Banka sandıkları çalışanı mağdur etmeden kapatılacak

Haber Giriş : 09 Ekim 2005 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların, çalışanları için kurduğu yardım sandıkları üç yıl içinde SSK'ya devrediliyor. Sandıkların tasfiyesinin mağduriyete yol açacağı öne sürülürken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin'den rahatlatıcı haber geldi: ?Çalışanların endişelenmesine gerek yok, hakları korunacak.?

BDDK tarafından yeni Bankacılık Yasası'na konulan maddeyle ?bankaların çalışanlarının kurduğu sandık ve vakıflara para aktarımı' yasaklanmıştı. Maddeye göre, banka çalışanlarının kurdukları ve aynı zamanda bankaların da büyük ortağı ya da hissedarı konumundaki sandık ve vakıflar, herhangi bir şekilde bankadan kaynak alamayacak. Meclis'te kabul edilen tasarı haziran ayında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e iade edilmişti. Sezer'in veto ettiği 3 madde, geçen perşembe günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda aynen kabul edildi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan stand-by düzenlemesinin birinci gözden geçirmesinde ön şartları arasında yer alan Bankalar Kanunu'nun aynen cumhurbaşkanına gönderilmesi bekleniyor.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle sandıklar Sosyal Sigortalar Kurumu'na devredilecek. Kanunun 58'inci maddesine göre 2008 yılından itibaren bankalar çalışanlarına ait sandık ve vakıfların açıklarını kapatmak için kaynak aktaramayacak. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, munzam sandıkların tasfiyesinden dolayı çalışanların mağdur olmayacağını söyledi. Yapı Kredi'nin satış aşamasında 350 milyon dolarlık meblağın bir kenara ayrıldığını söyleyen Bilgin, ?Munzam sandıklarda çalışanların endişelenmesine gerek yok, onların hakları korunacak. Sandıklar o noktaya geldi ki bankaların üzerinde çok ağır yükler oluşturmaya başladı. Hatta bu sandıkların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankaların üzerinde bile baskı oluşturduğu görüldü. İleride bu sandıklar varlığı devam ettikçe bankalar Fon'a kadar gidebilir.? dedi.

Çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan sandıklar zamanla bankaları zor durumda bıraktığı için eleştiriliyor. Ege Giyim Sanayicileri Holding'in sahibi olduğu EGS Bank'ın batmasında sandık borçlarının da etkisi olduğuna dikkat çekiliyor. Oyakbank'ın yüzde 100 hissesi Oyak'a (Ordu Yardımlaşma Kurumu) ait. Oyakbank'ı sahiplik yapısı içinde sandık ve vakıflar ağırlıklı yer tutarken, İş Bankası ile Vakıfbank onu takip ediyor. Bankaların sağladıkları kârlardan faydalanan sandıklar, banka satışlarında da önemli bir sorun teşkil ediyor. Son olarak Yapı Kredi Bankası'nın devrinde bankanın yüzde 57,4 hissesini satın alan Koç Unicredito, nihai anlaşma için ?ön şart' olarak ?munzam sandık'ın devrinin çabuk sonuçlanmasını istedi. Bunun üzerine hükümet, Sosyal Güvenlik Reformu paketinde yer alan ilgili maddeyi Bankacılık Kanunu'na taşıdı. Yapı Kredi'nin 2004 yılı bilançosunda Yapı ve Kredi Bankası Mensupları Yardım ve Emekli Sandığı Vakfı'nın 116 trilyon liralık bir açığı olduğu görüldü. Daha sonra bu sorun hükümetin garantisi ile aşıldı. Bankacılık Yasa Tasarısı Taslağı'na geçici 23. madde eklendi. Söz konusu madde ile banka, sigorta şirketleri ve odaların çalışanları için kurulan sandıklar Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamına alındı. Vakıflar, özel emeklilik şirketi gibi faaliyetlerini sürdürecek. Sadece mal varlıklarından doğan gelirler oluşturabilecek olan vakıflar sigorta primi toplayamayacak. Halihazırda tüm sandıkların 73 bin 412 sigortalısı bulunuyor, 74 bin 367 kişiye ise emekli aylığı ödeniyor. Toplam sandıklardan 300 bin kişi hizmet alıyor. Vakıfların mali dengelerinin sandıklara göre daha iyi olduğunu kaydeden uzmanlar, mevcut vakıfların yüksek aylık ödemeye devam edebileceğini ve bunu engelleyen bir düzenlemenin olmadığına dikkat çekiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber