İş ve Meslek Danışmanı adayları 'netlik' istiyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Aralık 2012 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki mesaj içeriği uygun ve önemli olduğu için yayınlanması uygun bulunmuştur:

?İş ve Meslek Danışmanı adayları, atama takvimindeki belirsizlikten ve atamalardaki kaostan dolayı tedirgin durumdadır.

Bildiğiniz gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2 Nisan 2012 tarihinde, Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ( SAÜSEM)'nin vermiş olduğu İş ve Meslek Danışmanlığı eğitimlerini başarıyla bitiren 2817 kursiyer arasından 2000 kursiyerin ataması yapılmıştı. Bu atamada yerleşemeyen 817 kursiyere Sn. Başbakan müjde vermiş ve kalan 817 kişinin de en kısa sürede atanacağını söylemişti. Ancak Başbakanın bu müjdesini fırsat bilen SAÜSEM bu atamadan önce nisan ayında yeni bir sertifika sınavı açmış ve toplamda 373 kişiye daha sertifika vermiştir. Aynı konuda Anadolu Üniversitesi Personel Belgelendirme Birimi (ANAPER) tarafından yapılan sertifika sınavında toplam 35 kişi başarılı olmuştur.

Sn. Başbakanın 817 kursiyere verdiği atama sözü için Türkiye İş Kurumu 12 Haziran 2012 tarihinde ilana çıkmış ve bu ilanda ?03.03.2012 tarihinde yayımlanan İş ve Meslek Danışmanı alım ilanına başvurup tercih yapmış ancak yerleşememiş olmak.? maddesine yer verilmiştir. Bu madde ile ANAPER ve SAÜSEM' den nisan ve mayıs aylarındaki sınavlarda sertifika alan adayların atamalara başvuruları engellenmiştir. Yasal olmayan bu maddeye karşı ilgili kişiler tarafından dava açılmış, açılan davalar Danıştay'a taşınmıştır. Danıştay ise ilgili maddeden dolayı yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararından sonra 817 atamasına başvurmayan 408 kişinin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bir yasa tasarısı hazırlanmıştır. Bu yasa tasarısının geçici üçüncü maddesinde ?27/6/2012 tarihi itibarıyla İş ve Meslek Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olanlardan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonunda istihdam edilebilmek için ilgili mevzuatında öngörülen koşullar ile Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS (B) grubu KPSSP3 puan türünde 10/7/2010 ve 11/7/2010 tarihlerinde yapılan sınavlara girmiş ve bu sınavlardan en az 70 puan almış olma koşulunu taşıyanlardan bu maddenin yayımı tarihinden itibaren yirmi gün içinde yazılı olarak müracaat edenler, Kurum tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde boş bulunan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonlarına atanır.? ifadesine yer verilmiştir. Yani 817 atamasına başvuramayan adayların mağduriyetleri bir kanunla giderilmiştir. Geçici üçüncü maddenin devamında ?11/6/2012 tarihli İş ve Meslek Danışmanı alım ilanına istinaden yapılan yerleştirme sonucuna göre istihdam edilen İş ve Meslek Danışmanlarından bu pozisyonlarda 1/11/2012 tarihi itibarıyla çalışmakta olanların söz konusu yerleştirme işlemleri ve atanmalarına ilişkin hakları saklıdır. İlgili mevzuat ve sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde bunların istihdamına devam olunur." ifadesi ile de atanan 817 kişinin istihdamının devam ettirilmesi amaçlanmıştır.

Bu kanun tasarısı ile bir mağduriyet giderilmeye çalışılmıştır. Ancak nasıl bir alım olacağı konusunda muamma devam etmektedir. Zira tasarıda belirtilen şartları taşıyan kişilerden başvuru yapanların hepsi mi atanacak, yoksa belirlenen kadro sayısı kadar mı atama yapılacak net değildir? Eğer bu kişilerin tamamı atanacaksa burada yeniden bir sorun meydana gelecektir, şöyle ki eğer bu kişilerin 817 atamasında başvuru hakkı engellenmemiş olsaydı, tasarıda belirtilen tarihten itibaren sertifikalı olan ve farz-ı misal 71 puana sahip biri zaten atanamayacaktı. Çünkü 817 alımı 79 puan ile kapatmıştı. Bu durumda 817 atamasında başvursa dahi atanamayacak olan birisi koşulsuz şartsız atanacak duruma gelmiştir. Burada da bir eşitsizlik söz konusudur şu an sertifikası olan 88 puanlı birisi bu şekilde bir atamaya başvuramazken 70 puanlı biri atanmış olacaktır.

Yasada belirtilen tarihten sonra sertifika alan bizler -1004 kişi ? Sn. Bakan Faruk Çelik'in ?2012 bitmeden 2000 İMD daha alınacak? şeklindeki sözü doğrultusunda geleceğine yön vermiştir. Bu sınava maddi-manevi emek verirken hükümetimizin verdiği sözleri tutacağını temenni ederek yola çıkmıştır. Bu kanun tasarısı ile sadece 408 kişinin mağduriyeti giderilmiştir. Geriye kalan 1004 kişi için sorun aynen devam etmektedir. Bu 1004 kişi 5000 kişinin girdiği zorlu İMD sınavını başarı ile sonuçlandırarak belge almaya hak kazanmıştır. Bu süreç içerisinde özellikle SAÜSEM'in yeni sınav yapması bizleri de mağdur edecek, atanamayan iş ve meslek danışmanları sorununu ortaya çıkaracaktır.

?? Bu konu üzerinde bakanımız Sn. Faruk Çelik'in gerekli çalışmaları yaptığını biliyoruz, ancak bakanımızdan yasa tasarısının bizleri ilgilendiren maddeleri hakkında net bir açıklama yapmasını istiyoruz. Tasarıda belirtilen şartları taşıyan herkes mi atanacak, yoksa ataması yapıldığı halde istifa eden yaklaşık 180 kadro için mi atama yapılacak, bu atama tamamlandıktan sonra kalan kadrolar için ne zaman ilana çıkılacak Sn. Bakanımızdan duymak istiyoruz.

Sesimizi Sn. Bakanımıza duyurabilmeniz ümidiyle, belge sahibi olan tüm İş ve Meslek Danışmanı arkadaşlarım adına sorunumuza duyarsız kalmadığınız için size teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber