Demir: Çoktan seçmeli sınav insanı robotlaştırıyor

ÖSYM Başkanı Ali Demir "Malum çoktan seçmeli sınav insanı robotlaşmaya yöneltiyor. Mevcut uygulama objektif olduğu düşünülen ve kısmen kolay olan bir uygulamaydı." dedi.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 22 Mayıs 2013 08:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Demir: Çoktan seçmeli sınav insanı robotlaştırıyor

Ben de bir babayım. İki kızım var ve onlar da özel bir üniversitede okuyor. Her baba gibi ben de eğitimin daha kaliteli olmasını arzuluyorum. Yalnız benim diğer babalardan farklı olarak bu sahada çok büyük sorumluluklarımın olması. Uykularım bu yüzden kaçıyor

Radikal çıkışlarıyla, taşları yerinden oynatan ve fincancı katırlarını harekete geçiren ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir.

Beraberimizde Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Devran ve yardımcısı Doç.Dr. Ali Büyükaslan'la birlikte hem Şemsipaşa sahilinde turladık hem de ÖSYM, Türk eğitim sistemi ve geleceği üstüne lafladık.

Tabii, konuşmanın odağındaki kişi, eleştiri oklarına hedef olan ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ali Demir idi.

ÖSYM Başkanı ile yapılan röportajın ilgili bölümü

-Misyonunuz nedir tam olarak?

“Misyonumuz, hak ve adaletten ayrılmadan, yurt içi ve dışında yüzde yüz güvenli, kripto ve e-imzayla çalışan, uluslararası bir bilgi güvenliğine sahip, toplum nezdinde bir kurum oluşturmak. Bütün çabamız bunun için.”

-Sayın Başkan, açık uçlu sorunun amacı ne ve bundan hangi faydayı bekliyorsunuz?

“Malum çoktan seçmeli sınav insanı robotlaşmaya yöneltiyor. Mevcut uygulama objektif olduğu düşünülen ve kısmen kolay olan bir uygulamaydı. Gelişmiş, özellikle batılı ülkeler, mesela İngiltere bütün üniversite giriş sistemini açık uçlu sorularla gerçekleştiriyor. Amerika'da da bu sisteme yoğun bir geçiş var. Açık uçlu sorulardan amaç yazı yazmayı, ifade etmeyi ve şekil çizmeyi özendiren sorular yöntemi. Biz de açık uçlu sorularla sınav için bir proje hazırladık. Bunu bir seçenek olarak Türkiye sınav sistemine kazandırmak istiyoruz. Ama gelişen dünya ile yarışmak.”

-Geçiş nasıl olacak?

“Hedefimiz önce 2-3 bin adayın katıldığı bir deneme sınavı gerçekleştirmek. Sonra seçeneği kamuoyuna sunmak. Kamuoyu, eğitim kurumları, bakanlıklar, yüksek öğretim kurulu bu tekniği benimsediğinde uygulamaya geçmek.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber