Türk Sağlık-Sen'den döner sermayelerle ilgili çözüm önerileri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Aralık 2005 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, Sağlık Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'nın talebi üzerine hazırladığı raporu, ilgili birime gönderdi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ı ziyareti sırasında döner sermayelerle ilgili problemleri aktarmıştı. Kahveci ayrıca, döner sermaye yönergelerinin hazırlanması sırasında sendika olarak katkı sağlamak istediklerini de ifade etmişti. Yönergelerin hazırlanması sırasında Türk Sağlık-Sen'in görüşlerini alacakları sözü veren Bakan Akdağ, APK Başkanlığına da talimat vermişti.

Bu çerçevede APK Başkanlığı ile görüşen Türk Sağlık-Sen heyeti, döner sermayelerle ilgili problemleri iletmişti. APK Başkanlığı ise Yönergenin hazırlanması sırasında dikkate alınmak üzere iletilen taleplerin bir raporla sunulmasını istemişti.

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi Döner Sermaye Komisyonu, Döner sermaye yönergelerini inceleyerek mağduriyete neden olan ve genel hukuk kurallarına da aykırı olan hususları raporlaştırdı. "1,2. Ve 3. Basamak Sağlık Hizmeti Sunan Kurum ve Kuruluşlara İlişkin Döner Sermaye Yönergelerinde Tespit Edilen Aksaklıklar ve Çözüm Önerileri" isimli rapor Sağlık Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na gönderildi. Ayrıca Müsteşar Yardımcısı Mehmet Ulvi Saral'dan da konuyu görüşmek üzere randevu talep edildi.

1,2. VE 3. BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ SUNAN KURUM VE KURULUŞLARA İLİŞKİN DÖNER SERMAYE YÖNERGELERİNDE TESPİT EDİLEN AKSAKLIKLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1- TAVAN ORANININ BELİRLENMESİ

Tavan oranı belirlenirken personelin bir ay içerisinde elde ettiği gelirler toplamının katsayılarla çarpılması sonucunda elde edilen tutar, hekim dışı bir çok personelin tavana takılmasına ve özellikle mesai dışı çalışma, ödüllendirme ve komisyon üyeliği puanlarından yararlanamamasına sebep olmaktadır. Bu yüzden elde edilen gelirler toplamı yerine, ele geçen net maaş miktarı kullanılırsa tavan oranı yükseleceğinden dolayı personelin tavana takılma olasılığı ortadan kalkacak ve mağduriyetler sona erecektir.

2-VERGİLENDİRME

Bakanlık merkez teşkilatı çalışanlarının 2005 mali yılı bütçe kanununun kendilerine tanıdığı hakka istinaden elde ettikleri ek ödeme tutarları gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutulmaktadır.Uygulanan bu muafiyetin tüm çalışanlara uygulanması kanun önünde eşitlik ilkesine ve çalışma barışının sağlanması ilkelerine uygun olacaktır.

3-ÖZELLİK ARZ EDEN RİSKLİ BİRİMLER

Hastanelerimiz, döner sermaye komisyonlarının en çok mesai harcadıkları ve çalışanlar arasında da en çok polemik konusu olan birimlerdir. Bu birimlerin yeniden ele alınması uygun olacaktır. Bu konudaki aksaklıklar ve çözüm önerilerimiz şunlardır.

RÖNTGEN VE LABARATUAR BİRİMLERİ

Bilindiği gibi bir çok il ve ilçe hastanemizde sadece acile hizmet verebilen röntgen ve laboratuar yoktur, dolayısıyla bu birimler hastanenin diğer birimleri ile birlikte özellik arz eden riskli birimlere de ortak hizmet vermektedirler. 24 saatlik mesainin 8 saatinde karma hizmet veren bu birimler, kalan 16 saatte ise sadece acile hizmet vererek mesailerinin çoğunu özellik arz eden riskli birime harcamaktadırlar. İlgili yönergede bahsi geçen 'münhasıran çalışma şartı'nı ihlal ettikleri gerekçesi ile bu birimlerde çalışan personel farktan faydalanamamaktadır. Ayrıca röntgen servislerinde çalışan personelin maruz kaldıkları radyasyonun ve laboratuar servislerinde çalışan personelin de bulaşıcı hastalık risklerinin göz ardı edilmesinin riskli birim tanımlaması ile örtüşmediği görülmektedir. Teknik ve mali yetersizliklerden dolayı, sadece acile hizmet verebilen röntgen ve laboratuar birimleri olmayan hastanelerimizde bu birimlerin özellik arz eden riskli birim sayılmaları gerekmektedir.

YENİ DOĞAN VE SÜT ÇOCUĞU ÜNİTELERİ

Yukarıda zikredildiği gibi bir çok hastanemizin çocuk servislerinde bakanlığımızın belirlediği kriterlere uygun olarak kurulmuş yeni doğan ve süt çocuğu üniteleri olmamasına rağmen yatan hastaların çoğunluğunu 0-15 yaş grubu oluşturmaktadır. dolayısı ile çocuk servisleri hem yeni doğana hem de süt çocuklarına bakmaktadır. Verilen hizmetin niteliği göz önüne alındığında, ilgili yönerge hükümleri doğrultusunda riskli birim sayılmamaları bir adaletsizliktir. Yeni doğan ve süt çocuklarına hizmet veren çocuk servislerinin de özellik arz eden birim olarak kabul edilmesi gerekir.

DÖNERSERMAYE KOMİSYONLARININ ÖZELLİK ARZ EDEN RİSKLİ BİRİM BELİRLEYEBİLME HAKKI

İlgili yönerge gereği devlet hastanelerinin özellik arz eden riskli birim belirleme hakkı ellerinden alınmış ancak eğitim ve araştırma hastanelerinin bu hakkı halen devam etmektedir. Eşitsizliğe yol açan bu uygulamanın iptali gerekir.Çünkü;

Eğitim ve araştırma hastanelerinin belirlediği bir riskli birimin aynısı devlet hastanelerinde de bulunmasına rağmen yönerge gereği devlet hastanesi çalışanı bu farktan yararlanamamakta ve dolayısı ile bir eşitsizlik hasıl olmaktadır. Devlet hastanesi komisyonlarına da geçmiş yönergelerde olduğu gibi 2/3 oy çokluğu ile özellik arz eden riskli birim belirleme hakkı verilmelidir.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı tedavi kurumları kurumsal kaliteyi geliştirme ve performans değerlendirmesi yönergesinin diğer hususlar bölümünde ki 11. maddenin (d) bendinde radyoloji, kan bankası, nükleer tıp ve radyo terapi bölümleri özellik arz eden riskli birim olarak değerlendirilmesine rağmen ilgili yönergenin 5. maddesinin (p) bendinde devlet hastanelerinde bulunan radyoloji ve kan bankası kapsam dışı bırakılmış; Eğitim ve araştırma hastanelerinde ise komisyonun inisiyatifine bırakılmıştır. Her iki yönerge arasındaki bu çelişkinin düzeltilmesi gerekir.

4-YILLIK İZİN, ŞUA VE SENDİKAL İZİNLERDEN YAPILAN KESİNTİLER

İlgili yönergenin amaç kısmında yer alan çalışan personel hizmete katkısı boyunca ek ödemeden yararlanır ibaresine atfen çalışan personelin yıllık izin ve şua izinleri çalışılmamış gün kabul edilmekte ve ek ödemelerinden kesinti yapılmaktadır.İlgili yönergenin bir diğer amacıda kaliteli ve verimli hizmet sunumunun ,teşvik edilmesinin sağlanmasıdır yönergenin amacına ulaşması dolayısı ile kaliteli ve verimli hizmet sunabilmek için çalışan personelin dinlenmeye de ihtiyacı vardır Yıllık ücretli izinler personelin bir yıl boyunca göstermiş olduğu çalışma ve performansın yorgunluğunu gidermek ve yeniden güç kazanarak daha kaliteli hizmet sunmak ve verimliliğini arttırmak için kullanılan kanuni dinlenme haklarıdır Ancak yıllık izin ve şua iznine ayrılan personel ek ödemelerindeki yapılan kesinti ile adeta cezalandırılmaktadır.Bu durumun düzeltilmesi personelin verimliliğini ve motivasyonunu arttıracaktır.Ayrıca radyoloji çalışanlarının kullandığı şua izinleri kullanımı zorunlu izin olduğundan yapılan kesinti hakkaniyet ölçülerinde değerlendirilemez.

Öte yandan, sendika şube başkan ve yönetim kurulu üyelerinin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 18. maddesi çerçevesinde kullandıkları haftada bir günlük izin süreleri diğer izinlerin kapsamı dışında kamu görevi niteliği taşıması nedeni ile kesinti yapılmaması gerekmektedir.

5-KADRO UNVAN KATSAYILARI

Kadro unvanı doktor,hemşire,sağlık memuru tıbbi teknolog,mühendis,teknisyen,tekniker vs. olduğu halde asli görevleri dışında idari bölümlerde görev yapan personel yapmış oldukları görev unvanı üzerinden değil kadro unvanları üzerinden değerlendirilip ek ödeme almaktadırlar Aynı işi yapan hatta aynı odayı paylaşan genel idare sınıfı personeliyle aralarında 2 bazen 3 katı fark oluşmakla birlikte personel arasında ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Çalışma barışının tesisi noktasında ilgili yönergenin de amaçlarında yer alan çalışma şartları ibaresine uygun olarak çalışan personel yaptığı görev üzerinden değerlendirilerek ek ödeme verilmelidir.

6-ARAÇ SÜRÜCÜLERİ

Hastanelerimizde görev yapan gerek ambulans gerekse genel hizmet şoförlerinin yaptıkları işin ne kadar riskli olduğu göz önüne alınarak adı geçen personelin münhasıran çalışma şartı aranmaksızın özellik arz eden riskli birim statüsünde değerlendirilmesi gerekir.

7-DİŞ HEKİMLERİ

Girişimsel işlem puanlarının düşük olması nedeni ile diş hekimlerimiz oldukça düşük miktarlarda ek ödeme almaktadırlar bu puanların yükseltilerek makul seviyeye çıkartılmalıdır

8-İŞ YERİ HEKİMLERİ .

Günlük tamamlamaları gereken mesai saatlerini tamamladıktan sonraki kanuni hakları olan dinlenme zamanlarında iş yeri hekimliği yapan hekimlerimizin muayenehane işleten hekimlerle aynı statüde değerlendirilerek ek ödemelerinden kesinti yapılması uygun değildir.

9- DÜZELTİLMİŞ TABİP SAYISI
Birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan personele ek ödeme yapılmasına dair yönergenin 10. maddesinde belirtilen sağlık kuruluşunda o dönemde çalışan tüm tabip ve diş tabiplerinin(Kadrosu o sağlık kuruluşunda bulunan sağlık grup başkanı ve hasta bakmayan ve sadece idari görev yapan sorumlu tabip hariç,diğer sorumlu tabipler dahil)aktif çalışılan gün kat sayılarının toplamı sağlık kuruluşu düzeltilmiş tabip sayısıdır şeklinde düzeltilmesi.

10-DÖNER SERMAYE KOMİSYONUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ

İlgili yönergenin amaç kısmında yer alan ve ayrıca bakanlığımızın yürüttüğü toplam kalite yönetimi çerçevesinde de değerlendirebileceğimiz kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşvik edilmesinin sağlanması noktasında döner sermaye komisyonları girişimde bulunmaya ve karar almaya yetkili olmalıdır.Bu komisyonlara katılacak her birimden bir temsilci kendi birimi ile ilgili meselelerin tespiti ve çözümü ile ilgili önerilerini sunarak hastane idaresine yardımcı olacaktır.

Ayrıca komisyonun tamamı (Başhekim,Hastane Müdürü,D.S.den sorumlu başhekim muavini,D.S.saymanlık müdürü,Başhemşire hariç) seçimle gelmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber