İmarzede Yargıtay üyeleri, Meclis'e ve Cumhurbaşkanlığı'na gönderdikleri mektupta, haklarını aramak için AİHM'e başvuracaklarını belirttiler.

Haber Giriş : 19 Aralık 2003 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmarzede Yargitay üyeleri, Meclis'e ve Cumhurbaskanligi'na gönderdikleri mektupta, haklarini aramak için AIHM'e basvuracaklarini belirttiler.

Imar mudusi olan 10'a yakin Yargitay üyesi, bir mektupla magduriyetlerini dile getirdiler. Birlikte kaleme aldiklari 9 sayfalik bir mektubu, TBMM Baskanligi ve Cumhurbaskanligi'na gönderen Yargitay üyeleri, kendilerine "Paranizi Imar'a yatirin" önerisinin, bizzat BDDK eski Baskani Engin Akçakoca'dan geldigini ileri sürdüler.

Mektupta durumu hukuksal bir üslupla ifade eden üyeler, "TMSF'ye devredilen Imar Bankasi, devletin garantisinde ulusal bir bankadir. Bütün bankalarda oldugu gibi, bu bankada da tüm mevduat, Bankalar Kanunu ve 31. 05. 2000 tarih ve 2000/682 sayili Kararnamenin 3. maddesi mucubince 50 milyar liraya kadar devlet güvencesindedir" görüsünü dile getirdiler.

'Devletin borcu namustur'

"Devletin güvencesi, devletin namusudur. Hiç kimsenin o namusu kirletmeye hakki yoktur" diyen Yargitay üyeleri, mektupta su görüslere yer verdiler: "Hiç kimsenin o namusu kirletmeye hakki yoktur. Kanun, 'mevduat sahiplerinin mevduatlarini geri alma haklari hiçbir surette sinirlandirilamaz' demektedir. (m.10). Yasa, ödemenin bekletilmesine veya taksitlendirilmesine de olanak vermemistir. (m.16/3). Bugüne kadar zor duruma düsen, acze duçar olan tüm bankalarda devlet o bankaya el koyarak fona devretmis, yani bankayi devletlestirmis, mevduatlarda hiçbir sorun çikarilmamis ve güvencelere uyulmustur. BDDK, tasarruflarin tasarruflarin güvence altina alinmasini temin etmekle mükelleftir. Insanlar iste bu devlet güvencesine ve istikrar kazanmis uygulamaya güvenerek az veya çok tasarruflarini bu bankaya yatirmislardir..."

Imar Bankasi'na 'özel' inceleme

Öte yandan Devlet Bakani Ali Babacan'in makamindan yapilan yazili açiklamada, Imar Bankasi olayiyla ilgili, özel bir inceleme ve degerlendirme çalismasinin baslatilmasinin kararlastirildigi bildirildi. Açiklamada söyle denildi: "Yapilacak inceleme ve degerlendirme çalismasiyla, Imar Bankasi'ndaki yolsuzluklarin farkina varilmamasinin nedenlerinin belirlenmesi hedeflenmektedir."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber