Elektronik paraya yeni düzenleme geliyor

Bütün piyasalarda, faiz iniş çıkışından para kazanmaya yönelik beklenti içinde olan veya bu tür yaklaşımlar içerisinde olan çok sıcak, spekülatif kaynaklar vardır. Muhtemelen sayın Başbakanımızın burada refere ettiği kesim bu kesimdir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2013 20:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütün piyasalarda faiz iniş çıkışından para kazanmaya yönelik beklenti içinde olan veya bu tür yaklaşımlarda bulunan çok sıcak, spekülatif kaynakların olduğunu belirterek, "Muhtemelen sayın Başbakanımızın burada refere ettiği kesim bu kesimdir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, elektronik paraya yeni düzenleme getiren Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, yabancıların bankacılık sektöründeki kontrol payının Nisan 2013 itibariyle yüzde 17,8 olduğunu bildirdi.

Bankaların kar dağıtımı 2008'den beri BDDK tarafından sınırlandırıldığını anımsatan Şimşek, ancak yüzde 20'yi geçmemek üzere kar dağıtımı yapılabildiğini hatırlattı.

Türkiye'nin geçmişte uzun süre kaynaklarını faiz ödemelerine ayırdığını, 2002'de 100 liralık verginin 86 lirası faize gittiğini kaydeden Şimşek, bu dönemde makro ekonomide sağlanan istikrar, enflasyonda kalıcı düşüş sayesinde faiz oranlarının da düştüğünü dile getirdi. Şimşek, şunları söyledi:

“Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte faiz giderlerinin payında da çok büyük düşüşler yaşanmıştır. Türkiye, faiz düşüşünden gerçekten çok büyük bir mali alan oluşturmuştur. Bu mali alan, eğitim, sağlık, sosyal harcamalara gitmiştir.

Bütün piyasalarda faiz iniş çıkışından para kazanmaya yönelik beklenti içinde olan veya bu tür yaklaşımlar içerisinde olan çok sıcak, spekülatif kaynaklar vardır. Bu yönde bir takım fonlar vardı, gerçek şahıslar da vardır. Finans piyasasında bu kurgu üzerinden hareket eden kesimler vardır. Muhtemelen sayın Başbakanımızın burada refere ettiği kesim bu kesimdir.

Genel olarak şunu da söylemek lazım; bir çıkar lobisi de vardır. Bütün ülkeler birbiriyle rekabet içindedir. Herkes kendi konumunu küresel ve bölgesel anlamda daha güçlü kılmak ister. Bu, herkesin kazandığı bir yarış değil. Diğerlerinin aleyhine gelişecek ki kazanacaksın.

Prensip olarak, sorunumuz varsa, sorunun kaynağı ve çözümü de bizdedir. Bu tür gelişmelerde, bu türlü sisli ortamlarda, arka planlarda, sonradan veya başında belli çevrelerin de devreye girdiği açıktır. Bu organize hareketlerin olması ihtimali vardır. Komplo teorilerine inanmamakla birlikte zaman zaman bu tür konuların istismar edilebileceği, bu tür konuların fırsata çevrildiği de bir gerçektir.”

THY'deki grevle ilgili bir soru üzerine Şimşek, prensip olarak bu sorunların masada çözülmesinin ülke çıkarları açısından önemli olduğunu belirterek, “Uzlaşma söz konusu olursa verebileceğimiz katkıyı veririz” dedi.

Şimşek, enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakların harekete geçirilmesinin son derece önemli olduğunu; bunu yaparken de çevrenin feda edilemeyeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber