Yeşil kart korkusu hayvanları küpesiz bıraktı

Haber Giriş : 18 Aralık 2005 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB ile 3 Ekim'de tam üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye, tarım alanındaki görüşmelerde ciddi sorunlarla karşı karşıya.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Eylül 2001 itibarıyla sığır cinsi hayvanların bulunduğu işletmelerin tanımlanması, kayıt altına alınması ve bilgisayar destekli veri tabanı oluşturulması çalışması başlattı. Ancak hayvanların iki kulağına da küpe takılarak kayıt altına alınması projesinden üreticiler rahatsız oldu. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, bu uygulama sonucunda ?yeşil kartlar'ın iptal olacağı ve kendilerinden yeni bir vergi alınacağı korkusu ile projeye ilgisiz kalıyor. Tarım il müdürlüklerindeki görevliler gittikleri köylerde hayvanlara küpe takamıyor. Yeni doğan buzağılar da bildirilmiyor.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesi'nde Sanayi Mahallesi'nde oturan Musa Çelik, yeşil kartın iptal edileceği korkusuyla hayvanlarına küpe taktırmak istemediğini dile getiriyor. Çelik, 4 ineğinin kayıt altına alınmasının kendisi için bir anlam ifade etmediğini belirtiyor. Çelik, kayıt altına alınması halinde devletin 4 ineğinin vergisini alacağını ileri sürüyor. Tarım Bakanlığı iki yıl önce Hakkari'de topyekun bir seferberlik başlattı. İldeki tüm hayvanlar kayıt altına alındı. Fakat aradan geçen iki yılda, ilde kayıt altında bulunan hayvan sayısının yüzde 50 dahi olmadığı tespit edildi. Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Zeki Sadak, hayvanlarına küpe takılanların yeşil kartının iptal edileceği iddiasını yalanlıyor. Sadak, hastalıkların önlenmesi için bu sistemin şart olduğunu ifade ediyor. Bölgelerinde hayvanlara küpe takma işleminin devam ettiğini bildiren Batman Tarım İl Müdürü Erdal Özer de, vatandaşların yanlış bilgilerden dolayı hayvanlarının küpelenmesine karşı çıktıklarını belirtiyor. Büyükbaş hayvanların kulak küpesi takılarak fişlenme işleminde bugüne kadar, 8 milyon baş hayvana küpe takıldı ve 817 bin 532 işletmedeki 4,4 milyon büyükbaş hayvana ilişkin veriler bilgisayara yüklendi. Türkiye'de yaklaşık 10 milyon büyükbaş hayvan olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda, hayvanların yüzde 44'üne ilişkin kayıt işlemi tamamlandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber