SGK'dan sağlık verilerini 37 kurum talep etmiş bir şirket almış

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mart 2013 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SGK'dan sağlık verilerini 37 kurum talep etmiş bir şirket almış

Geçtiğimiz aylarda kamuoyunda çokça tartışılan Sosyal Güvenlik Kurumunun kişisel verileri satışına ilişkin olarak CHP Manisa Milletvekili Özgür ÖZEL 15 Ocak 2013 tarihinde Bakan Faruk Çelik'in cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir soru önergesi vermiş ve soru önergesinde şunları sormuştu:

Ülkemizde T.C Kimlik no üzerinden sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetlere ve kişisel verilerin gizliliği ihlallerine yönelik herhangi bir önleyici ve sınırlandırıcı ilave bir düzenleme yapılmamışken, Verilerin Paylaşımı ve Paylaşılan Verilerin Gizliliği ile Koordinasyonuna İlişkin Usul ve Esaslar'da değişiklik yapılmasının gerekçesi nedir?

Bu uygulamanın firmalara satışında talep edilecek ücretler belirlenmiş midir? Belirlenmişse, hangi tür veriler hangi ücretten satılacaktır? Ücret politikasındaki kriterler ne olacaktır?

SGK bu uygulama ile yıllık bütçesine ne kadar gelir katmayı hedeflemektedir?

Söz konusu değişiklik yapılmadan önce SGK'dan veri talep eden firmalar var mıdır? Varsa bu firmalar hangileridir?

Değişikliğin yayınlanmasından sonra konuyla ilgili SGK'ya herhangi bir başvuru olmuş mudur? Olmuşsa bu firmalar hangileridir?

Konu kamuoyunda çok sayıda firmanın verilerin peşinde olduğu ve kurumun üzerinde bir baskı olduğu yönünde yansımış ve hangi firmaların bu verileri istediğine ilişkin bir belirsizlik doğmuştu. ÖZEL'in soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından 27 Şubat 2013 tarihinde gelen cevapta; “Genel Sağlık Sigortası Verilerinin Güvenliği ve Paylaşımına İlişkin Yönetmelik” yayınlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunan 13'ü özel, 24'ü kamu kurum ve kuruluşlarından olmak üzere 37 adet veri talebinin bulunduğu belirtilmiştir.

ÖZEL'in soru önergesinde bu firmaların kimler olduğu ve ücret politikasına ilişkin sorular yer almasına rağmen, Bakanlıktan bu sorulara herhangi bir cevap verilmemiştir.

Ancak, daha önce çıkan haberlerde sağlık verilerinin DataMed şirketine satıldığı ifade edilmişti. Soru önergesine verilen cevapta bu konulara niçin cevap verilmediği merak ediliyor.

Bu haberde şu açıklamalara yer verilmişti; "Sözleşmeye göre istatistiklerin fiyatları kullanılan ilacın aktif içeriğine göre her bölge için ayrı belirlenecek. Türkiye'de 1200 aktif ilaç içeriği, 6500 ilaç markası altında üretilmektedir. Sağlık verileri (Enformasyon) sınıflandırıldığında, her bir aktif içerik için fiyat belirlenecektir ve veriler o bölgedeki hasta sayıları, satılan ilaç kutu adetlerine dayalı olacaktır. Verilerin yıllık fiyatları bir formül ile belirlenecek olup bu formül içerisinde üretici sayıları, aktif içerik sayıları ve kutu sayıları olacaktır. Örneğin (SGK'dan veri alan) alıcı, bu durumda DataMed, 200 üretici tarafından üretilen 1000 aktif içerikli ilacı aylık olarak izlemeyi talep ederse, SGK ya bir yıl için 72000 TL ödeyecektir. Ama DataMed bu verinin (ilaç firmalarına) yeniden satışından çok büyük karlar elde edecektir."

Daha önce basına yansıyan haberlerde "Ya büyük bir skandal ya da büyük bir karalama kampanyası" başlığı atılmıştı.

Başka bir haberde de "Sağlık verilerinin satışını Başkan yalanladı Bakan doğruladı" başlığı atılmıştı.

Soru önergesine ulaşmak için tıklayınız.

Soru önergesine verilen cevaba ulaşmak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber