Yük taşıma düzenlemesi saman taşıyan araç sahiplerini iflasın eşiğine getirdi

Karayolu taşıma yönetmeliğinde yükseklik sınırıyla ilgili olarak yapılan yeni düzenleme kiloda hafif hacimde büyük olan balya saman taşıyan kamyonları iflasın eşiğine getirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2012 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 25 yıldır saman nakliye işini yapan Arif Acar, Karayolları Trafik Yönetmeliği 128. maddesinin (b) bendinde yer alan araç azami yüksekliği 4.00 metreye indiren kanun nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bugüne kadar 4.90 metre yüksekliğe kadar olan taşımaların trafik güvenliğini hiçbir şekilde tehlikeye düşürmediğini sadece ferdi olarak bazı sürücülerin yüklü araçlarla kural ihlali yaptıklarını belirten Acar, "Bugün normal trafikte seyreden otomobilden otobüse kadar her çeşit araç kullanan kişilerden bazılarıda bu kural ihlallerini yapıyor. Sadece bizi hedef alan ve bizim kazandığımız üç kuruşunda önüne geçilmesi bu işi yapan kamyon ve TIR sahiblerini iflasın eşiğine getirir." dedi.

Bazılarını 4.90 ile 4 metre arasında çok bir fark yok tezine katılmadıklarını söyleyen Arif Acar, 4.90 ile yüklenen bir TIR'ın yaklaşık 15 ton saman aldığını 4 metre ile yüklendiğinde ise 10 ton aldığını belirtti. Yüklerini 4 metreye göre taşımaları halinde zaten yüksek olan ve dışardan ithal edilir duruma gelen saman fiyatlarında artışa neden olacağını da sözlerine ekleyen Acer, buradaki amacı anlamadıklarını yapılan değişiklikle hem çiftçinin hemde araç sahibinin iflas etmesinin önünün açıldığını iddia etti.

Zarar etmemek için evine ekmek götürmekten başka amacı olmayan ve 4 metrenin üzerinde yük taşıyanlara yüksek miktarda cezalar kesildiğini ifade eden Acar, "Biz nakliye işindeki firmalar çok az kar marjıyla çalıştığımız için bu yüksek cezalar canımızı çok yakmakta, mevcut kanun ve yönetmeliklerde öngörülen 4.00 metre yükseklik sınırının aşılmasından dolayı araç taşıyıcı TIR'ların her birine kesilen bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arası yüksek miktarda cezalar, bizleri çok büyük sıkıntıya sokmaktadır. Bu paraları 2 ayda kazanamıyoruz. Mevcut kanun ve yönetmeliklerde öngörülen 4 metre yükseklik sınırına uymak için römork kapasitesinin altında eksik yükleme yapılması gerekmektedir. Bu durum hem trafiğe daha çok sayıda TIR'ın çıkmasına, daha çok akaryakıt tüketimine ve araç satış fiyatlarında artışlara neden olacak, ekonomiye de ilave maliyet getirecektir. Biz en azından 4.90 olmasa bile bunun 4.50 olması taraftarıyız." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber