Telekom çalışanlarına maaş teklifi

Haber Giriş : 26 Ocak 2006 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oger, kamuya geçme hakkından 28 Şubat'a kadar vazgeçerek Türk Telekom'da kalmayı seçecek olan çalışanlarına, beş yıla kadar uzayan iş güvencesi, süresi dolmadan önce işten çıkarılmaları halinde, iş güvencesinin süresi doluncaya kadar maaş ödemeyi taahhüt etti.

Buna göre beş yıllık iş güvencesi verilen bir Telekom çalışanı bir yıl sonra işten çıkarılırsa dört yıl daha Tekelom'dan maaşını almaya devam edecek.

Türk Telekom hisselerinin yüzde 55'inin Oger Telekom'a devredilmesiyle birlikte çalışanların, Telekom'da mı kalacakları yoksa başka bir kamu kurum ve kuruluşuna mı geçeceklerine ilişkin tercihte bulunmaları için 12 Nisan 2006'ya kadar süre tanınmıştı. Ancak Telekom yönetimi, Kurban Bayramı'ndan önce çalışanlarına yönelik olarak yayımladığı bir tebliğle Telekom'da kalmak isteyenlerin 28 Şubat'a kadar sözleşme imzalayerek kamuya geçme hakkından vazgeçmeleri halinde, Telekom'daki çalışma sürelerine bağlı olarak beş yıla kadar iş güvencesi sağlanacağı, mevcut ücretlerine yüzde 35'e kadar zam yapılacağı ve bir maaş tutarında da özel ikramiye alacakları belirtilmişti.

SÖZLEŞMENİN KOŞULLARI

28 Şubat'tan önce Telekom'da kalma kararını verecek olanlarla imzalanacak olan "1'nci Tip İş Sözleşmesi"nin koşulları da belli oldu. Sözleşmeye önceki gün Telekom personeline dağıtıldı. Kilit durdumdaki Telekom personelinin büyük bölümünün kamuya geçme hakkını kullanmasından endişe dulduğu ileri sürülen Oger'in, kalacak olan Telekom çalışanlarına oldukça avantajlı koşullar teklif ettiği gözlendi.

Buna göre, Telekom'da kalacak olan personele Telekom'daki kıdem sürelerine göre 5 yıla kadar iş güvencesi sağlanacak. Telekom bu süre içerisinde söz konusu çalışanlarının sözleşmesini fesh edemeyecek. Buna rağmen Telekom çalışanını işten çıkarırsa, çalışanına kalan güvence süresinin sonuna kadar alacağı ücret toplamı üzerinden aylık olarak bir tazminat ödeyecek. Örneğin beş yıllık bir güvence süresi tanınan bir çalışanın iş sözleşmesi bir yıl sonra feshedilirse, Telekom söz konusu çalışanına dört yıllık ücretini, tıpkı iş sözleşmesi devam ediyormuş gibi beşinci yılın sonuna kadar ödemeye devam edecek. Bu şekilde işten çıkarılanlara ayrıca diğer yasal tazminatları da ödenecek.
Ancak sözleşmesi, İş Kanunu'nun 25'inci maddesindeki haklı sebeplere göre feshedilenlere ise söz konusu tazminat ödenmeyecek. İş Yasası'ndaki haklı sebepler sağlık, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve diğer zorunlu nedenler olarak sıralanıyor.

SIR SAKLAMA VE REKABET YASAĞI

Telekom'un hazırladığı sözleşmede çalışanlar aleyhine en önemli koşul ise işten ayrıldıktan sonra bir yıl süreyle Türk telekom'la rekabet içerisinde olan bir şirkette çalışmama yükümlülüğü getirilmesi oldu. Ayrıca, çalışanlara işten ayrıldıkrtan sonra beş yıl süreyle Telekom'la ilgili sırları saklama zorunluluğu da getiriliyor.

anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber