Memur grev hakkını istiyor

Haber Giriş : 08 Ağustos 2005 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konfederasyonlar, kamu çalışanlarına grevli toplusözleşme hakkının bir an önce tanınmasını ve farklı kurumlarda aynı statüde çalışanların maaşlarının eşitlenmesini istiyor.

15 Ağustos'ta başlayacak görüşmelerde en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerinde olmasını isteyen Yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmeler 15 Ağustos'ta başlıyor. Memur sendikaları görüşmelerde, memur maaşlarında alt sınırın 950 YTL olmasını isterken, hükümet yüzde 7.4 zam öngörüyor. Görüşmelerde memurların, grev ve toplusözleşme hakkı taleplerini yenileyeceklerini vurgulayan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul , ''Hükümetin tutumundan rahatsızız, umutsuzuz.. ama umudumuz, kendi örgütlülüğümüzde ve gücümüzdedir'' dedi. Memurlara yapılacak zam oranı bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da gündeme gelecek.

Toplam 11 işkolunda, yetkili memur sendikaları ile yetkili konfederasyon 15 Ağustos'ta hükümetle toplu görüşmelerini gerçekleştirecek. Toplu görüşmelere kamu çalışanları adına Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber- Sen, Türk İmar-Sen; KESK'e bağlı Eğitim- Sen, Tüm Bel-Sen ve Kültür-Sen ile bu yıl yetkiyi kazanan Memur- Sen'e bağlı Diyanet-Sen katılacak.

En fazla yetkili sendikaya sahip olması dolayısıyla Türkiye Kamu- Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen konfederasyonlarının temsilcileri de hazır bulunacak.

Toplu görüşmeleri, hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Yasaya göre görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Görüşmelerde anlaşma sağlanırsa, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Tarafların kurulun kararına katılmaması durumunda, anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü, Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.

Türkiye Kamu-Sen, memur maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine çekilmesini istiyor. Görüşmeler öncesi herhangi bir rakam belirtmekten kaçınan konfederasyon, haziran ayında çalışan tek kişi için yoksulluk sınırını 880 YTL olarak açıklamıştı. KESK ise en düşük memur maaşının 950 YTL'ye çıkarılması; eğitim, liyakat, iş riski gibi yan ödemelerin bu ücrete ayrıca eklenmesi talebinde bulunuyor. KESK, yapılacak zammın emeklilere de yansıtılmasını istiyor. Memur-Sen de en düşük memur maaşının 950 YTL'ye yükseltilmesini talep ediyor. Konfederasyonlar, toplu görüşme masasında ayrıca, kamu çalışanlarına grevli toplusözleşme hakkının bir an önce tanınmasını ve kamuda farklı kurumlarda aynı statüde çalışanların maaşlarındaki farklılıkların giderilmesini gündeme getirecek.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, görüşme öncesi Cumhuriyet 'e yaptığı açıklamada, görüşmelerde öncelikli isteklerinin grev ve toplusözleşme hakkının verilmesi olduğunu söyledi. ''Bu masada çalışma yaşamımızın tüm koşullarının pazarlıkla belirlenmesini istiyoruz'' diyen Tombul, buna karşın hükümetin kendilerine görüş sormadığını kaydetti. Kamu Personel Reformu tasarısının bir an önce geri çekilmesini isteyen Tombul, grev ve toplusözleşme hakkının tanındığı demokratik bir kamu personel reformu için hükümeti kendileriyle birlikte çalışmaya davet etti.

Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı ile emeklilik yaşının ve prim ödeme gün sayısının arttırıldığını anımsatan Tombul, tasarının bu maddelerinin de geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

'Erken seçimin sinyali'
Hükümetin, toplu pazarlık masasını ''anlamsızlaştırmak için'' elinden geleni yaptığını dile getiren Tombul, AKP'nin pazarlık sonuçlarını beklemeden konuyu tartışmaya başladığını söyledi. Tombul, şunları dedi: ''Bunun anlamı şu; 'Ey kamu çalışanları, sizin örgütlenmenize gerek yok, sendikalı olmanıza gerek yok. Bu memleket için ne gerekirse biz yaparız, paramız olursa parayı da biz veririz' diyerek popülizm yapıyor. Bu acaba bir erken seçimin hazırlığı mı? O da ayrı bir tartışma konusu. Bunları tek taraflı yapacaklarsa görüşmelerin ne anlamı kalıyor?''

Hükümetin sergilediği tutumdan rahatsız ve umutsuz olduklarını belirten Tombul, ''Ama umudumuz, kendi örgütlülüğümüzde ve gücümüzdedir. O masayı anlamlı hale getirmek bizim gücümüzle alakalı. Umutsuzluk hükümetin tutumundandır'' diye konuştu.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber