Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılıyor

Haber Giriş : 06 Aralık 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim, 8 yıl olan zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, YÖK Yasası değişikliğiyle meslek lisesi öğrencilerinin önündeki katsayı engelinin kaldırılması için harekete geçiyor

AKP İktidarı, Acil Eylem Planı kapsamında Türk eğitim sistemini 2006 yılında masaya yatıracak. Plan doğrultusunda zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, YÖK Yasası değiştirilerek, meslek lisesi mezunlarının önündeki engellerin kaldırılması hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda, 2006 yılının eğitim stratejisinin altı çizildi. Hedef; Avrupa Birliği ile OECD ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülke düzeyini yakalamak. Bakanlık, yeni yıl ile birlikte altyapısı müsait olan tüm okullara bilişim teknolojisi sınıfı kuracak. Öğrencilerin istediklerinde her türlü bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla tüm okullara internet bağlantısı kurulacak.

Halen 8 yıl olan zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasına ilişkin çalışmalar başlatılırken, okullaşma oranının artırılmasına ilişkin tedbirler alınacak. Uzaktan eğitim imkanları yaygınlaştırılırken, yaygın eğitimde süreklilik sağlanacak. Okulların depreme karşı güvenli hale getirilmesi çalışmalarına da devam edilecek.

Herkes ABC'yi bilecek

Okur-yazar oranının yüzde 100'lere çıkarılması için çalışılacak. Buna göre, 14-17 yaş grubundaki tüm çağ nüfusunun okullaştırılması sağlanacak. Öğrencilerin yüzde 65'i mesleki ve teknik eğitim, yüzde 35'inin de diğer orta öğretim kurumlarında okula gitmesi hedeflenecek. Okula gitmeyen çocukların okula gitmesini sağlamak için her türlü tedbir alınacak.

Raporda sistemin yeniden yapılandırılacağının altı çizilerek, 14-17 yaş grubu gençlerin bir mesleğe veya yüksek öğretime hazırlayacak biçimde yeniden yapılandırılacağı belirtildi.

Taşımalı eğitime devam

Raporda, taşımalı eğitime devam edileceği belirtilerek, iklim ve ulaşım durumu elverişli olan küçük yerleşim yerlerinde 6, 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerinin ağırlıklı olmak üzere taşımalı ilköğretime devam edeceği kaydedildi. İklim ve ulaşım durumu elverişli olmayan yerlerde yaşayan çocuklara ise Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) ve Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nda (PİO) eğitim verilmesine devam edilecek.

2005-2006 öğretim yılında 26 bin 917 yerleşim biriminden 679 bin 589 öğrenci, 6 bin 131 merkez ilköğretim okuluna taşındı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber