Bakan Atalay, Eğitim yardım paketini açıkladı!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2005 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Dar Gelirli Ailelerin Çocuklarına Dağıtılmak Üzere 50 Trilyon Kaynak Ayrıldı"
- "İhtiyaç Sahibi Velilerimiz Bulundukları Yerdeki Vakıflara Başvurabilirler"
- "Okul Yöneticileri Okullarında Bulunan İhtiyaç Sahibi Öğrenciler İçin Sydv İle İletişime Geçebilirler"
- "Okula Devam Eden Kız Çocuklarına Aylık 39 Milyon Lira Ödenecek"
- "Yüksek Öğrenimde Okuyan Ve İhtiyacı Olan Tüm Öğrencilere Burs Vermeyi Hedefliyoruz"
- "7 Bin 700 Özürlü Öğrenciye Eğitim Ve Rehabilitasyon Giderlerinin Karşılanması Amacıyla Destek Sağlıyoruz"
- "Yardımlarda Doğu Ve Güneydoğu İlleri Daha Fazla Pay Alıyor"

Devlet Bakanı Beşir Atalay, ilk ve orta öğretimde okuyan dar gelirli ailelere, çocuklarının kırtasiye, çanta, önlük gibi temel okul ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 50 trilyon liralık kaynak ayırdıklarını söyledi.

Atalay, ihtiyaç sahibi velilerin bulundukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) başvurmasını istedi. Atalay ayrıca, okula devam etmek şartıyla kız öğrencilere aylık 39 milyon lira ödeneceğini bildirdi.

Atalay, Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, 2005-2006 eğitim-öğretim yılı destek paketini açıkladı. Her eğitim-öğretim yılının başlangıcında ilk ve orta öğretimde okuyan dar gelirli aileler için, çocuklarının okul ihtiyaçları karşılamaları amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan kaynak aktarıldığını hatırlatan Atalay, bu kaynağın il ve ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gönderildiğini kaydetti. Ayrılan bu kaynakla çocukların okul ihtiyaçlarının karşılandığını, aile bütçesine destek olunduğunu ve eğitimin teşvik edildiğini ifade eden Atalay, "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına eğitim yılı başında gönderilen bu kaynak, 2003- 2004 yılı başında 10 trilyon TL, 2004- 2005 yılı başında 30 trilyon TL, 2005-2006 eğitim yılı başında önceki yıla göre yüzde 65'lik artışla 50 trilyon TL'ye yükseltilmiştir. Şu anda bu kaynak vakıflarımıza gönderilmiştir" dedi.

Vakıflara gönderilen sosyal yardımların miktarının o il ve ilçenin nüfusu ile sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi esas alınarak belirlendiğini vurgulayan Atalay, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki vakıflara yüzde 50 oranında fazla kaynak aktarıldığını bildirdi.

Atalay, başkanlığını Vali veya Kaymakamların yaptığı vakıf mütevelli heyetlerinin, belediye başkanları, bazı kamu yöneticileri, mahalle-köy muhtarları ve sivil toplum temsilcilerinin yer aldığı belirterek, vakıfların bu eğitim yardımlarını okulların açıldığı günlerde okul yönetimleri ile de işbirliği içinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını kaydetti.

YENİ EĞİTİM PROJELERİ

Türkiye'de 931 SYDV'de bulunduğunu ve bu kuruluşlara her ay düzenli olarak 22.5 trilyon lira kaynak gönderildiğini hatırlatan Atalay, şunları söyledi:

"Eğitim yılı başında gönderilen 50 trilyon TL, bunun dışında ve sadece eğitim ihtiyaçları içindir. İhtiyaç sahibi velilerimiz ikamet ettikleri yerdeki bu vakıflara başvurabilirler. Okul yöneticilerimizde okullarında bulunan ihtiyaç sahibi öğrencilerimiz için bu vakıflarla iletişime geçebilirler. Hükümet olarak, en kalıcı yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu her vesileyle vurguluyor ve bu anlayıştan hareketle çocuklarımızın eğitimini teşvik etmek amacıyla önemli bir dizi projeyi hayata geçiriyoruz. Toplumumuzun geleceğinin garantisi iyi yetiştirilmiş nesillerdir ve bunun yolu da eğitime yapılacak yatırımlardan geçmektedir. Gerek eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkı, gerekse belli bölgelerimizde kız çocuklarının okullaşma seviyesinin yükseltilmesi temel amaçlarımız arasındadır.Bu kapsamda özellikle dar gelirli ailelerimizde, çocukların eğitim hizmetlerine erişiminin sağlanması ve garanti altına alınması için Şartlı Nakit Transferi başta olmak üzere çeşitli eğitim yardım programlan uygulamaya konulmaktadır. Şartlı Nakit Transferinin amacı ailelerimizi maddi yönden destekleyerek çocuklarını okula göndermelerini teşvik etmektir. Şartlı Nakit Transferi adı altında yapılan karşılıksız desteğin özelliği; sadece ekonomik sebeplerle çocuklarını okula göndermek istemeyen ailelere belirli miktarda ödeme yaparak çocuklarını okula göndermelerini teşvik etmektir. Tek şart çocuğun okula devamıdır. Bunu bu vesile ile bir defa daha bu eğitim yılı başında duyuyoruz. Başvuru yeri yine Vakıflarımızdır. Şartlı Nakit Transferi kapsamında bugüne kadar 1 milyon 166 bin 544 öğrencimiz için 157 milyon 309 bin YTL kaynak kullanılmıştır. Eylül ayı içersinde, buna ilave olarak 50 milyon YTL kaynak gönderilecektir. Şartlı Nakit Transferinin en önemli özelliği yardımların doğrudan annelerin adına açılan hesaplara yapılacak olmasıdır. Yoksulluğu ailede en fazla annenin yaşadığı ve hissettiği gerçeğinden hareketle, böyle bir uygulama tercih edilmiş ve bir yandan kadının ve annenin sosyal statüsü yükseltilirken, diğer yandan aile bütçesine de önemli bir katkı sağlanmıştır. Ayrıca kız çocuklarımıza ödenen miktarları yüksek tutarak (aylık 39 YTL), onlara yönelik olarak pozitif ayrımcılık da yapmaktayız."

YOKSULLUK-EĞİTİM İLİŞKİSİ

Ekonomik veya başka nedenlerle çocukların, özellikle de kız çocuklarının okuldan uzak tutulup, eğitim imkanlarından ve iyi bir gelecek hakkından mahrum edilmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Atalay, hükümetin bu sorunu çözmek için önemli kaynaklar ayırdığını, bundan sonra da bu kaynakları arttırmaya devam edeceğini kaydetti. Son üç yılda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarının yüzde 35'inin eğitim programlarına harcandığını ifade eden Atalay, "Bütün amacımız, bütün çabamız okula gitmeyen çocuğumuz kalmasın, eğitimsiz çocuk kalmasın" diye konuştu.

Yoksullukla eğitim arasında çok yakın bir ilişki bulunduğunu anlatan Atalay, "Gerçekten de bir ülkede eğitim seviyesi ne kadar yüksekse yoksulluk oranının o kadar düşük olduğu bilinen bir gerçektir. Etkili ve kalıcı bir sosyal yardım politikası için eğitime yönelik desteklere mutlaka öncelik verilmesi gerektiği de açıktır. Eğitim yardımı olarak Hükümetimiz bu yıl da ilköğretim öğrencilerine ücretsiz ders kitabı dağıtmakta olup, bu eğitim yılında ülke çapında 106 milyon adet ders kitabı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Kaynağını Fondan aktarmak suretiyle taşımalı eğitim uygulaması nedeniyle her yıl okullarımızın bulunduğu merkezlere taşınan yaklaşık 600 bin öğrencimize öğle yemeği desteği verilmektedir. Bunların yanı sıra, bu yıl uygulamaya koyduğumuz 'Güzel Okulum' kampanyasına da birkaç cümleyle temas etmek istiyorum. Bu proje ile her bir vakfımıza 13 bin YTL (13 milyar TL) finansman sağlayarak fiziki mekan ve sosyal altyapı imkanları açısından yetersiz durumdaki okulların bakım ve onarım gibi ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmiştir. Bu amaçla kullanılmak üzere toplam 12 milyon YTL kaynak ayrılmış olup halihazırda 394 ilçemizde toplam 916 okulumuz 5 milyon YTL harcanarak güzelleştirilmiştir" açıklamasında bulundu.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında, yüksek öğrenimde okuyan 95 bin öğrenciye burs verileceğini belirterek, "İhtiyaç sahibi tüm öğrencilerimize burs vermeyi hedefliyoruz" dedi.

Yüksek öğrenim öğrencilerine burs uygulamasının 2004 yılında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devredildiğini belirten Atalay, ancak mezun olmayan hak sahibi yaklaşık 95 bin öğrenciye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan burs uygulamasına devam edildiğini kaydetti.

Atalay, bunun yanı sıra, 2003 yılından bu yana yaklaşık 7 bin 700 özürlü öğrenciye eğitim ve rehabilitasyon giderleri karşılamaları amacıyla destek sağlandığını ifade ederek, "Bu eğitim yılında da bu uygulamaya devam edilecek. ilk ve ortaöğretime devam eden özürlü öğrencilerimizin taşınması, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü işbirliğiyle organize edilecek, kaynağı da Fon'dan sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

Sosyal yardım kapsamında yürütülen çalışmaların yalnızca eğitim yardımları ile sınırlı olmadığının altını çizen Atalay, şunları kaydetti: "Hükümetimiz döneminde Fon kaynakları artırılmış olup, tamamı amacına uygun şekilde kullanılmaktadır.

Burada bu vesileyle Fon aracılığıyla yürütmekte olduğumuz diğer sosyal yardım ve sosyal destek projelerine de sadece ana başlıklarla değinmek istiyorum. İl ve ilçelerin nüfus ve sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri esas alınarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın günlük ve acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ülke genelinde örgütlenmiş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına her ay periyodik kaynak aktarılmaktadır. Bütün vakıflar için aylık toplam 22.5 milyon YTL tutan bu ödemeler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize yüzde 50 oranında daha fazla gönderilmektedir. Bu uygulama dışında çok çeşitli formatlarda sosyal yardım projeleri uygulanmaktadır. Sosyal güvenlik şemsiyesi dışında bulunan ve yeşil kart sahibi olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sağlık giderleriyle özürlü vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her türlü cihaz, araç ve gereç alımı fon tarafından finanse edilmektedir. Sosyal yardım programları çeşitlendirilmiş, daha etkili hale getirilmiştir. Özellikle de, işsiz veya geliri olmayan vatandaşlarımıza küçük çapta iş kurma, kendi gelirini temin etme imknı sağlama, buna teşvik etme yönünde büyük çaba göstermekteyiz. Fon kaynağının giderek artan bir kısmı, bu tür talepleri karşılamak üzere kullanılmaktadır. Bireysel ve grup bazlı gelir getirici proje desteklerine ağırlık veriyoruz. Uzun vadede vatandaşlarımızın kendi gelirlerini elde ederek kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak temel hedefimizdir.
Ayrıca, beceri sahibi olan vatandaşlarımıza, mesleklerini icra edebilmeleri için gerekli makine ve ekipman temin ederken, meslek sahibi olmayan vatandaşlarımız için de mesleki eğitim programlarına destek vermekteyiz."

Atalay, basın toplantısı sonunda bir gazetecinin sorusu üzerine,Türkiye'de 5 milyondan fazla kişinin yardımlardan yararlandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber