İlkokul çocuklarına kahvaltı uyarısı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2012 13:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Fiziksel ve zihinsel büyümenin en hızlı olduğu ilkokul çağında, çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi çok önemli. Bu çağdaki çocukların beslenmesine gösterilen özen hem okul başarılarını etkiliyor hem de gelecek yıllardaki beslenme alışkanlıklarının temelini atıyor. Okul çağındaki çocukların sağlıksız yiyeceklerden uzak durarak sağlıklı gelişim için her şeyden az az tüketmesi tavsiye ediliyor. Uzmanlar, bu dönemin en önemli öğünü olan kahvaltının ise kesinlikle atlanmaması uyarısında bulunuyor.

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Asuman Akça, ilkokula giden çocukların kahvaltıyı asla ihmal etmemesini önerdi. "Çocuğunuz kahvaltı yapmak istemiyorsa, renkli ve özenli bir masa ile ilgisini çekebilirsiniz." diyen Asuman Akça, şu bilgileri verdi: "Sabah 07.00-08.00 saatleri kahvaltı için uygun bir zaman dilimi olabilir. Kahvaltıda tüm besin elemanlarını çocuğunuza dengeli bir şekilde sunmaya özen göstermelisiniz. Bunun için, yumurta, beyaz peynir, pekmez, bal, fındık, ceviz, badem, ekmek ya da yulaf gevreği içine kuru meyve, süt, taze sıkılmış meyve suyu, mevsime uygun lif ve yeşillik, 3-4 zeytin gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Bazı sabahlar ev yapımı poğaça veya tost da sunabilirsiniz."

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme şeklinde ana öğünler kadar ara öğünler de önem arz ettiğini vurgulayan Akça, ara öğünlerde bisküvi, cips, gofret, şekerleme, hazır meyve suyu, asitli içecekler gibi besinler yerine kuru yemiş, ev yapımı poğaça veya meyveli kek, meyve, süt ve ayran tercih edilmesi uyarısında bulundu.

"SAĞLIKLI GELİŞİM İÇİN HER ŞEYDEN AZ AZ TÜKETMELİ"

Özellikle iştahsız çocukların çok fazla besin tüketmediğine dikkat çeken Akça, şöyle devam etti: "Bu gibi durumlarda, çok ısrarcı olmadan çocuğunuzun her şeyden az az tüketmesini sağlayabilirsiniz. Yatma vaktinden 1-2 saat önce yeme-içme olayı bitirilme, çocuğunuzu tok mideyle yatağa göndermemelisiniz. Bu hem reflüye neden olabilir hem de sabah tokluk hissi verebileceğinden kahvaltı isteksizliği geliştirir. Düzenli egzersiz ve uyku, çocuğunuzun iştah durumunu etkileyebilir. Bu nedenle çocuğunuzu her gece 9-10 saat uyutmalı ve mümkünse spor yapmasını sağlamalısınız."

Kahvaltı ve öğle yemeğinin okulda yenmesi durumunda yemek listesinin dikkatli izlenmesini isteyen Akça, beslenme çantasına marul, domates, biberle zenginleştirilmiş bir peynirli tost veya peynirli-yumurtalı sandviç, bir meyve veya bir kutu süt ve ceviz-badem konulabileceğini kaydetti.

"DİKKAT EKSİKLİĞİNE KARŞI OMEGA 3"

Pek çok anne-babanın çocuğunun dikkat eksikliğini önlemeye yardımcı bir besin olup olmadığını merak ettiğini ifade eden Akça, şunları dile getirdi: "Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite için olabildiğince doğal, sağlıklı, omega 3'ten zengin besinler (soğuk dip balıkları, ceviz, fındık, badem, semiz otu, yeşil yapraklı besinler ve balık yağı) öneriliyor. Haftada en az 500 gram ve üstü balık tüketmeyenler için günde 1000 miligram EPA, DEHA içeren bir balık yağı takviyesi faydalı olabilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye karşı çocukları beyaz-yapay şekerden ve bunlardan yapılan gıda ve katkı ürünlerden uzak tutmak gerekiyor. Besinlerin yanı sıra düzenli spor ve uyku da çocuğunuzdaki dikkat eksikliğini azaltabilir. Dikkat eksikliği olan çocuklarda demir eksikliği, vitamin eksikliği veya duyu problemlerinin (görme, alçak frekansları duyamama) araştırılması gerektiği de unutulmamalı."

"İLKOKUL ÇOCUKLARI ORTALAMA 9 SAAT UYUMALI"

Çocukların gelişimini ve derslerindeki başarılarını en az beslenme kadar etkileyen diğer faktörün ise uyku olduğunu vurgulayan Akça, "Çocuğunuzu yatış saati 21.00-22.00'yi geçmeyecek şekilde en az 9 saat uyutmalısınız. Uyku sırasında karnı tok, odası karanlık ya da ışıksız olmamalı. Ancak tatil geceleri oyun, televizyon ve bilgisayar için, biraz daha tolerans gösterebilirsiniz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber