BÇG, 2009'a kadar fişlemeye devam etmiş

Batı Çalışma Grubu 2009'a kadar fişlemeye devam etmiş. Subay eşleri ile çocuklar bile bilgi toplamak için kullanılmış.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 10 Ağustos 2013 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Eylül ayında görülecek olan 28 Şubat post modern davasına ilişkin mahkemeye sunulan iddianamede 1994 yılında yapılan yerel seçimlerde irticai faaliyetlere yönelik raporlama ve fişleme sisteminin 2009 yılına kadar devam ettiği anlatılmıştı. Dava dosyalarında ise Batı Bildirim Raporu olarak başlayan, 2000'li yıllarda Günlük Durum Raporu adını alan, fişlemelerin nasıl yapılacağı, formatının nasıl olacağı şeklinde tespit ve tanımlar yapılan belgeleri ortaya çıktı. Belgelere göre, BÇG'nin daha önce subay eşlerini de kullanarak yaptığı fişlemelerin 2003'te de devam ettiği anlaşıldı.

EŞ VE ÇOCUKLARDAN BİLGİLER

28 Şubat dava dosyasında yer alan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na 'bilgi toplanması' konulu 19 Mart 2003 tarihli belgede ise irticai faaliyetleri önlemek için daha önceden bir çalışma başlatıldığı ve buna göre garnizon komutanlıkları seviyesinde il-ilçe emniyet komisyon toplantılarının icrası için bir raporlama sistemi oluşturulduğu anlatılıyor. Bu kapsamda yürütülecek çalışmalara ilişkin de şu bilgilere yer veriliyor.

* Yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetlerle ilgili olarak elde edilebilecek her türlü bilgi emare ve duyum birimlerce ivedilikle formata uygun olarak gönderilecek.

* Personel bilmesi gereken prensibi doğrultusunda bilgilendirilecek, personelden azami derecede istifade edilecek. Personel aileri ve çocuklarından elde edilebilecek bilgi, emare ve duyumlardan da faydalanılacak.

* Yerel basın yayın organları günübirlik takip edilecek, tespit edilen hususlar ivedilikle rapor edilecek. Bu hedefle birlik istihbarat birimlerine yerel gazetelerin alımı sağlanacaktır.

* Garnizon komutanlıkları tarafından yürütülen illçe emniyet komisyon toplantılarına ilgi, emir doğrultusunda devam edilecek hususlar ilgi, emir ekinde belirtilen formata uygun olarak, herhangi bir husus tespit edilmemiş olsa dahi gönderilmesine devam edilecek.

* Okullarda yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetlerin kontrolünü de sağlamayı amaçlayan ve Milli Güvenlik Bilgisi Dersi öğretmenleri tarafından doldurulan raporlara gerekli hassasiyet gösterilecektir.

RAPORUN FORMATI

İddianamede, fişleme tutanaklarının 1994'de Batı Bildirim Raporu, 1997'den 2009'a kadar da 'Günlük Durum Raporu' (GÜNDURRAP) olarak devam ettiğinin altı çizilmişti. Mahkemeye sunulan iddianamenin ek klasörlerinde 19 Mart 2003 tarihli Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen belgenin ekinde Günlük Durum Rapor belgesi de yer aldı.

Belgede, raporun nasıl düzenleneceğine dair bilgiler yer alıyor ve formatı anlatılıyor. Buna göre, GÜNDURRAP sisteminde, haber kaynağının güvenilirliği ve haberin doğruluğu derecelendirilmesi isteniyor. Öte yandan, rapor sisteminin nasıl işleyeceğine dair şu tespit yapılıyor: “Alınan duyum ve istihbari bilgi, kim, ne maksatla, ne zaman, nerede, ne yapacak\ ne yaptı. Değerlendirme ve teklifler sorularına cevap verecek şekilde serbest metin halinde yazılır.”

2005'te 5237 sayılı TCK'da yapılan değişiklikle, kişilerin siyasi görüşü, dini, ırkı, cinsel tercih ve hayatlarına dair özel bilgilerinin kayda alınması TCK 132, 135, 134 ve 140. maddelerine göre suç olarak kabul ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber