle dolu olduğunu belirterek şöyle dedi: "Küçük Prens'in henüz başsayfalarında yer alan 'Türk diktatör' ibaresi adeta kanımızın çekilmesine yol açmıştır. Kitabı temel eser olarak gören MEB, 'Bir Türk diktatör halkına Avrupalılar gibi giyinme zorunluluğu getirdi' cümlesindeki Türk diktatörün kim olduğunu da açıklasın."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber