BEDAŞ haber vermeden tarife değişiliği yaptı iddiası

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (BEDAŞ) kullanıcılara haber vermeden tarifelerde yaptığı değişikliğin tüketicilere faturası ağır oldu. Tüketiciler önceki aya göre ortalama yüzde 20-50 arasında yüksek gelen faturalara isyan ediyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Eylül 2013 14:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
BEDAŞ haber vermeden tarife değişiliği yaptı iddiası

Kullanıcılar elektirik faturaları için normalde üç zamanlı tarife veya tek zamanlı tarife seçimleri yapabiliyor. Üç zamanlı tarifede saat 22.00'dan sonra kullanım ücreti önemli oranda düşerken, tüketiciler genelde yoğun elektirik tüketimi gerektiren işlerini bu saatlere kaydırıp tasarruf edebiliyordu.

Ancak iddialara göre BEDAŞ, geçtiğimiz ay kimseye haber vermeden tüm tarifeleri tek zamanlı tarifeye geçirdi. Kendilerini üç zamanlı tarifeye göre ayarlayan kullanıcılar da bir anda çok yüksek elektrik faturaları ile karşı karşıya kaldı.

Hürriyet'e ulaşan şikayetlere göre önceleri 50-60 lira arasında fatura ödeyenler bu ay 100 liranın üzerine çıkan faturalar ödemek zorunda kaldı. Hatta kimi faturalar 150 liraya kadar çıktı.

Tüketicilerin bu durumdan kurtulmak için BEDAŞ'a dilekçe ile başvurması gerekiyor.

Konuyla ilgili bir açıklama almak için BEDAŞ santralini defalarca aramamıza rağmen telefonlar hiç bir şekilde açılmadığı için bir yetkiliye ulaşamadık.

BEDAŞ'ın özelleştirmesi geçtiğimiz Aralık ayında yapılmış ve ihaleyi 1 milyar 960 milyon dolar ile Cengiz-Kolin-Limak ortaklığı almıştı.

'FAZLADAN ALINAN KISMI İSTEYİN'

Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, üç zamanlı tarifenin, tüketicileri haber verilmeden tek zamanlı tarifeye geçirildiğini ifade ederek şunları kaydetti: Ortalama 100 liralık aylık elektrik faturası gelen bir ailenin 50 liralık faturasının gece 22.00'dan itibaren geldiğini farz edelim. Tüketiciye haber verilmeden yapılan tarife değişikliğinde ise 15.67 kuruş yerine 28.39 kuruş üzerinden faturalandırılmış. Bu durumda faturalarda yüzde 35-40'lık artışlara yol açıldı. Burada belli ki, şirkete nakit sağlanmak amaçlanmış. Tüketiciler, faturanın fazla kısımların geri talep edebilirler. Bu konuda tüketici hakem heyetlerine başvurabilirler. Ayrıca tüketiciler yeni sözleşme yapmaya zorlanabilir. Bu süreçte yeni sözleşme yapmasınlar” şeklinde konruştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber