İstifa eden 4/B personelin, başka 4/B pozisyonlara geçiş imkanı

632 sayılı KHK ile başvuru yapan tüm 4/B sözleşmeli personel 4 Haziran 2011 tarihinde kadroya geçirilmişti. Bu tarihten itibaren yapılan alımlarla 4/B'li personel sayısı tekrar artmaya başlamıştır. Buna paralel olarak da özellikle istifa eden sözleşmeli personelin başka kurumlara 4/B sözleşmeli olarak başvurusunun mümkün olup olmadığı soruları gelmeye başlamıştır. Yazımızı okumak için başlığa tıklayınız

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Ekim 2012 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstifa eden 4/B personelin, başka 4/B pozisyonlara geçiş imkanı

Sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK'nın 4'üncü maddesinin (b) fıkrasında tanımlandığı için adını buradan almaktadır. Buna dayanarak bu personelin özlük hakları ve diğer hususların belirlenmesi amacıyla Bakanlar Kurulu tarafından ?Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar? çıkarılmıştır ve bu haberimizde bunu kısaca ?Esaslar? olarak anacağız.

Esaslar'ı incelediğimizde görmekteyiz ki 4/B personelinin hizmet sözleşmesi aşağıdaki hallerde (kendisi veya kurum tarafından) feshedilmektedir:

1- Hizmet sözleşmesine aykırı hareketten kurumca çalışanın sözleşmesinin feshedilmesi

2- Doğum

3- Askerlik

4- Kısmi zamanlı çalışanlar

5- Proje süresi ile sınırlı çalışanlar

6- Unvan değişikliği yapanlar

7- Eş durumundan yer değiştiremeyenler

8- Sağlık durumundan yer değiştiremeyenler

Bu sekiz durumdan ilk üçü başka bir dosyamıza konu olacaktır. Bu haberimizde son beş fesih halinde 4/B personelin kendi kurumunda veya başka bir kurumda herhangi bir unvanda 4/B personel olarak göreve başlayıp başlayamayacağını inceleyeceğiz.

Mevzuat ne diyor?

2010 yılında yapılan değişiklik sonrasında Esaslar'ın yer alan ?Ek 1 Maddesinde? aşağıdaki hale gelmiştir;

?(Ek: 22/11/2010-2010/1169) Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez.

Sözleşmesini;

a) Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan,

b) Ek 4 üncü madde çerçevesinde unvan değişikliği yapanlardan,

c) Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak, Ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygulanamayanlardan,

tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edilebilirler.

Üçüncü ve dördüncü fıkra kapsamındakilerin yeniden istihdam edilebilmeleri için ilk defa işe alınma prosedürüne riayet edilmesi zorunludur.?

?İlk defa işe alınma prosedürüne riayet edilmesi? ne demektir?

Bu ifadeden, kamu kurumlarına ilk defa girenlere uygulanan yöntem yani ?KPSS puanı kullanarak kamu görevlerine girilmesi durumu? anlaşılmalıdır. Çünkü 4/B personelin, memurlarda olduğu gibi bir kurumdan başka bir kuruma nakil hakkı yoktur. 4/B personel, kendi kurumundan hangi sebeple istifa ederse etsin başka bir kurumda 4/B personel olarak çalışmak için istisnai durumlar haricinde KPSS puanıyla başvurmak zorundadır. Bunun için de kurumların 4/B sözleşmeli personel alımı için ilan vermiş olması gereklidir. Başvuruları devam eden 4/B sözleşmeli personel alımları için tıklayınız.

Kısmi zamanlı çalışan 4/B personel

Bu personel, hizmet sözleşmesini feshetmesi durumunda KPSS puanı ile başka bir kurumda istediği unvanda 4/B personel olarak çalışabilir. Bu kişiler fesih sonrası ?bir yıl yasağı? kapsamında değildirler.

Bu istihdam türüne, genellikle sağlık ve avukatlık hizmetleri alanında rastlanmaktadır.

Proje süresi ile sınırlı çalışan 4/B personel

Bu durumdaki personel, ?bir yıl bekleme süresi? kapsamında bulunmamaktadır. Bu kişiler hizmet sözleşmesini feshederse KPSS puanını kullanarak hiç beklemeden başka bir 4/B personeli olarak başvurabilir ve hizmet sözleşmesi imzalayabilir.

Farklı unvanda bir 4/B pozisyona geçmek isteyenler ( Kendi kurumu ya da farklı kurum)

Her 4/B personel belli bir pozisyon unvanı ile çalışmaktadır. Örneğin, mühendis, öğretmen, tekniker, kameraman, hemşire gibi.

Sözleşmesini fesheden 4/B personel farklı unvanlı bir 4/B personel pozisyonuna ?bir yıl sözleşme imzalayamama? engeline takılmaksızın KPSS puanıyla başvurabilir ve sözleşme imzalayabilir. Bu durum kendi kurumu bünyesinde bir 4/B pozisyon olabileceği gibi başka bir kurumdaki pozisyon için de geçerlidir.

Örneğin, destek personeli unvanı ile Sağlık Bakanlığında 4/B sözleşmeli personel olarak çalışan bir personel sözleşmesini feshederse, hiç beklemeden KPSS puanıyla Sağlık Bakanlığının hemşire unvanlı 4/B pozisyonlarına başvurabilir. Yine aynı şekilde Tarım Bakanlığındaki hemşire veya başka unvanlı bir 4/B pozisyona KPSS puanıyla beklemeksizin başvuru yapabilir.

Eş durumu nedeniyle görev yerini değiştiremeyenler

Eş durumu nedeniyle görev yerini (şehir) değiştiremeyen personel de sözleşmesini feshetmesi durumunda ?bir yıllık bekleme süresine tabi olmadan? KPSS puanıyla başvuru yaparak 4/B pozisyonlara başvuru yapabilir ve hizmet sözleşmesi imzalayabilir.

Ancak bunun için bu personelin öncelikle görev yeri değişikliği talebinde bulunmuş olması gereklidir. Bu talepte bulunmuş olan 4/B personelin aşağıdaki şartlardan en az birini karşılaması ?bir yıl beklemeden? herhangi bir 4/B pozisyona başvurması için yeterlidir;

- Personelin geçiş yapacağı bir hizmet biriminin bulunmaması (yani kurumun tek veya sınırla sayıda teşkilat biriminin olmasıdır. Örneğin, Bilecik Üniversitesinin Bilecik haricinde başka bir yerde teşkilatı yoktur. Örneğin, TUİK Ankara haricinde birkaç şehirde teşkilat birimine sahip bir kurumdur. Bu durumda Bayburt'a geçmek isteyen 4/B personel istifa ederse yukarıdaki haktan yararlanabilir.)

- Personelin görev yaptığı kurumun başka il/ilçelerde teşkilat birimleri bulunsa dahi kendisine uygun bir pozisyonun bulunmaması durumunda yukarıdaki haktan yararlanabilir. (Örneğin, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ankara'da görev yapan mühendis unvanlı bir 4/B personel Hatay'a geçmek istemektedir. Ancak Hatay'da bu unvanda bir pozisyon bulunmadığı için buraya geçiş yapamamaktadır. Bu durumdaki 4/B personel istifa ederek yukarıdaki haktan yararlanabilir.)

- Personelin çalışmakta olduğu kurumun başka il/ilçede teşkilatı olsa ve bu teşkilatta uygun pozisyon olsa dahi bu personel en az bir yıl çalışmış olmak şartını karşılamıyorsa görev yerini değiştiremez. Ancak bu kişiler sözleşmelerini feshetmeleri durumunda yine yukarıda bahsettiğimiz haktan yararlanabilirler.

Sağlık durumu nedeniyle görev yerini değiştiremeyenler

4/B personel sağlık durumuyla görev yerini değiştirebilmek için, çalışmakta olduğu ilde kendisi, eşi, çocuğu ile bakmakla yükümlü olduğu anne veya babasının tedavisinin mümkün olmadığının raporla ispatlamalıdır. Ancak raporla durumun ispatlanması başka bir birime geçiş için yeterli olmamaktadır. Çünkü bir de geçiş yapılmak istenen şehirde kurumuna ait teşkilatta kendisine uygun ve boş bir pozisyonun olması gereklidir.

İşte pozisyon olmadığı için görev yeri değiştiremeyen personel istifa ederek, ?bir yıl engeline bağlı kalmadan? KPSS puanıyla kendi kurumuna veya başka bir kuruma 4/B pozisyonları için başvuru yapabilir ve hizmet sözleşmesi imzalayabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber