Kurumlar Vergisi Kanun tasarısındaki düzenleme yalnızca oranlardan oluşmuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2006 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, önümüzdeki süreçte İsrail-Filistin ihtilafının çözümünde Türkiye'ye bir rol düşebileceğini ifade etti. Bakan Çiçek, seçimden önce olan durumla seçimden sonraki durumun her iktidar değişikliğinde farklı olduğuna işaret ederek, Hamas'ın seçimi kazanmasının soğukkanlılıkla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaparak toplantıda ele alınan konulara ilişkin bilgi verdi. Bakanlar Kurulu toplantısında daha önce Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan kurumlar vergisi ile ilgili düzenlemeyi görüştüklerini kaydeden Bakan Çiçek, Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı'nın imzaya açıldığını açıkladı. Çiçek, tasarının kısa sürede meclise gideceğini duyurdu. Kurumlar vergisinin, Türkiye'deki mali mevzuatın en önemli ayaklarından bir tanesi olduğunu belirten Çiçek, bugüne kadar bu konuda muhtelif değişiklikler yapıldığını, fakat bu değişikliklerin bir bütünlük içinde yapılmadığını ve bazen kurumlar vergisi kanunu içinde yer alması gereken bir kısım düzenlemelerin başka vergi kanunları içinde yapıldığı için bütünlüğünün bozulduğunu söyledi. Çiçek, "O nedenle hem bir taraftan kurumlar vergisinde gerekli indirimleri yapabilmek hem de başka vergi yasaları içinde düzenlenmiş olan bir kısım düzenlemelerin bir bütünlük içinde bu yasaya aktarılabilmesi açısından yeni baştan bu kanunun ele alınması gerekiyordu. Sadece 10 puanlık vergi indirimi açısından değil, söylediğim zaruretleri de ortadan kaldıracak bir düzenleme bu kanunla yapılmış olmaktadır" dedi. Toplantıda AB ile ilgili konuların da gündeme geldiğini ifade eden Çiçek, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın geriye dönük olarak yapılan müzakereler ve taramalarla ilgili bilgi verdiğini söyledi. Davos'ta gerçekleştirilen toplantılarda Türkiye'nin önemli bir gündem maddesini oluşturduğuna işaret eden Çiçek, Bakan Babacan'ın Davos'ta yaptığı görüşmeler hakkında da kurulu bilgilendirdiğini kaydetti. Çiçek, cumartesi ve pazar günleri AK Parti ilçe kongrelerinin başladığını hatırlatarak, ilçe kongrelerine katılan bakanların, hükümet politikaları açısından yaptıkları tespitlerle ilgili Bakanlar Kurulu'nda değerlendirmeler yaptıklarını anlattı.

Adalet Bakanı Çiçek, toplantıda ayrıca dış politika konularının da görüşüldüğünü söyledi. Çiçek, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ve diğer dış politika konuları hakkında kurulu bilgilendirdiğini söyledi. Çiçek, açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Mal varlığı tartışmaları kapsamında bu konuda yasal bir düzenleme yapılmasının gündeme geldiğinin hatırlatılması ve hükümetin bu konuya bakışının sorulması üzerine Çiçek, bu konuyla ilgili sorunun başbakana daha önce sorulduğunu ve başbakanın salı günü konuya nasıl baktığını açıklayacağını söylediğini hatırlattı. Çiçek, konunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmediğini ifade etti.

"KURUMLAR VERGİSİ KANUNU TASARISI'NDA DÜZENLEME YALNIZCA ORANLA İLGİLİ DEĞİL"

Kurumlar Vergisi Kanunu Tasarısı'nda daha önce açıklanan yüzde 10 vergi indirimi rakamının korunup korunmadığı sorusu üzerine Bakan Çiçek, indirim oranının aynı olduğunu belirtti. Çiçek, düzenlemenin sadece oranla ilgili olmadığını, başka bazı kanunlarda yer alan bir kısım düzenlemelerin burada yer almasını kapsayan bir yasa hazırlandığını dile getirdi. Çiçek, tasarının gelir vergisi ile ilgili bir düzenleme içermediğini ifade etti. Toplantıda doğalgaz sıkıntısının ele alınıp alınmadığı sorusu üzerine Çiçek, konunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmediğini bildirdi. Enerji Bakanı'nın bu konuda zaman zaman açıklama yaptığına işaret eden Çiçek, Devlet Bakanı Tüzmen'in de bu konuyu da ele aldığı bir Ukrayna ziyareti yaptığını ifade etti. Çiçek, 'Kurumlar Vergisi Kanunu dışında hangi vergi yasalarında değişiklik yapılacağı' sorusu üzerine şu anda başka bir vergi yasası değişikliğinin gündemde olmadığını kaydetti. Çiçek, son 3 yılda çok sayıda vergi yasasının gündeme geldiğine dikkat çekerek, ihtiyaç olması halinde vergi yasalarında değişikliğin gündeme gelebileceğini belirtti.

Bakan Çiçek, ilçe kongrelerine katılan Bakanların izlenimlerine ilişkin bir soru üzerine, "Fotoğrafı nasıl görüyorsak, arkadaşlarımız izlenimlerini, tespitlerini Bakanlar Kurulu'na aktarmış oldular. Bu bizim bakımımızdan fevkalade önemli. Çünkü tek bir vilayette değil, Türkiye'nin muhtelif bölgelerine arkadaşlarımız gitmişlerdir. Aşağı yukarı 15-16 ilde bu kongreler gerçekleştirildi. Hem hükümet icraatlarını anlatmak bakımından hem de varsa gelen talepler bakımından vatandaşın bizden beklentisi ne, neyi nasıl anlatmışız, onlar nasıl anlamış, bu açıdan bu toplantıların faydalı olduğunu gördük. Bundan sonra her hafta sonu Bakanlar Kurulu üyeleri bu ziyaretleri yapacaklar" diye konuştu. Çiçek, Kıbrıs konusunda yeni bir gelişme olup olmadığı sorusu üzerine Kıbrıs konusunun toplantıda gündeme gelmediğini, daha çok Filistin-İsrail konusunun gündemde olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı'nın ve Başbakan Erdoğan'ın bu konuyla ilgili değerlendirmeler yaptıklarına işaret eden Çiçek, halen bu değerlendirmelerin devam ettiğini ve edeceğini söyledi. Filistin-İsrail ihtilafının derinliği olan, kendi içinde dengeleri olan, kendi içinde bir kısım zorlukları olan bir konu olduğuna dikkat çeken Çiçek şunları söyledi:

"Hatta çocÇiçek, toplantıda ayrıca dış politika konularkça zorlukları olan bir konudur. Tek bir adımla, bir tek olaya bağlı olarak değerlendirmek eksik olur. Onun için bu devam eden bir süreçtir. Filistin tarafında seçimler yapılmıştır. Orada yeni bir iktidar oluşmaktadır. Buna karşılık Mart ayı içinde de İsrail tarafında seçimler yapılacaktır. Tabii Türkiye olarak biz, Filistin-İsrail ihtilafında her zaman yapıcı bir rol oynadık, oynamak istedik. Bu noktada her türlü katkıyı vermeye çalıştık. Türkiye'nin arzusu o bölgede kalıcı bir barışın tesis edilmesidir. Bunun için yapılabilecekler neyse bunu yakın bir takiple ele alıp değerlendiriyoruz. Öyle anlaşılıyor ki bölgede barışın, huzurun sağlanmasında bu ihtilafın çözüme kavuşması belirleyici bir rol oynayacaktır. Bundan tabiatıyla Türkiye'nin de menfaati var, bölgenin de menfaati vardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber